Русия е предприела сухопътна офанзива край Харков

Руските сили са напреднали около 1 км в Харковска област
10 май 2024 15:16, Елка Василева
114
Русия е предприела сухопътна офанзива край Харков
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е започнала сухопътна офанзива в района на Харков, съобщи украинското министерство на отбраната. Руските сили са напреднали около километър в североизточната украинска област, според украински високопоставен източник, цитиран от Ройтерс. Целта е да завземат поне 10 километра, за да бъде създадена буферна зона, предаде БНТ.

Още по темата
По-рано стана ясно, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област. Управителят Олег Синегубов написа в Телеграм, че украинските сили са успели да ги отблъснат и да задържат позициите си.

При руски атаки тази нощ украинската отбрана е успяла да унижощи всичките 10 дрона. В Харков са пострадали двама души и са нанесени щети по жилищни сгради.

Според анализатори с атаката при Харков Русия се опитва да открие нов фронт във военните действия, които продължават над две години. Боевете в пограничните райони на Харковска област продължават, а Киев изпрати подкрепления, посочват от военното министерство.

Същевременно украинска атака с дрон е предизвикала пожар в петролна рафинерия в руската Калужка област, предаде Ройтерс, като се позова на руските служби за справяне с извънредните ситуации. Пожарът бързо е бил потушен. При атаката няма пострадали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
3000 горящи т9 0 преди 1 седмица
офанзьива кйор фишек 1 при това празно село
107
3
 
3
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 седмица
Само днес руснаците освободиха 12 села край Харков :)
106
1
 
5
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 седмица
Скоро Харков ще е руски...а укропитеците ОТНОВО ще са "победоносно и героично" отстъпили... упс, имах предвид ще са се изтеглили на по-удобни позиции. Дали ще е за три дни или три седмици... няма значение, както и няма значение клоко милиарда долара помощи ще са получили. Русия е като мечка, захапе ли веднъж няма пускане. ФАКТ е че от началото на специалната операция до днес бойните действия се водят ЕДИНСТВЕНО на украинска територия... и дрончета прелитат все по-рядко. Неоспорим факт.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинците използваха мобилизацията за да проведат етнически чистки в много райони. В момента в Украйна останаха само етнически руснаци, убедени, че са украинци. Вече няма румънци, унгарци, българи или поляци там. Бяха мобилизирани или осакатени. Тези, които не избягаха на запад де. А сега на изб1ягалите напрактика се забрани да се връщат. Така че, Украйна си проведе много ефективно етническо прочистване. Скрито, кърваво и мноого ефективно.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българско население в Одеса... Откъде? Малкото българи там укронацистите или ги избиха, или ги мобилизираха да се бият с Русия... Малко не си в час нещо по етническите въпроси в Украйна. Особено за българите в Украйна...
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шъ съ яде Руски шпек
102
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сухопътна операция означава че ще избиват хора и ще ограбват домове по великоруски обичай.Ще плячкосват чуждо имущество .
101
9
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 1 седмица
Одеса ,Николаев са с преобладаващо българско население.Кой знае колко народ ще избият и колко жилища ще унищожат гарантите за неприкосновената цялост на Украйна.И по всяка вероятност ще забранят изучаването на български и българските културни центрове,както в другите окупирани територии на безправието и липса на етническа толерантност Изглежда за теб това са виртуални екшън игри.,а не съсипване на човешки съдби.
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колониалните войни не приключиха ли в 21 в ,другари властолюбци разрушители ,дето не си знаят произхода ,та се хванали с територията на Украйна.
99
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Увековечиха се като варвари,както Екатерина преди 300 г.с нейната измислена Нова Русия.,която на практика ги прави крепостни назад в цивилизацията.Исторически това е територия на наши предци ,на прабългари ,сармати ,родствени племена, без родствена връзка с московците.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Или с една дума НОВОРУСИЯ!
97
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оттук - нататък Русия ще напредва докато не си вземе Одеса, Николаев, Днепропетровск, и Харков!
96
18
 
9
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Малиии па в Харков колко тоалетни чинии могат да се отмъкнат - гювеч бате. Давай Вова, ами така де, може да сте мародери, но пък сте пиандурници.
95
3
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 седмица
Мисля че сме близо до еквивалента на Операция Уран. Жална му майкааа на Зельо.
94
12
 
2
 
! Отговори
КръговратнаЕлектрони преди 1 седмица
Излиза че руснаците ще се се отръпнат ако из селата по пътя им не са останали черно-бели тевелизитери, хладилници Минск и варненски перални Перла1 от които ел компоненти в трудово обучение деца на командосите зглобяват сложни електронни платки които монтирани в РУС дроните когато пристигнат в УКР същите предават на украинските брадюшки ел-компонентите зада си поправят и укерутите па нихната дом-техника, след което тайни военни агенти отРУС влизат из къщята дека ръцат халдилкПералняи ЧБтелевезия
93
3
 
28
 
! Отговори
Рашисть преди 1 седмица
Браво на руснаците. Размажете тази ***. Кой ще търпи за съсед такива ***. Ще ми влизат в НАТО и ЕС. Да, ама друг път. Гледам клипчета с украински войничета, реват, чак рускините ги съжаляват и коментират да ги пазел Бог. Бог може и да прощава, но руската армия и оръжие никогаааа.
92
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 92. Украинците избиваха православни. Разрушаваха и разграбваха православни храмове, биеха православни църковни служители. Как могат украинските нацисти да изгарят живи хора.
91
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 90. Че кой построи всичко в Украйна? Кой построи пътищата, атомните централи, водните електроцентрали домовете.? Почти всичко им е останало от руско време.
90
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руската армия са пълни нещастници !Да убиват събратята си православни ,да ги лишат от дом и бъдеще.Предлагайки им диктатура и ограничения.Лидера им продължава да смята хората за вещи и бройка която не го интересува!Нито убитите руски войници!
89
0
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 1 седмица
И двете - хибридките във форума са хем умствено изостанали ,хем евтино купени,хем изменници и с липса на достойнство.Не им обръщам внимание ,жалкото е че нищо не става от тях!