Задачата на ГЕРБ да състави кабинет е тежка, но не невъзможна

Доц. Татяна Буруджиева и Елена Дариева пред Bulgaria ON AIR
28 окт 2024 15:12, Анисия Иванова
31

Голямата интрига е колко партии влизат в парламента.

"Очаквахме фрагментацията в 51-ия парламент да се задълбочи. По-големият брой участници рефлектира и върху големината на парламентарните групи. По-трудно е да се нареди пъзелът, когато парченцата са повече и са по-дребни. Предстои да гледаме игра на стъклени перли. Трудно ще се състави мнозинство. Тежка е задачата на ГЕРБ, но не е невъзможна", коментира социологът Елена Дариева в предаването "България сутрин".

Според политолога доц. Татяна Буруджиева от ГЕРБ вероятно ще правят компромиси в преговорите от гледна точка на "кой", а не "какво".

"Важно е как ще подходят другите партии. От ГЕРБ ще настояват за конкретни важни за тях неща в програмата. Много е важно да не се тръгне към политически рекет. ПП-ДБ са с вътрешни напрежения и там може да възникне проблем. От БСП също не може да се каже колко ще бъдат единни в отношението си във властта", добави доц. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Буруджиева е на мнение, че сме отишли на поредни предсрочни избори, тъй като политиците са си мислили, че с втория или с третия мандат могат да направят правителство, защото без първата политическа сила ГЕРБ "няма как да стане".

"От ПП-ДБ би трябвало да са си взели урока и да знаят кой носи политическата отговорност", каза Дариева.

Доц. Буруджиева уточни, че спорът за второто място е бил много важен.

"Второто място на ПП-ДБ ги изкушава да си мислят, че те с втория мандат могат да направят правителство. Големият проблем е, че от ПП-ДБ успяха да изградят барикади между тях и всички останали. Трябва да разберат, че тяхното желание символично да представят, че каквото те решат - става, е абсурдно на фона на електоралното решение. Логичното правителство е между първия и втория, независимо от ценностите им. Това е устойчивата коалиция. Те я превърнаха в неустойчива, защото задължително им трябва трети заради тяхното поведение", смята доц. Буруджиева.

Дариева отбеляза, че от МЕЧ по места са имали активна кампания, видима най-вече в провинцията.

"Структурата на вота за МЕЧ много наподобява структурата на вота за "Има такъв народ" (ИТН). Избирателите са склонни да гласуват наказателно и да дават предимство на този, който говори по-радикално срещу партиите на върха", посочи тя.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Избори 2024
Младите образовани софиянци са гласували за ПП-ДБ, най-младите - за ИТН
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
&~~ преди 4 минути
Пак платените политически *** започнаха да правят реклама на тиквата и прасето от екрана. Егати продажните лелки!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
За ГЕРБ Е ГЛАСУВАЛА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА ПОДКРЕПАТА ЗА НАЙ СТАБИЛНАТА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ОСТАНАЛИТЕ СА НИКОЙ
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Кое и е тежкото на задачата?Герб,Дебелян и Пп.Пепейците ще се правят на интересни някой и друг ден но ще клекнат-гаранция.Те отсега си подмиват д-тата за сглобка-2.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
До 24 и кои са останалите ИТН ШАРЛАТАНИТЕ БКП ВЪЗРАЖДАНЕ МЕЧ ВЕЛИЧИЕ 24 ТЕЗИ ЛИ СА ТВОИТЕ МЕСИИИ ХАХАХАХАФА КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ЗАБЛУДЕН ЗА ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ А ЗАЩО НЕ ЩОМ 200 ХИРЯСИ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРА И ОНЗИ МИХАЙЛОВ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КОЛКО ПАДЕНИЯ ИМА ТУК НЕ МОГА
26
3
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 28 минути
До 20. И аз не познавам нито един човек гласувал за ГЕРБ, май всичко е нагласено в Цик-Мик...
25
0
 
1
 
! Отговори
Интелигент преди 30 минути
До 23 Пенсионер. В целия ЕС се правят Коалиции и Сглобки от 2, 3 партии, дори и в Германия, и то уж несъвместими! И всичко в името на определената държава! В Германия имаха Коалиционно Споразумение от 400 страници между Коалиционната Сглобка!!!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
За първи път е възможно да се състави правителство без Герб и двете ДПС. Дано са умни всички останали да се разберат и да махнат Борисов, Пеевски и Доган. Ще видим.
23
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 41 минути
Борисов печели седем избори по ред , а невзрачните ретроградни партийки , не му позволяват да направи правителство.Явно трябва промяна на изборния кодекс. Която партия спечели , прави правителство със свой премиер. Така няма да има вечни избори. Аз бях до тук. Писна ни.
22
3
 
1
 
! Отговори
Не е възможно! преди 48 минути
В България има почти два мибионе пенсионери! Не е възможно някой от тях да е гласувал за мутрата от СИК! "Финансовият гений" на мутрата - злодеят и *** Дянков остави цели 4 годиин един милион пенсионери със 136 лв. на месец, без инто стотинка за Великден и Коледа! 5 хиляди от тях се самоубиха! Как е възможна това да бъде забравено! КОЙ пенсионер е гласувал за ГЕРБерастката престъпна шайка, КОЙ! Трябва ад е бил луд!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Да, ще се коалира с Възраждане, ИТН, с Пеевски и Доган, които и цуз това властват и рак ще има пет глава ламя. Нищо, че еж се цореше срещу нея по времето на Орешарски.😆😆😆
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За кои поредни избори не познавам човек гласувал за герб, а излиза, че всеки 3-ти е гласувал за тях.
19
1
 
4
 
! Отговори
до 9-ти преди 1 час
Защото половината евро-някакви се против Пеевски, а другата поливна срещу Борисов. Който и да се коалира с тия двамата ще бъде заличен от политиката.
18
0
 
4
 
! Отговори
Къде изчезна преди 1 час
Сачева? Биха ли й шута?
17
1
 
8
 
! Отговори
Празни халюцинации преди 1 час
Гербб ще състави поредната празна папка!!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стига "експерти", стига"политилози", стига! На всички е безкрайно ясно, че Гробб управлява чрез Главчев и му е все тая !
15
2
 
7
 
! Отговори
Сега преди 1 час
Г- жите явно са най големите привърженици на ГЕРБ и трябва да знаят че ГЕРБ не са говорили за програма а едно само Ние и едно всички да се съобразяват с нас така че топката е в тях и се очаква те да съставят правителство но ако немогат то вече излиза че след 7 ми избори са НЕМОЖАЧИ
14
4
 
11
 
! Отговори
Никой не преди 1 час
Иска ГЕРБ,освен Пеевски.
13
6
 
6
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
Големия въпрос е, дали Киру Т. ще се съгласи да участва в коалиция с Шишо Порка???, щото трите партии сумарно събират над 51%. Шъ има ли Вирус -"Сглобка-2"???
12
6
 
12
 
! Отговори
Нахална тиква преди 2 часа
Задачата на Герб не да състави кбинета, а да изчезне от политическия хоризонт завинаги. Ако имат капка морал, но те откъде да я имат. Само кинти у тях в тиквите и схеми как още да пограбят народа.
11
7
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ да побързат! преди 2 часа
Гербаджийте да побързат със съставяне на правителството, защото войната в Украйна скоро свършва и те ще изчезнат от политическата сцена...