Туроператорите искат 9% ДДС да остане до края на годината

От началото на юли тя вече е 20%
1 юли 2024 21:38, Инна Ангелова
16
Туроператорите искат 9% ДДС да остане до края на годината
Снимка: БГНЕС

От туристическия бранш настояват за удължаване на ДДС от 9% да се запази до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто, допълва БНР.

Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1-ви юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща на 20%. Даниела Стоева, зам.-председателн на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти допълва, че решението е било оповестено в края на миналата година, когато всички туристически пакети са били договорени, а голяма част от тях - продадени на предварителните продажби.

"Тези 11% разлика в ДДС-то ще бъдат изцяло за сметка на бизнеса, който ще понесе доста значителни загуби по средата на годината. Допълнително ще създаде и счетоводен хаос при отчитането, особено на сделките, които сега ще се случват преходно между двата месеца - юни и юли".

Удължаването на 9% ставка на ДДС за туристическите пакети до края на годината може да стане и със задна дата, ако се предприемат мерките сега, тъй като има конституиран парламент и избран председател на Народното събрание, каза още Даниела Стоева.

"Тук ние ще видим дали политиците поемат своята отговорност, така, както се представят в предизборните си кампании".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: туризъмДДСставка
Още от Миш-маш
Вижте любовния си хороскоп на 3 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А внасят ли нещо в хазната изобщо тия мафиоти????Стига държавно дундуркане докога?????
15
0
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 ден
Държавата няма пари и трябва да дойдат отнякъде. Временното правителство е изтеглило заеми за 700млн. - червената лампа вече не мига, а направо свети. Предвид затрдуненото положение на гастарбайтерите и най-вече нулевите инвестиции - не се очаква скорошно подобрение.
14
0
 
11
 
! Отговори
и те така преди 1 ден
голем тур искат туроператорите
13
1
 
13
 
! Отговори
Велинов преди 1 ден
Те може да искат и руските туристи да се върнат и в Гърция да се ходи с визи;)
12
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 1 ден
Не е редно да се уйдисва на една група хора само защото е гласовита и все иска. Ако за тях ще има миниатюрно ддс, нека има и за други стоки, които са по-необходими отколкото вечеря в ресторант или нощувка. Те се възползваха от намалено ддс, но то не може вечно да е 9%. Стига привилегии.
11
0
 
14
 
! Отговори
Нагли са преди 2 дни
Сега да ви кажа скоро се върнах от Златни пясъци и да ви кажа там имаше не повече от 3-4 български семейства. Най много са румънците, после украинците, на които ние плащаме да са по хотелите, някой друг, чех и сърбин и пияни немци. Затова не им пука за липсата на българи. Обаче пак има селски тарикатлъци, които ще изгонят и чужденците и тогава ще дойде фалита за всички хотелиери, ресторантьори и концесионери. Е те тогава ще е големият рев държавата да им помага.
10
0
 
12
 
! Отговори
Сър Стенли Ройс преди 2 дни
А мек салам не искат ли ?
9
0
 
25
 
! Отговори
Гурме специалист преди 2 дни
А защо на ресторантите е 9% ДДС-то? През последните две години качиха двойно цените, а понижиха грамажа на порциите и качеството! Масово собственици на ресторанти купуват месо на промоция по 7 лева в Кауфланд, месо с неясна годност и произход, а после таксуват една безвкусна пържола по 20-30 лева! Една бира е 5 лева, една пица 20 лева! На база на какво е 9% ДДС-то им?!
8
0
 
25
 
! Отговори
Х преди 2 дни
Всичко друго е с 20%, само туризмът ще се толерира? Защо? Влизам в аптеката, да купя лекарства 20%, влизам в книжарницата да купя книги и учебниците за децата 20%, отивам в магазина за храна и пак 20%. Само туризмът с 9%. Ковид отмина и съм против да се толерират заведенията, които и без това не издават фискални бонове и по-голямата част от тях са в сивият сектор.
7
0
 
20
 
! Отговори
Руси преди 2 дни
Да фалират. Това е пазарна икономика. Силния оцелява.
6
0
 
8
 
! Отговори
ШЕФА НА МВФ ЗА БГ преди 2 дни
ИСКА 22 % ДДС ЗА ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ > нема лабаво
5
0
 
25
 
! Отговори
Един Българин преди 2 дни
Сега съм на морето и цените са космически. Изобщо няма нищо да намалее, а на тях и не им дреме. Черно море е като да си във Велиград - цени при които няма никакво значение 11%. Какви загуби???
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тази мярка е удължаваха няколко пъти и все хайде още веднъж... Тези нямат никакъв срам, да не говорим, че им изплатиха милиони без да работят по време на пандемията, защото нямало туристи.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ДДС трябва да се премахне изцяло за всички.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
25 procenta dds.
1
0
 
11
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 2 дни
Не ни засяга !

Спонсорирани публикации