Драстични разминавания в изборните протоколи в Каварна

Не е изключено изборът да бъде касиран
17 ное 2023 12:03, Стела Стоянова
9
Драстични разминавания в изборните протоколи в Каварна
Снимка БГНЕС, архив

Драстични разминавания между числата в протоколите и действителния брой на бюлетините в Каварна констатира Административният съд в Добрич.

В четири поредни заседания бяха преброени бюлетините за общински съветници от всичките 30 секции. Назначена беше и съдебно-статистическа експертиза, която да установи на какво се дължат разминаванията. Делото е заведено по жалби на няколко политически формации.

Звездички, цветя и вратовръзки са най-честите знаци, които бяха открити в квадратчетата за гласуване на бюлетините от Каварна.

"Досега в практиката си не сме имали подобни отбелязвания, но то не е само звездички, цветенца и детелинки. То е задрасквания, закръгляне, очертаване, надебеляване и то много силно отразено", обясни Красимира Иванова, председател на Административен съд-Добрич.

Работата на съда за първи път е изключително затруднена заради повсеместно неспазване на законовите норми. Част от чувалите не са били запечатани, разкъсани били и пликовете, в които се съхраняват изборните книжа. "Подреждането на бюлетините не беше според изискванията, имаше много насипни бюлетини. Същевременно откривахме в действителните много недействителни, а в недействителните отделно – действителни", разкри Иванова пред Нова телевизия.

Между 23 и 45% е недействителният вот във всяка секция. В голяма част от случаите бяха отбелязани номерата на две партии в една бюлетина. "Данните са отчайващи. Което още повече буди съмнение как са опаковани, как са пренасяни и кой как ги е съхранявал", сподели Диана Далакманска, адвокат на част от жалбоподателите.

Най-често срещаният знак е т.нар. вратовръзка, която лесно би могла да се изобрази, добавяйки само една хоризонтална чертичка в горния край на хикса. Далакманска уточнява, че дори и в химикала е имало разминаване, а наскоро е установена и една бюлетина, в която имало задраскване с молив. Делото ще продължи на 22 ноември с произнасяне на вещо лице, като не е изключено изборът за общински съветници в Каварна да бъде касиран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Всичкият този шум е преди 5 месеца
Всичкият този шум е с една единствена цел - връщането на машините, които нито една цивилизована държава в Европа не използва! Защо го искат!? Защото ПП-ДБ нямат никакъв шанс на следващите избори ако няма машинен вот, те са лобито на фирмите с подобна дейност!
8
0
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Ще има ли наказание за шефовете на изборните комисии ? Това е саботаж.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно това си мислех да напиша ама нямаше място. Там само за демократите и републиканците може да гласуваш. Едните имат едни корпоративни лобита, другите останалите. Всичко политика-бизнес е навързано. Но там за който и да гласуваш корпорациите винаги печелят и вота не се пипа ..или поне толкова селски. Последните избори там наистина бяха скандални..
6
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Че в Щатите не е ли като в България? Само че там са малко по-сивилизова и- не рисуват вратовръзки, а пращат по пощатата вота за дедо :)
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко е държава в ЕС да се гаври с единственото суверенно право в дем.общества-изборът.Защо са всички тези ЦИК,правителства,органи и т.н. като никой не си върши работата.Не разбрахме този скандал с тия машини какво точно и защо стана,защо онзи е бил с охрана.Всичко ще се замете.В Бг колкото и да си прст и нагъл си плащаш отиваш "политик" крадеш и си осигуряваш живота.Жалко е,че народа го позволява и е ок с това.Дори да протестираш ти искат лична карта.Мой е вярно,че какъвто народа такива и полит
4
9
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДОРИ НЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ПРОТОКОЛИТЕ! ТАМ РЕЖИМА СИ ОБЯВЯВА КАКВИТО СИ ИСКА РЕЗУЛТАТИ И ТОВА БЕЗ ПРАВО НА ПРОВЕРКИ И ОБСЪЖДАНЕ :D ВСЕКИ КОЙТО ПОИСКА РЕВИЗИЯ МУ СЕ ОТКАЗВА ИЛИ СЕ НАБЕЖДАВА ВЪВ ПОДКОПАВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И ПРАВО ВЪВ ЗАТВОРА :D
3
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ГЛАСУВАЛИ 100 ЧОВЕКА В ЕДНА СЕКЦИЯ, А ТЕ ПИСАЛИ 1100 ЧОВЕКА ГЛАСУВАЛИ КАТО 1000 ГЛАСА ОТГОРЕ СА ЗА ПРАВИЛНИЯ КАНДИДАТ И ПРАВИЛНАТА ПРЕФЕРЕНЦИЯ :D САМО , ЧЕ АКО ЩЕ ШМЕНТИШ ТАКА ТРЯБВА ДА ФАЛШИФИЦИРАШ ВСИЧКО НЕМОЖЕ САМО ПРОТОКОЛА И ГИ ХВАНАЛИ! :D
2
3
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Щом в Каварна е така, навсякъде ще е така :) Пак ще връща е машините май. Там поне няма да има недействителен вот.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еми аз предлагам всички, които са взели пари за да работят в изборния ден и са сгрешили всичко да върнат парите. Другия път да са стимулирани да работят.