Цветанка Андреева: Евроатлантически кабинет е единствената възможнoст

Има шанс за съставяне на редовно правителство, смята Елена Дариева
Обновена: 3 апр 2023 17:34 | 3 апр 2023 17:30, Анисия Иванова
138
Цветанка Андреева: Евроатлантически кабинет е единствената възможнoст
Снимка: Bulgaria ON AIR

Шест партии влизат в новия парламент - това показват данните от ЦИК. Кои бяха изненадите на петите поред избори и има ли шанс за правителство при това разпределение на силите?   

"Тези избори не поднесоха изненади. Със социологическите проучвания успяхме да уловим нагласите на българските избиратели. Това, на което обърнахме внимание и ние, беше значителният дял на колебаещи се избиратели, при които до последно отлагаха да кажат за кого ще гласуват, тъй като самите те не бяха взели това решение", каза социологът Елена Дариева в ефира на "България сутрин".

Тя сподели интересен факт от вчерашния ден.

"В търсачката на Google се оказа, че най-често е търсено кои са партиите в интегралната бюлетина и кои са техните имена. Така наречените "стихийни избиратели" решиха кого да подкрепят на самия ден. На това вероятно се дължи неочаквано доброто представяне ИТН, които като електорат нямат твърда подкрепа, но разчитат на вот на емоция. Избиратели, които нямат твърди политически пристрастия", обясни Дариева.

Според политолога Цветанка Андреева трудно може да се каже дали коалицията ПП-ДБ е била добър вариант и е издържала идеологически.

"Всъщност те направиха победата на ГЕРБ много по-значима. Ако погледнем обобщено, парадоксът на тези избори е, че колкото повече ставаме убедени, че е нужна коалиция, толкова нараства скептицизмът ни, че тя е възможна, затова е важно кой е първи и втори чисто качествено. ГЕРБ заявиха още по време на кампанията, че са готови за коалиция между първия и втория, докато ПП-ДБ чертаеха вариант за правителство на малцинството, което става още по-нелегитимно като теза", каза още политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Възраждане" има устойчив позитивен тренд при участието си на избори - не се покачи двойно, каквото наблюдавахме през изборите есента на 2021 и 2022, те тогава удвоиха резултата си. В момента ръстът им не е толкова значим, но водеха кампания, която успя да уцели много подходяща ниша. Това им даде доста време да проведат срещи. Имаха изпреварващо предимство, което успяха да задържат до самия край на кампанията", коментира още Елена Дариева.

По думите на Цветанка Андреева не сме свидетели на традиционен сблъсък. "Възраждане" отдавна излезе от рамката на български националисти. Теория на конспирацията този път те се вписаха в съвсем други разделения, така че "Възраждане" по-скоро се определя на принципа на геополитическото разделение, но най-хубавата новина е, че "Възраждане" не качва чак толкова много, но обира радикалните нагласи в българското общество", каза още политологът.

Според Андреева вариантите за правителство са три. "Правителство на малцинството, което изглежда нереалистично. Другият вариант, който се обсъжда, е хартиената коалиция, това е пропагандна теза, никога не е имало говорене около обединение на ГЕРБ и БСП. Третият вариант е евроатлантическо правителство, което би било единствената възможнoст в момента", допусна тя.

Елена Дариева също заяви, че "ако има шанс да се излъчи кабинет, това ще е по линията на евроатлантическата ориентация. Съществува подобно очакване, друг е въпросът какъв ще е хоризонтът на такова правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
до тук само празни приказки отиваме на избори на есен докато случим това сега епълен бо-клу-к
121
0
 
2
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
България отдавна е превърната в евроатлантически клозет. Защо да няма и евроатлантически кабинет !? Има и достатъчно на брой висообразовани на Запад, дипломирани евроатлантчески и.б.р.и.к.ч.и.и.
120
1
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Всеки народ си заслужава и управниците,и съдбата си." Когато населението преобладаващо е невежо,оскотяло/сринат морал/,и безхарактерно,какво очакваш да избере?докато сме такива,на счената ще играят уличните бандити от банкя.Това е.Отчаян съм от по-голячата част сънародници.Затова ставаме само за слуги,овчари и говедари.Затова не ни искат никъде,ини затварят вратите.А пък ние тук да си брощолевим колко сме извисен народ.
119
0
 
2
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
До Шеф Ангелов Тази попара я надробихме ние избирателите, не Бойко. Толкова е акъла на народецът ни беден. Но не зная дали е беден, защото вси ще се избият да вземат властта. А българския народ все плаща масрафа на края. Докато не заиграе калъчката няма да се оправим. Да не чакаме пак Руиа да ни освобождава от пендалското правителство а да си свършим веднъж работата сами. Сега е момента, Полицаите са дрогирани, или пияни, войска няма ....!
118
1
 
1
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
Хоризонта на едно еврогейатлантическо правителство е много червен, задимен и тътнещ. Нищо добро не ни очаква от такъв хоризонт. Само смърт и мизерия. Руския ботуш няма да дойде, ако не го предизвикваме. Но сега под *** чизми с високи токчета не сме, кой знае колко по добре. А над територията ни се очаква да замериши на печени мръвки и опърлена кожа, ако нашите властимащи продължават в същия дух.
117
0
 
1
 
! Отговори
БСП преди 1 година
Още сме живички. Почти като мумии, но още мърдаме.
116
1
 
2
 
! Отговори
Мастарпоне преди 1 година
ГЕРБ взеха толкова голям процент, заради ниската избирателна активност. Сега ще се бият в гърдите, че са "първи", понеже са получили 600 хил. гласа - демек 10% от населението на България. Всеки десети е гласувал за ГЕРБ - не е много. Не е достатъчно.
115
1
 
1
 
! Отговори
Хел Скичън преди 1 година
Потресаваща изборна чорба надробиха от ПП. Киро, свалай корката... кокорчо, отивай на пост Премиери предстартери.
114
2
 
2
 
! Отговори
до 115 преди 1 година
До До A takа ами болно е цялото ни общество така че те са просто представители както путин е представител на кръвожадното руско общество няма драма всеки го зане товахубавото при нас е че са някви 300 000 зомбита на 6,5 милиона нищо не е докато пв русия зомбитата са мнооого мнооого повече едно 70-80% от населението
113
3
 
1
 
! Отговори
Шеф Ангелов преди 1 година
Страхотна изборна попара надробиха от ГЕРБ. Плътна, с много текстури и креативност въпреки лошите корупционни условия. Браво Лойко! Ювелирно изпълнение, точка за ГЕРБ.
112
4
 
3
 
! Отговори
До A taka преди 1 година
Хора, защо всичките фенове, на това Възраждане сте болни? Сериозно... сериозно... болни!
111
1
 
8
 
! Отговори
A taka преди 1 година
Да направят ПП-ДБ+ГЕРБ+ДПС едно кабинетче и следващата зима като хвръкнат цените и ги свалят с камъни и дърве, накрая Възраждане с над 70% ще дойде на власт. На българина не му увира главата докато не види дебелия край на тоягата.
110
2
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
единствената въжможност са нови избори !!!
109
0
 
4
 
! Отговори
до109 преди 1 година
Не, 63% чакат български кабинет. Към 10% руски и към 12% евроатлантически. Останалите - накъдето ги духне вятъра.
108
14
 
4
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 година
Ние сме част от ЕС и член на НАТО. Всичко друго са мечти на пенсионирани КГБта.
107
8
 
2
 
! Отговори
читател преди 1 година
В България искат руски кабинет.
106
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като сте против слугинаж, защо слугувате на Рашата?
105
3
 
5
 
! Отговори
И тез две добичета преди 1 година
от де знаят, че и смятат .. евроатлантки с мераци за изява.
104
5
 
6
 
! Отговори
истински мъж преди 1 година
ГРОБ са шлаката на обществото.Банкянския павиан в затвора,с него бивши министри от гроб,и няколко десетки собственици на фирми.И конфискация на всичко техно имущество.
103
3
 
8
 
! Отговори
бе твойта ма*ка също преди 1 година
Квай тая незнайната, че иска еврорасти, че и правителство да правят. *** напред, обединявайте се!