ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор

"Алфа Рисърч" прогнозира 40% избирателна активност
8 май 2024 09:08, Петър Бойчев
337
ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за вота на 9 юни, ПП-ДБ ще са донор
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

Най-сериозната щета, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. Те се явяват донор за избиратели на други партии, но не привличат избиратели от тях.

Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV. Тя представи проучване реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април-2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

Тя обясни, че нагласата за гласуване на хората зависят от няколко фактора: изключително сгъстения цикъл на провеждане на изборите, публичните скандали преди, по време и след ротацията и таймингът на сезоните. Ако хората имат желание, те ще отидат до урните да гласуват, посочи Димитрова.

„Алфа Рисърч“ констатира, че ще има избирателна активност за националните избори около 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, отчете тя, която очаква все пак малко по-висока избирателна активност за националните избори.

Електоралните нагласи за НС: ГЕРБ-СДС влизат като фаворит с 25.4%, следвани от ПП-ДБ със 17.5%, ДПС – 14.9%, „Възраждане“ – 14.6%, БСП – 8.5% и ИТН – 5.2%.

Големият проблем за коалицията на ГЕРБ-СДС ще вотът в София. Основният проблем на ДПС е да накара избирателите си да отидат до урните. „Възраждане“ например привличат избиратели от други политически сили. Има потенциална възможност част от избиратели на „Възраждане“ да отидат в посока ИТН, Солидарна България и Левицата.

По отношение на европейските избори Боряна Димитрова посочи, че картината е сходна с националните избори. Електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент са следните: ГЕРБ-СДС води с 25.1%, ПП-ДБ с 18.5%, Възраждане с 14.8%, ДПС с 14.4%, БСП с 8.0% и ИТН с 4.8%.

Границата за евродепутат е 5.88%, докато за парламент малко над 4%. ГЕРБ и ДПС вероятно ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да имат трима сигурни евродепутати, а големият губещ ще е БСП на европейските избори. Вероятно е „Възраждане“ също да изпратят свой човек в Брюксел.

Проучването е реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април - 2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
5
 
10
 
! Отговори
Няма смисъл да преди 3 месеца
Се гласува като се знае предварително резултатите.Така е от 34г само правят хората на маймуни-едни маймуни.
261
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И точно Възраждане ще ги Изрита!-:)))))
260
1
 
21
 
! Отговори
ххх преди 3 месеца
Значи връщаме времето на Бойко Борисов с прибавката Пеевски. Сега вече че цъфнем и ще вържем. Излизане от кризата дали ще има???
259
7
 
3
 
! Отговори
133 преди 3 месеца
Супер аиде *** дайбългарчета и Пълен провал на бунището.
258
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами има купени гласоподаватели в държавните структори ! От 340 000 държавни чантаджии , за 13г. , от 2009г. , до 2021г. , станаА ---620 000 , готов твърд електорат със блажни заплати ... КАК НЯМА ДА Е ПЪРВА СИЛА !Друг е въпросът че е много гадно , да си 1-ви , ама да не можеш да управляваш , никой не те иска за коалиционен партньор , това си е НАКАЗАНИЕ !
257
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първи , но няма да управляват!Пеевски :"И без Борисов мога '' ... !
256
0
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 3 месеца
Ислямистите от Адъйяман поставиха ултиматум на сарая в София,че ако не включат враг No1 на светска Турция,храненика на учителя на Реджеп Таийп Ердоган по Куран,Хюсейн Хафъзов в листата на ДПСза народни представители ще видят подкрепа от Турция през крив макорон.Лично зам. председателя на АКП на Ердоган по външнитеработи Ефкан Аля ходатайства по въпроса.Хюсейн Хафъзов беше гласен за Заместник кмет на Община Руен но тамошното ръководство не го прие и това коства главите им.А КАКВО ПРАВИ ДАНС?
255
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИЗСЛЕДВАНЕТО НА АЛФА Е ПОДВЕЖДАЩО - НА КОГО ЛИ СЕ Е ПОДЛОЖИЛА НАШАТА БОРЯНКА??!!!...
254
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е тлъстото туловише на Лойко да увисне на някое дърво !!!!
253
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП са измамници,сглобкаджий и крадци,лъжци.
252
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ трябва да се бори за самостоятелен кабинет, а не да подава ръка на политически трупове, като ПП,ДБ, защото пак ще се стигне до същатасвинщина. За сметка на всички нас. ГЕРБ да остави ПП,ДБ да се сринат и да се върнат където бяха, ПП в бизнеса и ДБ в бутиковата софийска партийка.
251
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой остави машините? Кой пази ПП,ДБ да не се сринат? Те нямат 17%, не се борят за второто място, това е лъжа. Кой остави машините в складовете на Сиела? Шефът на тази фирма е близък до ПП,ДБ. Отново, машинният вот ще бъде манипулиран. Заради някаквилигльовци с дипломи, некадърни деца на комунисти. Ако наричат КироХаракиро, то Борисов е самоубиец и мазохист. Унижиха го, унижиха хората му, а той пак им помага. Българите са отвратени от това. От неговата" политическа класа".
250
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Тукашните го ***,които грабят България са американски послушници.За тах ще гласуват други го ***.
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Щирлиц Знаем кой граби България, не са нито от Америка нито Европа, тукашни са, не подвеждай хората го ведо
248
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Поредните "избори",които ще сменят американската колониална администрация,която граби България от 1998г.
247
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пропагандата и агитацията за излизане на България от ЕС, Европейските структури и НАТО, трябва да бъдат инкриминирани и подбудителите трябва да носят своята отговорност.Накъде тласкат страната, към Евразия ли?Какво искат, опашки за визи за Румъния и Гърция ли?Връщане на задължителната военна служба ли?Нищо градивно не сме чули от тези хора само плюнки, и плюнки по своите опоненти.
246
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За магнитски нещо?
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пилетата се броят на есен!
244
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както обикновено не се споменава, че има секциите извън бг водят до значително по-различни резултати.
243
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв фаворит могат да са тези, като реално с тяхното управление България се заби на последните места, само по корупция на първо.