ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор

"Алфа Рисърч" прогнозира 40% избирателна активност
8 май 2024 09:08, Петър Бойчев
337
ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

Най-сериозната щета, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. Те се явяват донор за избиратели на други партии, но не привличат избиратели от тях.

Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV. Тя представи проучване реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април-2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

Тя обясни, че нагласата за гласуване на хората зависят от няколко фактора: изключително сгъстения цикъл на провеждане на изборите, публичните скандали преди, по време и след ротацията и таймингът на сезоните. Ако хората имат желание, те ще отидат до урните да гласуват, посочи Димитрова.

„Алфа Рисърч“ констатира, че ще има избирателна активност за националните избори около 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, отчете тя, която очаква все пак малко по-висока избирателна активност за националните избори.

Електоралните нагласи за НС: ГЕРБ-СДС влизат като фаворит с 25.4%, следвани от ПП-ДБ със 17.5%, ДПС – 14.9%, „Възраждане“ – 14.6%, БСП – 8.5% и ИТН – 5.2%.

Големият проблем за коалицията на ГЕРБ-СДС ще вотът в София. Основният проблем на ДПС е да накара избирателите си да отидат до урните. „Възраждане“ например привличат избиратели от други политически сили. Има потенциална възможност част от избиратели на „Възраждане“ да отидат в посока ИТН, Солидарна България и Левицата.

По отношение на европейските избори Боряна Димитрова посочи, че картината е сходна с националните избори. Електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент са следните: ГЕРБ-СДС води с 25.1%, ПП-ДБ с 18.5%, Възраждане с 14.8%, ДПС с 14.4%, БСП с 8.0% и ИТН с 4.8%.

Границата за евродепутат е 5.88%, докато за парламент малко над 4%. ГЕРБ и ДПС вероятно ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да имат трима сигурни евродепутати, а големият губещ ще е БСП на европейските избори. Вероятно е „Възраждане“ също да изпратят свой човек в Брюксел.

Проучването е реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април - 2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А който се възхищава на шарлатаните какъв е добре ли е с главата Шарлатаните срутиха държавата на това ли да се възхищавам
221
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че беше Борисов сега за да управляват шарлатаните 9 месеца и на тези избори едва ли ще има правителство ако не се разбере че вече е необходима широка коалиция и тези които влизат в парламента са там да работят за България
220
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
те спечелиха и предишните избори, но правителството беше на ПП-ДБ, така ще е и сега
219
3
 
11
 
! Отговори
аман заман преди 3 месеца
Който се възхищава на тоя от снимката,явно не е добре с главния.Човекът си го каза-аз съм фрост и вие сте фрости.Достатъчно.
218
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шарлатанитесами си казаха ала бала с президента имат 7 % какво повече да се лъжат гласоподавателите
217
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 214 лъжеш едно и също толкова изтъркано 4 год управляват шарлатаните и служебните какъв ГЕРБ какви служители Спрете вече с тези едни и същи рефрени
216
4
 
7
 
! Отговори
Измама преди 3 месеца
Почна се грубата манипулация и подготовката за поредна фалшификация на вота! ПП преди скандала с пудела бяха 14-15% в група с ДПС и Възраждане.Днес след като за пореден път са уличени и изобличени като шарлатани , бележат ръст и вдигат подкрепа до 17.5%. Според Боряна Димитрова статистическата грешка е 2.5% , което ми намирисва на измама и накрая ще излезе , че ПП са 20% , а ГЕРБ 22% вместо 25% или повече . Тотална шарлатания !!!
215
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Което категорично говори , че от ПП-то и ДБ- то са доказани таланти като не в изчегъртванито , , там са пълни *** , то поне в киснето , предпрането и прането . Аферим машала но и на смотания народец и него си го бива .
214
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Нагъзян Изотзадзе .. Като ги спечели / изборите/ , какво следва !?Много ще ми бъде ЕнтереснУ , да се изкихаш по въпросЪ!
213
0
 
7
 
! Отговори
Велин преди 3 месеца
Не бързайте, много изненадани ще останат някои хора от това, което предстои.
212
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Годината е 2009 г. , Баце / герб / вече е на власт , чиновниците в България са все още 340 000 като бройка !Годината вече е 2021 г. , но чиновниците НАРАСНАЛИ на 620 000 , купен електорат от герб , с ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ , въпреки ограниченият им образователен ценз / наричани -КАЛИНКИ / . Е как няма герб да е 1-ва политич. сила !?
211
9
 
6
 
! Отговори
Нагъзян Изотзадзе преди 3 месеца
Бойко Борисов ще спечели изборите, а ХараКирчо и Кокорчо ще хванат бързия влак за Видин!... от гара Север
210
3
 
5
 
! Отговори
До 207 преди 3 месеца
До Анонимен По-добре погледни в редиците на ПП-ДБ 90% от тях са наследници на висшата червена партийна и дс номенклатура!
209
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЕ РАЗБРАХ :КАКВА Е ФАЙДъТъ ОТ ТОВА , ЧЕ герб СА ПЪРВА ПОЛИТИЧ. СИЛА !Първи , но не могат да управляват !
208
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
ПП увеличиха пенсии и заплати с 50%, а инфлацията със 100%. Въпросът е -Къде е Киро на кярия?
207
1
 
4
 
! Отговори
До 203 преди 3 месеца
До Анонимен Ти самият явно си русофил, защото по-явни русофили няма от червените либерали ПП-ДБ!
206
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ААА..Пак ли Ве ?
205
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-много русофили , има в герб , начело с вожда им - Баце .Колкото и да се преструват на ''атлантици'' , не могат да си изтрият петолъчките от челата !
204
1
 
4
 
! Отговори
ААА преди 3 месеца
Повръща ми се!
203
1
 
6
 
! Отговори
ПП-ДБ секс и наркоти преди 3 месеца
Определение на ПП-ДБ : Секс, наркотици, фалшификации, измами и грабеж! Това е голата истина, а който не го вижда е недобре с акъла, взима наркотици или е част от групата за грабеж! Такова пълно и явно дискредитиране не е имало в нито една партия или коалиция!