В навечерието на 24-ти май Георги Господинов спечели "Букър"

За наградата се конкурираха 6 произведения
24 май 2023 00:01, Нели Христова
80
В навечерието на 24-ти май Георги Господинов спечели "Букър"
Снимка: БГНЕС

Най-престижната литературна награда е в български ръце. Георги Господинов прибра приза "Букър" за романа си "Времеубежище".

"Утре е най-важният ден в България, моят любим ден - на кирилицата. Прекрасно е, когато празнуваме буквите и езика", каза Господинов в благодарствената си реч. "Честит празник! Честито чудо на езика!", поздрави той на български.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани.

За наградата се конкурираха 6 произведения, влезли в краткия списък с номинации за отличието, сред които беше и романът на Георги Господинов "Времеубежище".

Останалите произведения от краткия списък са Boulder от Ева Балтасар, The Gospel According to the New World от Мариз Конде, Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и Still Born от Гуадалупе Неттел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Състудентка на ГГ преди 11 месеца
Познавам Георги Господинов лично, защото сме учили в една и съща специалност в СУ, само че бяхме в различни курсове. Беше много точно момче. Но стана пример за това как успехът променя човека (както в "Приказка за стълбата" на един голям български автор). Чувала съм много хора да изказват суперлативи за творчеството на Господинов, но тези суперлативи обикновено са от категорията "общи приказки". Досега не ми е попаднал пред очите някой, който да се възхити от нещо конкретно, от няколко детайл
43
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 11 месеца
НА най-българският празник честваме награда за книга на английски език. Прав беше Слави, че " Нема такъв народ ", но има български ***. На автора поздравления за наградата, но книгата му е доста скучна, трудно се чете поради което не е много интересна. То и на един Христо дадоха една голяма награда за един филм, който никой не гледа, ама нема лошо и той е наш човек само дето живее отдавна в чужбина.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радвам се за него, но какво общо има награда за книги писани на английски с Деня на българската писменост?
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И С КАКВА ЛИ ПРОС*ТО*ТИЯ ЩЕ НИ ОЧАРОВА ТАЯ ГОСПОДИЯ?!...
40
4
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 11 месеца
Българин стъпи на литературния Еверест !На връх 24-май!!!Поздравления!!!
39
3
 
7
 
! Отговори
Е? преди 11 месеца
Най-голямата награда за мен са тези 50 хиляди варненци на манифестацията днес!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Би могло да се съди за тази книга, когато се прочетат други от краткия списък.
37
2
 
2
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 11 месеца
Давам награда бонбони на животните в цирка, понеже са научили английски. Честито Джентълменов (така превеждам Господинов)
36
6
 
10
 
! Отговори
нищите на Сорос преди 11 месеца
Сега да я екранизират с любезното участие на Мария Бакалова и специални ефекти от Тео Ушев и Оскарът в кърпа й е вързан... За сценарист да вземат някой -берг или -щайн, разбира се.
35
7
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Наградата си е...награда,авторът е българин,честито!
34
11
 
8
 
! Отговори
Бай Благой преди 11 месеца
Да ви питам дали нощеска английският не е станал официален език в България, за да се радваме на награда за книги на английски език? Това е награда за книги на английски език и точка. 24 май няма никакво отношение към темата.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не обичам разни измислени награди,състезания и пр.Превръщаме се в състезателни коне.Говорят за българската завист.Още по страшно е българското лицемерие.Хвалебствията ,които се отправят за някаква си награда,не са хвалебствия към писателя.Защо? Защото тези ,които словославят, не са прочели и един ред от Георги Господинов.
32
9
 
6
 
! Отговори
Точен преди 11 месеца
На мене като националист най-много от всички ми се иска ние да сме дали азбука и писменост на русите, но изобщо не е така. Кирилицата е тръцка заглавна азбука от елинистичния период - 1 в. пр.Хр. А глаголицата е била предназначена точно за великоморавците, днещните чехи и словаци. В най-добрия случай кирилицата е побългарена гръцка унциална /заглавна/ азбука. Ха сега, невежите да минусят.
31
6
 
20
 
! Отговори
Точен преди 11 месеца
Този досаден, недодялан, квазимодерен и горчив буламач някой си го е нарекъл роман. Вазов и Елин Пелин се обръщат в гробовете си. Просто тъпо и политкорекгно.
30
7
 
22
 
! Отговори
Теле зрител преди 11 месеца
Не съм му чел книгите но поради факта че е редовен абонат на телевизията,особено на нова и бТВ ясна ми е ориентацията му...антибългарска!
29
4
 
19
 
! Отговори
Кукър преди 11 месеца
Да почне да пише "Бомбоубежище" че натам я карат европростаците и афроамериканците!
28
8
 
23
 
! Отговори
10малки афроамерикан преди 11 месеца
Ако държи правилната партийна линия,опорни точки и директиви ще спечели я!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ми харесва ни една от книгите на Вукър. Твърде са ми ротационни.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да благодарим и на прекрасната Анджела Родел за превода на английски Time shelter!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПО БНР-то РЕКОВА, ЧЕ БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ ОДИЛИ ДО ЛОС АНДЖЕЛИС. ИСКАЛИ ДА СЕ СРЕЩНАТ С МЪСК ДА ПРАВЯТ АЗБУКА НА МАРСИАНЦИТЕ, АЛА МЪСК ИМ КАЗАЛ, ЧЕ ПОЛЕТИТЕ СА ПРЕКРАТЕНИ ДО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ИЗСТРЕЛВАНЕТО!...