Цветанка Андреева: Евроатлантически кабинет е единствената възможнoст

Има шанс за съставяне на редовно правителство, смята Елена Дариева
Обновена: 3 апр 2023 17:34 | 3 апр 2023 17:30, Анисия Иванова
138
Цветанка Андреева: Евроатлантически кабинет е единствената възможнoст
Снимка: Bulgaria ON AIR

Шест партии влизат в новия парламент - това показват данните от ЦИК. Кои бяха изненадите на петите поред избори и има ли шанс за правителство при това разпределение на силите?   

"Тези избори не поднесоха изненади. Със социологическите проучвания успяхме да уловим нагласите на българските избиратели. Това, на което обърнахме внимание и ние, беше значителният дял на колебаещи се избиратели, при които до последно отлагаха да кажат за кого ще гласуват, тъй като самите те не бяха взели това решение", каза социологът Елена Дариева в ефира на "България сутрин".

Тя сподели интересен факт от вчерашния ден.

"В търсачката на Google се оказа, че най-често е търсено кои са партиите в интегралната бюлетина и кои са техните имена. Така наречените "стихийни избиратели" решиха кого да подкрепят на самия ден. На това вероятно се дължи неочаквано доброто представяне ИТН, които като електорат нямат твърда подкрепа, но разчитат на вот на емоция. Избиратели, които нямат твърди политически пристрастия", обясни Дариева.

Според политолога Цветанка Андреева трудно може да се каже дали коалицията ПП-ДБ е била добър вариант и е издържала идеологически.

"Всъщност те направиха победата на ГЕРБ много по-значима. Ако погледнем обобщено, парадоксът на тези избори е, че колкото повече ставаме убедени, че е нужна коалиция, толкова нараства скептицизмът ни, че тя е възможна, затова е важно кой е първи и втори чисто качествено. ГЕРБ заявиха още по време на кампанията, че са готови за коалиция между първия и втория, докато ПП-ДБ чертаеха вариант за правителство на малцинството, което става още по-нелегитимно като теза", каза още политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Възраждане" има устойчив позитивен тренд при участието си на избори - не се покачи двойно, каквото наблюдавахме през изборите есента на 2021 и 2022, те тогава удвоиха резултата си. В момента ръстът им не е толкова значим, но водеха кампания, която успя да уцели много подходяща ниша. Това им даде доста време да проведат срещи. Имаха изпреварващо предимство, което успяха да задържат до самия край на кампанията", коментира още Елена Дариева.

По думите на Цветанка Андреева не сме свидетели на традиционен сблъсък. "Възраждане" отдавна излезе от рамката на български националисти. Теория на конспирацията този път те се вписаха в съвсем други разделения, така че "Възраждане" по-скоро се определя на принципа на геополитическото разделение, но най-хубавата новина е, че "Възраждане" не качва чак толкова много, но обира радикалните нагласи в българското общество", каза още политологът.

Според Андреева вариантите за правителство са три. "Правителство на малцинството, което изглежда нереалистично. Другият вариант, който се обсъжда, е хартиената коалиция, това е пропагандна теза, никога не е имало говорене около обединение на ГЕРБ и БСП. Третият вариант е евроатлантическо правителство, което би било единствената възможнoст в момента", допусна тя.

Елена Дариева също заяви, че "ако има шанс да се излъчи кабинет, това ще е по линията на евроатлантическата ориентация. Съществува подобно очакване, друг е въпросът какъв ще е хоризонтът на такова правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената възможност да си вземеш гранта, но не е единствената възможност за правителство.
61
1
 
8
 
! Отговори
Ха сега де? преди 1 година
Не българско а евроатлантическо правителство. Това според социоложката бил единственият изход.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Възраждане ще управлява!
59
1
 
14
 
! Отговори
Ако се коалират преди 1 година
Ще прецакат 50% от гласувалите! На следващите избори след 5 месеца Възраждане ще имат 30%!! Хахаха!
58
7
 
2
 
! Отговори
Eвала Бойко преди 1 година
Размаза ги за 100 път . А тез Възраждане взеха 2 процента повече русофили от умиращата БСП . Никакви чудеса не се случиха
57
0
 
7
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Цялата концепция на ППДБ, е че си борят срещу мафията и корупцията в Герб!! Обяче после се коалират с мафията ! Хахахаха! Свършени са!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане реално са втората политическа сила в България. ПП + ДБ са измислена коалиция за изборите, това не е партия. По отделно едва ли ще вземат и 4% на изборите.
55
3
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Аз не ходя бос по тръните ! А теб , след кактостанем ръска република - ще те пратим в сбир да режеш дръвца .
54
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин ,газ пикае А се хвали из.рода ,че имал ръст .Абе къде си тръгнал бос по тръните .Похарчи стотици хиляди левове руски пари ,да съсипе България ,но не става заверата ..Чака го скоро нещо интересно ... и неприятно изменника...
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победители са Възраждане, браво на тях. При цялата медийна истерия за рухването на Русия, сигурната победа на Украйна, целият свят е срещу Русия, бедна Русия няма никакъв шанс срещу цивилизования запад, Русия е бензиностанция с ракети - да заложиш основна точка в програмата "отмяна на всички санкции срещу Русия" и да вземеш трето място с близо 15% е истинско постижение. Все повече хора започват да осъзнават че съюз с ЕС и САЩ е пагубен за България, без да се подценяват световните постижения и принос на Европа, днес ЕС вече е обречен съюз, а бъдещето е на Русия и Китай.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде и таз се е поевроатлантичила. Кокошка.
51
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ви казах да гласувате за Възраждане , после да станем руска република , и после няма да има вече избори . Есента на следващите избори - слушайте какво ви се говори !
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин ,газ пикае А се хвали из.рода ,че имал ръст .Абе къде си тръгнал бос по тръните .Похарчи стотици хиляди левове руски пари ,да съсипе България ,но не става заверата ..Чака го скоро нещо интересно ... .
49
1
 
7
 
! Отговори
Не се ли бореха преди 1 година
ППДБ против мафията и корупцията Герб?? Или нищо няма значение когато шефа от Вашингтон нареди ;)
48
5
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Нещо повече,точно тези, които гласуват за копейкин и тиквата ще бъдат най-много ударени от "политиката" на тиквата и копейкин. Помнете ми думата.....
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ЯКО Евроатлантическо мнозинство ,не е имало -- 203 депутати .. Лум.пените КОПЕЙКИНИ ,може спокойно ,да си тръгнат за Русия !!!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантици да ущискаш в България слуги на сащ и Украйна вън всички украинци от България гадове мързеюиви
45
4
 
4
 
! Отговори
Резултати преди 1 година
1. Заради личността на тиквата,няма да има съдебна реформа,няма да се смени гл. прокурор, няма да има предоговаряне на плана за възстановяване и няма да има пари от ЕС,няма Шенген и валутен съюз.2. Ще има...кражби,мафия, бедност,сервилничене пред русия,нови данъци,спиране на всякакви реформи и конфронтация с ЕС и съседните балкански държави.3.Никой не трябва да казва,че този тъжен сценарий не го заслужаваме, избираме тикви и калинки,копейки и турци,..получаваме....това което заслужаваме.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ГЕРБ бяха евроатлантическа партия може би щеше да има и евроатлантически кабинет, но тя си е русофилска партия още от самото и създаване. Това че гласува за оръжие в Украйна беше реверанс към Европейската народна партия за да не изгонят ГЕРБ от там. Иначе кой построи турския поток та Путин? Кой блокира за 10 години строителството на интерконектора с Гърция? Това са истинските "подвизи" на ГЕРБ а не това че се правят на евроатлантици с едно гласуване на оръжие за Украйна.
43
1
 
3
 
! Отговори
! преди 1 година
Честита 3на коалиция герб, дпс и бсп!