Експерти: Как да разпознаем фалшивите новини в предизборна кампания

Моментът е подходящ да разграничим истина и лъжа
4 юни 2024 11:51, Инна Ангелова
38

Във всяка предизборна кампания сме затрупани от много информация, дезинформация и фашливи новини. В тази предизборна кампания има риск и да се окажем затрупани от съдържание, което е генерирано от изкуствен интелект. Как да разпознаем фашливите новини и как да разберем дали политиците ни говорят истини, в предаването “Българи сутрин” Максим Бехар и Християн Даскалов дават повече подробности.

"Има три вида психологически операции. Прилагат се както от вражески структури, така и от партньорски. По-опасни са сивите психологически операции, в които има елемент на истина и елемент на фалшификация. Пускаш едни записи - ако са генерирани от изкуствен интелект и са лъжа, когато бъдат опровергани с технически средства, операцията ще се срине", коментира експертът по киберсигурност Християн Даскалов.

Даскалов е на мнение, че фалшивите профили лесно могат да бъдат опровергани, но за да стане това, държавните служби също трябва да си свършат работата. Експертът по киберсигурност допълва, че “когато службите се занимават с това кой разпространява т.нар. мрежа от сайтове, уебстраници, които са гъби, и това е организирана кампания, се активира частта със заплаха срещу националната сигурност. Без образование, което е наш ангажимент и намесата на службите, няма как да противодействаме на такива кибероперации”.

Даскалов е на мнение, че предизборната кампания е подходящ момент да бъдем критични към информацията, която достига до нас.

Според PR експерта Максим Бехар сме невнимателни към това, което четем и виждаме по време на предизборната кампания. "Появата на социалните медии и засилването на тяхното влияние изведнъж им даде идентификация, каквато навремето имаше и се казваше: "Във вестника пише". С изкуствения интелект влизаме в територия, в която всичко трябва да се проверява", каза Бехар пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че политическият маркетинг в България в момента се намира в криза.

"Знакът "стоп" е единствено и само в публичността и верификацията на хората, които пишат. Създаването на фалшиви новини трябва да бъде криминализирано. Когато това стане, когато всички профили са публични, всичко ще бъде наред", допълни Бехар.

PR експертът каза, че по време на кампанията вниманието трябва да бъде насочено към това кое е истина и кое не. "Политиците са публични личности. Записите трябва да бъдат достояние на обществото. Кампанията беше вяла", анализира той.

Бехар коментира и думите на президента Румен Радев вчера, който каза: "Самозваните ни евроатлантици са страхливички и неспособни", като изрази мнение, че такъв тон не бива да се използва от политиците, особено от държавния глава.

Даскалов обясни, че защитата срещу фишинг атаки е заостреното внимание, това може да се прилага и спрямо политиците и кампанията преди вота.

"И в двата случая има по-тежки последствия. Преди броени часове беше осъществена една от най-големите кибератаки в съвременната история - личните данни на 560 млн. души по целия свят бяха уязвени. Беше атакуван портал за закупуване на билети", съобщи Даскалов.

Експертът по киберсигурност даде съвет как да се предпазим: "Във виртуалното пространство използвайте различни пароли. Не давайте повече данни от необходимото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Избори 2024
Хората с увреждания до днес подават заявление за подвижна урна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ппдб СЪСИПАХА ббр, СЪСИПАХА ДЪРЖАВНАТА ИДМИНИСТРАЦИЯ, НАЗНАЧАВАХА ДЕЛОВОДИТЕЛКИ С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ, ВСЕ ЕДНО СА НЕВЕРОЯТНИ ЕКСПЕРТИ, ДА РЕГИСТРИРАТ В ДЕЛОВОДСТВОТО ПИСМО - ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ ХАХАХАХА. СЪСИПАХТЕ ЕНЕРГЕТИКАТА, СЪСИПАХТЕ ДВА РЕАКТОРА КУПУВАТЕ ТРЕТИ НА ОГРОМНА ЦЕНА, ОГРОМЕН ДЪЛГ, ИЗМИСЛИХТЕ НЯКАКЪВ ВЪЗДУШЕН ШЕНГЕН ТА ВИ СЕ СМЕЕ ЦЯЛА ЕВРОПА. ЖИВКО КОЦЕВЦИ БЕЗПОДОБНИПрочети още на: https://dnes.bg/izbori-2024/2024/06/04/hristo-ivanov-prizova-radev-da-ne-se-mesi-v-kampaniiata.609448,2
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кога ще поканите в студиото някой различен от трубадур на световното олигархомасонство?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Върнете Кеша и се саморазпуснете за изборите, за да опорочавете и без това порочния политически живот, защото сте дъното на политическата ***. Срамите и ПОСОЛСТВОТО... И ТО БЕЗОБРАЗНО.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фалшива новина е че партията на пуделите - ПП се бори с корупцията например и иска реална съдебна реформа. ОТВСЯКЪДЕ ФАЛШ. ПП - ПОДСЪДИМ Е САМО ПУДЕЛА ХАХАХАХ
31
0
 
1
 
! Отговори
Тхб преди 3 седмици
Купуването и продаването на гласове е престъпление. Е всички знаят кой си продава гласа и от къде идват парите за купуването. И така 35 години . Лесно е
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възраждане е последен шанс за тая бъдеща Краварска територия .
29
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 3 седмици
Много лесно, всички които плюят по престъпната сглобка съставена от Вожда, Шиши, националните предатели Просто Киро, Пинокио, Гнома, Асен Мазния, Баджанака, безработния евреин Лорер са фалшиви, а тези които ги величаят са супер о са правилните! Нали така платени плебеи?
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в българските медии всички новини са фалшиви поправете ме ако бъркам
27
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
преди избори всички говорят колко хубаво ще живеем като доидат те на власт2мандата кметът на люлин от герб аз не съм го виждала новият маи е от парапетаи се почна където има свободна полянка блок до блок 204 няма подземни гаражицял живот хората ще си гледат в стаите без светлина и въздух а климатът се променяняма да има вода едно дърво не се сади затова боикот на изборите
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този от ляво с брадата е много досадно и неприятно същество . Учил съм с него в НБУ ! За другия гост мога да кажа, че е глобалист и враг на националната държава . Нито едно същество от тези двете не живее в реалността.
25
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 24 ".. nula doverie na bg medii." - а на ЕС медиите откъдето нашите вземат новините?
24
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Щом са от студио с жълтосин фон са 100% лъжи. Факт.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяка дума от устата на Копейкин е лъжа.
22
1
 
4
 
! Отговори
Батето преди 3 седмици
Другарю специалист,то,имали не фалшиви новини?За един прЕател питам.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В предизборната кампания няма новини. Нека тези хора, които говорят, първо да научат значението на думите. В предизборната кампания има обещания, обяснения
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слушайте какво ви говорят от ГЕРБ и няма нужда да се мъчите да ги разпознавате.Там всичко е лъжа и измама.
19
0
 
8
 
! Отговори
Стилиян преди 3 седмици
Само не разбрах кое е вярно и кое е грешно. Кое е пропаганда и кое не или може би всичко което е в ущърб на даващите пари е пропаганда , а което ги удовлетворява е чиста истина
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурен знак: говори бай-х, килърчо или кокорчо. Мравояда е токова остър, че нищо не му се разбира, освен когато изрича заучените евроатлантически фрази.
17
0
 
10
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
Този експерт да си завре експертизата там където не го ограва слънцето! Всичко заливащо ни от масовите медии е фалшива новина!
16
2
 
13
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
Защо спряхте руските медии? Хората имат глави и могат сами да преценят кое е вярно. И западняците, и тези двама експерти се страхуват от истината.