Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ и кой направи разликата между Пеевски и Доган?

Ето какво показва демографския анализ на "Галъп"
Обновена: 28 окт 2024 18:01 | 28 окт 2024 17:30, Нели Христова
86
Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ и кой направи разликата между Пеевски и Доган?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Излезлите да гласуват избиратели, които миналия път са гласували за ДПС, са разделени практически равно в избора си за ДПС-НН и за АПС. Самите самоопределящи се като етнически турци, излезли да гласуват вчера пък, се разделят в съотношение 72% срещу 48% за АПС срещу ДПС-НН. Вотът за ДПС-НН обаче не е така етнически капсулиран, а добавя към традиционния електорат на ДПС и значителни сегменти други етноси, в т.ч. от българския етнос. Това личи особено ясно при сравнение на структурата на двата вота. Делът на самоопределящите се като ромите във вота за ДПС-НН е сходен с този на българите и е най-висок в сравнение с другите партии.

Още по темата
Това се казва в "Първи прочит на електоралните профили за парламентарните избори" на социологическа агенция "Галъп".

Откъде дойдоха гласовете за МЕЧ?

Около 40 хиляди са гласоподавателите, които и на 9 юни са гласували за тях, и сега са гласували за партията. Останалите гласове от общо над 110 хиляди, които формацията сега печели, идват главно от гласували преди това с "Не подкрепям никого", негласували или бивши гласоподаватели на основните партии. Този тип електорална физиономия е присъщ за протестните срещу цялата политическа прослойка формации. Както при други подобни партии, оказва се, че при МЕЧ има висок дял на млади хора – повече от една пета от вота за партията идва от 18-30-годишни при средно участие на младите в целия вот от около 15%.

Млада е по традиция и структурата на вота "Не подкрепям никого".

Като вече не толкова нова формация пък, "Величие" като че ли вече не показва и чак толкова млада структура, както преди три месеца. Но и сега партията има експозиция към икономически активни възрасти и областни градове. Отново, според местоживеенето, вотът за тази партия продължава да наподобява, например, структурата на вота за друга започнала като протестна партия – ИТН.

Заедно с младата структура обикновено идват и по-високите дялове мъжки вот. Тук по-радикалните формации традиционно печелят. Пример обикновено е и "Възраждане".

Сред най-високите образователни групи пък по традиция добре са поставени формации като ПП-ДБ и "Синя България". Делът на висшистите във вота за двете формации е по над 70%. ГЕРБ-СДС, както обикновено, е формацията, която показва структура на вота, максимално приближена до обобщената структура на гласуването в България, сочи изследването на "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Избори 2024
Изцелник в Турция: Партията не била на лидера ни, а сакото - негово ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
МЕЧ ли е или КЕЧ ??? Ония по телевизията къде имитират че се борят помежду си.
52
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Днес всички Зайчета, Врабчета и Катерички в горите по Мизия, Тракия и Македония страхувайки се от Вълци, Мечки, Мискоцки, Путин и БКП гласуваха за тия които ги нямаше в списъка за гласуване: За Исус и неговата съпруга Диана(преименувана на Мария Магдалена) и тяхната дъщеря Синтия и двамата им синове - братя Петър и Павел.... от които е родът ДУЛО, от които са всички царски родове по Света!
51
0
 
12
 
! Отговори
художника преди 3 часа
Избори до дупка, докато им свършат парите за купуване на гласове, че дойдат ли на власт мо-ше-ни-ците бързо ще си възстановят щетите пак на наш гръб.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Днес всички Зайчета, Врабчета и Катерички в горите по Мизия, Тракия и Македония страхувайки се от Вълци, Мечки, Мискоцки и Путин гласуваха за тия които ги нямаше в списъка за гласуване: За Исус и неговата съпруга Диана(преименувана на Мария Магдалена) и тяхната дъщеря Синтия и двамата им синове - братя Петър и Павел.... от които е родът ДУЛО, от които са всички царски родове по Света!
49
0
 
5
 
! Отговори
09 преди 3 часа
Мирише около кошарата.
48
0
 
10
 
! Отговори
Тези Избори преди 3 часа
са ясни. Нищо ново под слънцето. Така че кога са следващите такива?
47
0
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 часа
Споко бе!Напролет пак сме на избори и този зиганьор от плевенските села с меча ше го гледаме в парламента само няколко месеца:):):)Малииии и Дунев там:):):)Поздрави на Ани:):):)БИАД е емблема:):):)Хубави тоалетни,удобни,с меки дивани:):):)
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
дано и гела отпадне - чао на ненормалниците
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
хахах мазния гел как излъга избирателите си сега е готов вече за постчета
44
6
 
3
 
! Отговори
ПП Величие преди 3 часа
има 3,999 % при 100 % обработени от СИК протоколи....................някой иска да не влезнат в парламента...................дано влезнат все пак!!!
43
10
 
1
 
! Отговори
Предпочитам МЕЧ преди 3 часа
Отколкото Изруждение и БСП/БКП
42
0
 
5
 
! Отговори
Добре бе как преди 3 часа
72+48% е равно на 100% не ми е ясно .
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
много хрантутници бре - 9 партии - пиуу - нямат наяждане тия готованпазванти
40
3
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 3 часа
Това беше играта на Бойко да прехвърли не малка част от гласовете на Величие
39
1
 
15
 
! Отговори
До 31 преди 3 часа
Заблудено човече, Гела е по-злобна и алчна версия на младия Борисов! Да гласуваш за гелосания е като да искаш още повече от Боко, но по-нахално, по-нагло, по лъжливо и гелосано!
38
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 часа
Да, ама структурата на вота за шишилян дойде от кинти, на пепейците от ала бала, но буцитата от служителите на т.н. държава. ... и т.н. Цик още не смее да обяви краен резултат, щото от 11 часа преди обед не може да обработи 4000 - 5000 гласове. Цирка е пълен, а анализите на кой от къде дошъл вота са мижи да те лъжем. Цао
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Жалко, че на Величие не им достигнаха 250 гласа, щеше да е супер и те да влязат. На МЕЧ честито.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Стана шарено. 9 партии е добре.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
аххаах - Руди Гела и отритнатите - НЯМА БАЛАМИ - ахахахахах
34
1
 
5
 
! Отговори
БараМЕ4а преди 3 часа
30 Ама това са общи приказки.Да се справи първо с битовата престъпност и синтетичните наркотици които са заляли България и отровиха толкова много малки наркомани.