Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада

От 50 години ние чакаме на прага на ЕС, заяви турският президент
19 сеп 2023 13:50, Елка Василева
180
Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва на Русия толкова, колкото и на Запада. Ердоган снощи даде интервю за американската телевизия PBS в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН.

Нямам причина да не им вярвам. Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия. През последните 50 години ние чакаме на прага на ЕС и в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото и на Запада, посочи Ердоган.

Още по темата
По време на продължаващата вече 19 месеца война в Украйна Анкара продължи да поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Украйна.

Винаги сме си били самодостатъчни като държава. Никога не сме се нуждаели от приноса или подкрепата на ЕС, нямаме нужда от това, посочи Ердоган, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Турският президент коментира и процеса за присъединяване на Швеция към НАТО, като изтъкна, че Швеция трябва да спази обещанията си по отношение на борбата срещу тероризма.

Все още виждаме терористи да се движат по улиците на Стокхолм, каза Ердоган.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да й окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията й.

Ердоган припомни, че искането на Швеция да се присъедини към НАТО ще бъде разгледано от Великото национално събрание на Турция и че това е мястото, където то може да бъде окончателно одобрено.

За да се случи това, Швеция, разбира се, трябва да спази обещанията си. Терористичните организации трябва незабавно да прекратят демонстрациите и дейностите си по улиците на Стокхолм. Защото за турския народ ще бъде много важно да види, че това действително се реализира. Изглежда, че Швеция е променила законодателството, но това не е достатъчно, изтъкна турският президент.

По отношение на това дали смята, че продажбата на изтребители F-16 от САЩ на Турция и членството на Швеция в НАТО са свързани помежду си, Ердоган каза, че според него не би трябвало да има връзка.

Президентът Джо Байдън каза, че Конгресът ще вземе решение по този въпрос. Парламентите взимат решения по тези въпроси. Ако Конгресът не вземе положително решение, тогава няма какво да направим по въпроса, посочи Ердоган. (Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето, това се нарича мъжка позиция. Не като наште женчьовци.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Англия и САЩ отстраниха ЕС от руските пазари , И ЗАЕХА МЯСТОТО МУ !Случайно ли Англия напусна ЕС?Всичко това е подготвяно от САЩ , за да може / и то се вижда / , заедно да правят каквото си поискат ,не случайно САЩ се измъква и от всички обвързаности ,за дане може НИКОЙ да ги съди !НАТО/САЩ/ пък е най-големият ЗАМЪРСИТЕЛ на планетата със своите бази о цял свят , не случайно на конгресът в Париж , САМО САЩ НЕ ПОДПИСА ЗА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ .Гадното е че даже им РЪКОПЛЯСКАХА ,СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО НА ТРЪМП
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 68 Ти даже не си знаеш населението на родината ве, фес скааапан. 85 милиона са турците, не 82. Муахахахахаа...Това потурчените българи до гроб ще сте прооости!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Урсула блее от трибуната на Европейския парламент: Да глобал маркетс са заляти с по-евтини китайски електрически коли. Техните цени са кептнати артифишали лоу заради хюч държавни субсидии. Зис из дистортинг нашия пазар. Ама защо блееш, маофцо, имат пари - субсидират, вие защо нямата пари за хюч стейт субсидиарис, немате ли си високи технологии да произвеждате евтино, БМВ, Мерцедес, WV да уволнят работниците и да произвеждат с AI, нали сте високотехологични, нали капиталалистическата система е най-ефективна
51
1
 
1
 
! Отговори
А НА КИТАЙ ВЯРВАШ ЛИ преди 7 месеца
НИЩО НЕ КАЗВА ЗА КИТАЙ...
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турция е велика империя която е владяла половинвата свят, с хилядолетна история. България няма и 300 години история. Винаги е била Византийско или Турско владение, а сега се владее от САЩ.
49
1
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 7 месеца
Това откога ще стане
48
2
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Ердю продължава да седи на 2 стола .Как не разбра че той е никакъв фактор ама никъде.
47
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ЕРДОГАН: ТИЯ ПУТИНИСТИ СА ТОЛКОВА СМОТАНИ , ЧЕ АКО ВОЮВАХМЕ С ТЯХ ВЕЧЕ ДА СМЕ ПРЕВЗЕЛИ ПУТИНОСКВА!
46
5
 
4
 
! Отговори
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ... преди 7 месеца
500 ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО... +... 150 ГОДИНИ РУСКО РОБСТВО......
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турция е 82 милиона. България е жалка умираща държавичка, от 9 милиона стана на 5 милиона. Аре бегайте у лево, нeщаcници....
44
3
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 7 месеца
Ще купуваме лади. В съвременната история, Русия никога, ама НИКОГА не е била водеща в индустриална посока. И никога няма да стане, защото те разчитат само на продажба на суровини.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Немеца не го мислете най-много да запали трета световна, само че този път първо ще унищожи САЩ а след това Русия за да няма кой да им помага на рашкитe
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Реджеп казал, че ще продължи да поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Украйна. Ердоган не вижда ли терористи да се движат по улиците и по коридорите на властта в Киев? Казват, че новият укропски министър на отбраната е гюленист.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А един завод на фауве за електрически автомобили да вземе моля ви се да престане да съществува, взел, че прекратил работата. Паднало търсенето, а не могат да му платят субсидии както в Китай, защото трябва да помагаме на Зеленски и да плащаме тока и отоплението на населението, и взел, че преустановил работа. Но да не си помислите, че е умрял, не, няма такова нещо, просто се изнесъл в САЩ където и енергията и всичко е по евтино.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 44.. Не ме интересува И Русия , братле . Говорим за политика -бизнес . И САЩ са го закъсали , търговията / между другото / , му САЩ и Русия ПРОЦЪФТЯВА , също и м/у Англия и Русия , ето защо тези държави печелят от войната в Украйна , и другото , защо САЩ и Англия , не изгониха посланниците на Русия ?Големият , четвъртит е за цяла Европа , не само за ЕС . Защо след като САЩ И АНГЛИЯ не са в ЕС , се мешат във вътрешните работи на ЕС ?
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин ли си? Не приличаш на такъв по начин на разсъждение.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не бе, не бе, българките са християнки и не се занимават с пpocтитуция в Германия. Нито в Амстердам, нито в Антверпен, никъде. Българките са чесни християнки, иначе да не си помислите нещо...
37
2
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 7 месеца
Спри да гледаш толкова руска телевизия и ше се оправиш
36
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Вярваш им на запада, защото не са те набутали с милиарди да ти продадат самолети на хартия. Или да те лъжат с години с някакви споразумения (визирам Минските) и накрая да ти кажат "ние никога не сме мислили да ги спазваме".