Челен опит: Дания слага край на "гетата", принудително разселва мигранти

Какво представлява "законът за гетата"?
98
Челен опит: Дания слага край на "гетата", принудително разселва мигранти
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Датското правителство не иска в страната да има "гета". Целта му: до 2030 година в Дания да няма "паралелни общества". Затова хиляди мигранти биват разселвани принудително. Като в квартал Мьолнерпарк в Копенхаген, пише "Дойче Веле".

Квартал Мьолнерпаркен в Копенхаген досега е бил населен предимно с мигранти. Това обаче вече не е позволено - според датския закон срещу т.нар. "паралелни общества". Затова мигрантите биват разселвани - въпреки че десетилетия наред са живели на това място. Старите им жилища се санират, а наемът им след ремонта ще скочи от 800 евро на 2000 евро месечно, казва Мухамад Аслам, който от години живее там.

"Срамота! Това, че моята родина Дания въобще прие такъв дискриминиращ закон срещу граждани като мен, е наистина много разочароващо", казва възрастният мъж, който е роден в Пакистан.

Какво представлява "законът за гетата"?

Дания затегна сериозно имиграционната си политика още през 2018 г. - с т.нар. "закон за гетата". Става дума за онези жилищни квартали, в които живеят много чужденци, които според правителството, не са добре интегрирани в датското общество. През 2021 законът беше затегнат допълнително. Целта е до 2030 година в Дания да няма "паралелни общества", живеещи в "гета". Затова във въпросните квартали делът на обитателите с "незападен произход" трябва да бъде сведен до 30%. Някои мигранти биват разселвани дори из други градове. В цялата страна засегнати са около 10 000 души.  

Сега дойде редът и на жителите с чуждестранен произход на столичния квартал Мьолнерпаркен.

"Вече изгониха около 60% от жителите на квартала", казва Мухамад Аслам, който е говорител на мигрантите там. Напоследък все по-често му се налага да успокоява разтревожени съседи. Самият той може да остане в Мьолнерпаркен, тъй като живее там от 35 години. Но и неговото семейство е трябвало да напусне старото си жилище, тъй като и то ще бъде санирано. Те обаче няма да могат да си позволят да плащат новия наем след ремонта.

Управляващите социалдемократи са съставили списък с "гета", които ще последват съдбата на Мьолнерпаркен, защото отговарят на критериите за "паралелни общества".

"Това е общество, в което важат други ценности. Общество, в което хората не се обръщат към полицията, а решават по свой начин проблемите. Общество, в което хората не работят. И това са предимно хора с корени от Близкия Изток и Северна Африка. Трябва да сме честни. Това няма нищо общо с расизъм. Това са данните от статистиката", казва Фредерик Вад, депутат от Социалдемократическата партия на Дания.

Столичният квартал Мьолнерпаркен е попадал неведнъж в медиите с новини за престъпни банди, за заподозрени в тероризъм, за наркотрафиканти. Според статистиката обаче едва под 3% от жителите му са с полицейско досие, казва Мухамад Аслам. "А нашите жилища и къщи? И те ли са криминални", пита възрастнят мъж.

Мигрантите се борят за правата си

С помощта на датски правозащитници Аслам и други жители на квартала искат да потърсят правата си пред всички възможни инстанции, включително и пред Европейския съд. Те са убедени, че имат шанс. "Този закон е ясно нарушение на антидискриминационните правила, защото е насочен към една определена група хора. Само защото случайно живеят точно тук и имената им звучат чуждестранно", казва Тобиас Грегори от инициативата на наемателите "Алмен Модстанд".

В квартала многократно е имало демонстрации за солидарност със засегнатите от разселванията, но досега така и не се е стигнало до общонационален протест срещу тази мярка. Според социологическите проучвания мнозинството датчани подкрепят строгата имиграционна политика на правителството.

"Вижте Швеция, където хора от друг етнос създават проблеми като престъпни банди и т.н. Затова има нужда от действия", казва един жител на Копенхаген пред ДВ. Друг добавя: "Според мен е добре в такива квартали да живеят и стари, и млади, студенти и пенсионери, както и хора с различен етнос. Но това трябва да се контролира, тогава там няма да може да се нанася всеки, който пожелае."

За Мухамад Аслам Мьолнерпаркен не е "паралелно бощество", а квартал, в който цари чувството за общност и подкрепа. "Преди децата ни тук просто тичаха от един двор в друг, всичко беше отворено. Но сега превръщат всеки блок в затворен комплекс."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: Даниягетомигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Шишо преди 2 седмици
Има само две ефикасни решения на проблема с "мигрантите" които не искат да се интегрират. Депортация или преработка в завода за биогаз!
90
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
на Дания! Само така!
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато допускаш безразборно орди варвари, без каквато и да е било стратегия в израз на някакво псевдо състрадание, те логично започват да създават проблеми! Европа трябваше да защити интересите си като допуска единствено образовани имигранти, които логично щяха да се интегрират много по-успешно, без да създават проблеми, а напротив щяха да допринесат за развитието й. Сега е нужна депортация или насилствена интеграция, в противен случай ни чака хаос, мизерия и насилие!
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чичкото - Чичкото с мустачките ни гледа от небето и ни се чуди на акъла. Но все пак Андеш Брайвик е налице и можеше да го направят кмет на гетото, вместо да го държат в нещо като затвор на някакво островче, в ТРИстайна килия с всички удобства, с компютър и телевизор. Ценят си го хората, защото знаят, че времената се менят и всеки може да се окаже много полезен в даден момент.
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мигрснти се борят за правата си?? Абе дошли "на гости", че пък и с претенции. Като си искат правата да си погледне паспорта и бегом от където дошли. Само лентяйстват, като скакци унищожават всичко. Като съм в арабския свят се съобразявам, че не мога да консумирам алкохол (а си ми е право)
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До У Германия съм - Ти би ли си купил апартамент в сграда, построена от амуджите? Тези, които си изброил все пак са завършили строителни техникуми. Това, че онзи ти иска личната карта, не е гаранция, че може да прочете какво е написано на нея.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Онгъла - Ъгъла от където извира реката Дач, Дануба, Дунай, където преди хиляди години, ние Българите сме си пасли конете, част от народа се прехвърля при Келтите, които са напридошъл народ от Балканите под каомандата на Цар Болг - сънът на дядо Коледа през 7 век п.н.ера, но и затова са днешната Англия - Онгъла. Но и затова Шотландците свирят и те като нас Българите с Гайди от агнешки кожи!
84
0
 
15
 
! Отговори
До 79 преди 1 месец
Никой няма нищо против ромите, които са избрали да живеят като нормални хора. Но народът пропищя от нищоправци, които доят социалната система и на всичко отгоре вредят по всякакви начини. Меркелица пък довлече в ЕС милиони подобни, малък процент от които наистина искат да учат, работят и живеят по европейски. Останалите обаче направо заявяват "Дойдох, за да живея на социал и да налагам исляма!" Е, с тях няма да се разберем. Рано или късно ще се изясни кон боб яде ли и че Европа не е джамахирия.
83
3
 
5
 
! Отговори
в Швейцария съм преди 1 месец
В България не виреят чужденци щото не им понася климата и земята.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
написах *** преди малко и ме цензурира сайта, а не го казах в лош контект. Добре - роми тогава. Защото съм с впечатление, че си предпочитат да ги наричци.гани. Както и да е.
81
1
 
3
 
! Отговори
до Не е верно преди 1 месец
така е, но в нета има едни редовни коментиращи, които са винаги хейт настроени и към *** и към какво ли още не, а подозирам, се търси точно този ефект с такива статии
80
4
 
5
 
! Отговори
Kuncho преди 1 месец
Амнести Интернешънъл няма ли да се намеси в защита на дискриминираните!
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е верно, много ромски семейства живеят нормално и работят и си възпитават децата. В нашия вход на първия етаж заселиха едно семейство роми и никакви проблеми не сме имали, бачкат си, децата си ходеха на училище, Това беше още преди 40 години.
78
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Тоя номер ние сме го измислили ! По времето на соца се опитаха да разселват ромиите по кварталите и сред българите , за да нямало гета , но всичко завърши безславно ! Българите пропищяха , а ромиите изпотрошиха апартаментите и изчезнаха !
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая новина е на година ...
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Датското ляво се прави на дясно, ама няма да мине. Вече врънтаха бойковия номер - оставка, когато ни пада рейтинга, преди да падне тотално, че да изкараме още 1-2-3 години.
75
2
 
4
 
! Отговори
одеве писах, че преди 1 месец
санирането е една голяма Далавера и гледам, че на някои не им е харесало, но да потърсят в гугъла "некачествено саниране" и да четат. Малък пример с едни съседи давам: преди 2 години падна силна градушка, но настрани обърна валежът и направи малки кратери на южната страна на санираната им пет етажна сграда, която бяха си санирали изцяло за собствена сметка между другото.
74
6
 
3
 
! Отговори
До ,,у германия съм& преди 1 месец
...не съм видял амуджа ,все бьлгари,поляци...се гърчат на строежите...Ми,кой за к'вото е учил,братчет! И ти ако си кадърен захвърли волана и стани научен работник в университета!Някой да ти пречи? К'во ревеш напразно?По тошово време всички се поавихте на най умните и най кадърните но се оказа,че сте гола вода,за един сап даже не ставате!Турците не им давахте и дума да продумат,затворихте ги като крепостни в селата да робуват сега е ваш ред да сте на скелите! Стройте светлия викомунизъм на воля
73
2
 
6
 
! Отговори
Маймата му на преди 1 месец
На ефреите, България е православна държава.
72
2
 
8
 
! Отговори
Същото важи за преди 1 месец
Цяла Европа.Ако не можеш да се интегрира,индентификация и от дето дошъл,там отишъл.

Спонсорирани публикации