"Българката" Клаудия Шейнбаум е новият президент на Мексико

Тя получава 56 процента на изборите, показва екзитпол
116
"Българката" Клаудия Шейнбаум е новият президент на Мексико
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Клаудия Шейнбаум, кандидатката на управляващата партия, печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол на агенция „Параметрия“, цитиран от Ройтерс.

Основният ѝ опонент Сочитъл Галвес остава далеч назад с 30 процента според същото проучване.

По-рано управляващата партия и медии обявеха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. Телевизия NMAS и вестник „Финансиеро“ обявиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с „много голяма“ преднина.

Още по темата
Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност.

Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Коя е Шейнбаум?

Бившата кметица на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум се откроява със сдържан, дистанциращ хората стил. Тя е внучка на еврейски бежанци от България и Литва.

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия.
     
Родителите на Клаудия също са били във вихъра на тези вълнения. "У нас се говореше за политика сутрин, обед и вечер", разказва Клаудия в биографична книга, озаглавена "Клаудия Шейнбаум, президент". Майка й - Ани Прано, която е биолог, е била изгонена от университета заради участие в студентското протестно движение през 1968 г.

Клаудия разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо й -   комунист  - по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване.

В политиката Шейнбаум преживя две трагедии по пътя към върховете на властта.

Докато беше кмет на окръг Тлаплан, в южната част на столицата (2015-2017 г.) там рухна колежът "Ребсамен" по време на земетресението от 19 септември 2017 г. В тази трагедия загинаха 26 души, сред които и 19 деца. Шейнбаум трябваше да отговаря на въпроси кой носи отговорност за случилото се. Методично тя твърдеше, че кметството не е отговорно за нередностите, извършени при строителството на сградата.

Като кметица на мексиканската столица (2018-2023) Шейнбаум трябваше да се справя с кризата, възникнала при рухването в южната част на града на участък от естакада, по която се движеше местното метро. В тази трагедия на 3 май 2021 г. загинаха 27 души, а 80 души бяха ранени. Шейнбаум защити тогава общинските екипи и договори със строителите на трасето - компания на милиардера Карлос Слим - обезщетението на жертвите, като избегна съдебен процес.

По време на коронавирусната пандемия Шейнбаум се опита да управлява ситуацията като учен и без ограничителни мерки. Тогава в столицата беше регистриран най-висок в цялата страна процент на смъртни случаи -  442,1 на 100 000 души. А Мексико беше четвъртата най-засегната от Ковид-19 страна в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Клаудия Шейнбаум
Още от Здраве
5 причини защо бременността е полезна за женското здраве
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Навсякъде новините са Бог да опази Мексико нашите К. Са ммта си трака. Сега ще им пробута демокрацията после еднополовите бракове и накрая ще го поемат - за дълга на фащ говоря
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото румен радеф е натовски генерал, толкова и тази е "българка"
105
0
 
4
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 седмици
Това евреите,ако някой започне да говори неприятни истини за тях и веднага опищяват Света...Изключително неприятно племе
104
0
 
4
 
! Отговори
Кмета преди 3 седмици
Оправихме Бразилия,сега е наред Мексико.Нема лошо.но не разбрах тази жена какво българско има в нея? Просто предците и са преминали през България,и както изглежда са поостанали междувременно.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"дядо й - комунист - по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване." -- ау, тука лайнарите около боко разбойника постоянно повтарят, че нямало фашизъм, а имало комунистчески терор.
102
3
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 седмици
То и друга госпожа с български корен беше президент - Дилма Русеф май се казваше и какво, едно големо нищо ама от сърце.
101
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Туристите от Добри преди спряха да ги пускат. Сега ще ги пускат ли????? Само Господ знае точно те защо точно там ходят на туризъм.
100
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Няма българско на вид. Иначе накрая прочетох, че е заложила като учен на естественият подбор който оцелее по здравословни причини. Света вода не напита във властта няма, а за жена до такова място само Бог знае за какво идва реч след смърт и кървища..... Трудно се постига мир и справедливост....... Реално всеки почти иска власт победи пари и господство.... Новата стара болест от праерата и тъмни средновековни време...
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеленски евреин обърна се срещу голямия си северен съсед.Клавдия евреика дали ще стори същото срещу своя северен съсед.Предстои да видим. Мексиканците казват.Трагедия та на Мексико не е че е далеч от бога а че граничи с най могъщия съсед на земята. Ще стане явно. Има ли еврейски заговор за овладяване на втория ешелон икономики или е случайност
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е да се прехвърли промишленото производство от Китай в Мексико Новата световна икономическа сила Като четеш за успехите им тръпки те побиват и косите ти се изправят95641
97
2
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Щом е българка има ли пендари?))
96
1
 
9
 
! Отговори
Мив преди 3 седмици
С каквото се е хванала, води до много смърт. Черна озъбена ***.
95
1
 
6
 
! Отговори
Йокин преди 3 седмици
И Ний сме дали нещо на света.И още даваме.А за нас НЯМА!!!
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, ще ни прави отстъпки за коката. Наш човек.
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Сред тези които "източили милиони" има българки, а тази определено не е българка! Само едеот не би го разбрал.Евреите не са българи!
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква българка тази си е жива еврейка!
91
2
 
12
 
! Отговори
Тиква преди 3 седмици
Хе хе, всички кандидати мъртви, еврейка става президент, пример за нашите мутрофашисти,така се прави в "цивилизован" свят.
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клавдия еврейка президент на Мексико страна съсед на САЩ. Зеленски евреин президент на Украйна страна съсед на Русия. Случайност или нагласена работа. Може ли да очакваме че Мексико и САЩ ще направят това което направиха Русия и Украйна
89
7
 
14
 
! Отговори
Гай Баню преди 3 седмици
Това евреите са като злокачествени тумори и метастази - навсякъде са
88
4
 
17
 
! Отговори
Гай Баню преди 3 седмици
Няма какво да я коментираме - казаха коя е. Не е българка а еврейка....

Спонсорирани публикации