Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ и кой направи разликата между Пеевски и Доган?

Ето какво показва демографския анализ на "Галъп"
Обновена: 28 окт 2024 18:01 | 28 окт 2024 17:30, Нели Христова
78
Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ и кой направи разликата между Пеевски и Доган?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Излезлите да гласуват избиратели, които миналия път са гласували за ДПС, са разделени практически равно в избора си за ДПС-НН и за АПС. Самите самоопределящи се като етнически турци, излезли да гласуват вчера пък, се разделят в съотношение 72% срещу 48% за АПС срещу ДПС-НН. Вотът за ДПС-НН обаче не е така етнически капсулиран, а добавя към традиционния електорат на ДПС и значителни сегменти други етноси, в т.ч. от българския етнос. Това личи особено ясно при сравнение на структурата на двата вота. Делът на самоопределящите се като ромите във вота за ДПС-НН е сходен с този на българите и е най-висок в сравнение с другите партии.

Още по темата
Това се казва в "Първи прочит на електоралните профили за парламентарните избори" на социологическа агенция "Галъп".

Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ?

Около 40 хиляди са гласоподавателите, които и на 9 юни са гласували за тях, и сега са гласували за партията. Останалите гласове от общо над 110 хиляди, които формацията сега печели, идват главно от гласували преди това с "Не подкрепям никого", негласували или бивши гласоподаватели на основните партии. Този тип електорална физиономия е присъщ за протестните срещу цялата политическа прослойка формации. Както при други подобни партии, оказва се, че при МЕЧ има висок дял на млади хора – повече от една пета от вота за партията идва от 18-30-годишни при средно участие на младите в целия вот от около 15%.

Млада е по традиция и структурата на вота "Не подкрепям никого".

Като вече не толкова нова формация пък, "Величие" като че ли вече не показва и чак толкова млада структура, както преди три месеца. Но и сега партията има експозиция към икономически активни възрасти и областни градове. Отново, според местоживеенето, вотът за тази партия продължава да наподобява, например, структурата на вота за друга започнала като протестна партия – ИТН.

Заедно с младата структура обикновено идват и по-високите дялове мъжки вот. Тук по-радикалните формации традиционно печелят. Пример обикновено е и "Възраждане".

Сред най-високите образователни групи пък по традиция добре са поставени формации като ПП-ДБ и "Синя България". Делът на висшистите във вота за двете формации е по над 70%. ГЕРБ-СДС, както обикновено, е формацията, която показва структура на вота, максимално приближена до обобщената структура на гласуването в България, сочи изследването на "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от Избори 2024
ПАСЕ с оценка: Постоянната ниска избирателна активност е знак за срив в изборния процес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Само да попитам преди 1 минута
Къде е ЩИЩИ,още ли е в Якоруда?
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Гела не е добре а тези около него и гласуващите за него още повече отвратително е
63
1
 
0
 
! Отговори
Стъкмистика?тъпистик преди 15 минути
72+48=120120% са глакувалите етнически турци
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Маззния теляк как влюбено гледа Гела!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Нямат нужда от две патерици, затова оставиха само по-голямата. Двуличие да загрява на стартовата линия за пролетните избори, когато МЕЧ вече ще са употребен тоалетний папир
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Виж Предпоследния параграф: "Сред най-високите образователни групи пък по традиция добре са поставени формации като ПП-ДБ и "Синя България". и то толко са образовани чв КъроПуткофската дипломка от харманлийскио лицей на Хасковското килийно кън Харковскио техникум на хърватската образОвателна система глъхне потапя и гние без слънцето на най вискоата дипломка защото като с керемиди е умно оградена с дипломите на умните
59
0
 
7
 
! Отговори
TaTo преди 44 минути
ПиПиДиБ па от къде ги изкарахте тези образовани подаватели на глас ,тинтириминтири пеераси
58
4
 
10
 
! Отговори
ГАД преди 57 минути
Много чудно как МЕЧ влезе, а Величие не !? *** стъкмистиката !
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Барай МЕЧА!
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
При условие че никой не е чувал за тия партийко гласовете идват чрез закупуване на такива
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От алабалата откъде да дойдат
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз не съм за Величие. Ама никак. Обаче съм за справедливост. Пресметнах - прецакаха ги с хилядна от процента, което е 25 ГЛАСА!!! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ? Още от снощи, откакто ЦИК взе да се мота и накрая им отне 7 часа, за да публикуват 2 оставащи стотни от резултата, разбрах, че ще ги оставят извън НС, за да улеснят ГЕРБ, ПП и Дебелян в съставянето на предатeлcko правителство.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
МЕЧ ли е или КЕЧ ??? Ония по телевизията къде имитират че се борят помежду си.
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Днес всички Зайчета, Врабчета и Катерички в горите по Мизия, Тракия и Македония страхувайки се от Вълци, Мечки, Мискоцки, Путин и БКП гласуваха за тия които ги нямаше в списъка за гласуване: За Исус и неговата съпруга Диана(преименувана на Мария Магдалена) и тяхната дъщеря Синтия и двамата им синове - братя Петър и Павел.... от които е родът ДУЛО, от които са всички царски родове по Света!
51
0
 
8
 
! Отговори
художника преди 1 час
Избори до дупка, докато им свършат парите за купуване на гласове, че дойдат ли на власт мо-ше-ни-ците бързо ще си възстановят щетите пак на наш гръб.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Днес всички Зайчета, Врабчета и Катерички в горите по Мизия, Тракия и Македония страхувайки се от Вълци, Мечки, Мискоцки и Путин гласуваха за тия които ги нямаше в списъка за гласуване: За Исус и неговата съпруга Диана(преименувана на Мария Магдалена) и тяхната дъщеря Синтия и двамата им синове - братя Петър и Павел.... от които е родът ДУЛО, от които са всички царски родове по Света!
49
0
 
3
 
! Отговори
09 преди 1 час
Мирише около кошарата.
48
0
 
8
 
! Отговори
Тези Избори преди 1 час
са ясни. Нищо ново под слънцето. Така че кога са следващите такива?
47
0
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 час
Споко бе!Напролет пак сме на избори и този зиганьор от плевенските села с меча ше го гледаме в парламента само няколко месеца:):):)Малииии и Дунев там:):):)Поздрави на Ани:):):)БИАД е емблема:):):)Хубави тоалетни,удобни,с меки дивани:):):)
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
дано и гела отпадне - чао на ненормалниците