Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада

От 50 години ние чакаме на прага на ЕС, заяви турският президент
19 сеп 2023 13:50, Елка Василева
180
Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва на Русия толкова, колкото и на Запада. Ердоган снощи даде интервю за американската телевизия PBS в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН.

Нямам причина да не им вярвам. Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия. През последните 50 години ние чакаме на прага на ЕС и в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото и на Запада, посочи Ердоган.

Още по темата
По време на продължаващата вече 19 месеца война в Украйна Анкара продължи да поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Украйна.

Винаги сме си били самодостатъчни като държава. Никога не сме се нуждаели от приноса или подкрепата на ЕС, нямаме нужда от това, посочи Ердоган, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Турският президент коментира и процеса за присъединяване на Швеция към НАТО, като изтъкна, че Швеция трябва да спази обещанията си по отношение на борбата срещу тероризма.

Все още виждаме терористи да се движат по улиците на Стокхолм, каза Ердоган.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да й окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията й.

Ердоган припомни, че искането на Швеция да се присъедини към НАТО ще бъде разгледано от Великото национално събрание на Турция и че това е мястото, където то може да бъде окончателно одобрено.

За да се случи това, Швеция, разбира се, трябва да спази обещанията си. Терористичните организации трябва незабавно да прекратят демонстрациите и дейностите си по улиците на Стокхолм. Защото за турския народ ще бъде много важно да види, че това действително се реализира. Изглежда, че Швеция е променила законодателството, но това не е достатъчно, изтъкна турският президент.

По отношение на това дали смята, че продажбата на изтребители F-16 от САЩ на Турция и членството на Швеция в НАТО са свързани помежду си, Ердоган каза, че според него не би трябвало да има връзка.

Президентът Джо Байдън каза, че Конгресът ще вземе решение по този въпрос. Парламентите взимат решения по тези въпроси. Ако Конгресът не вземе положително решение, тогава няма какво да направим по въпроса, посочи Ердоган. (Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ДА СЕ БУТНЕ СССРМОЧА И ТАМ ДА СЕ НАПРАВИ ПАМЕТНИК НА ОСМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО НАД БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО ВСЕ ПАК ТО Е БИЛО 500 ГОДИНИ А КОМУНИСТИЧЕСКОТО Е САМО 50
14
6
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Турция не е Русия да е самодостатъчна. Най-малкото, няма ресурси. Цялата и промишленост е стъпила на западни подаяния, особено в автомобилния сектор. С един черен чай, Турция няма как да бъде самодостатъчна с 20 млн. .самодостатъчни кюрди :)
13
2
 
11
 
! Отговори
аслан преди 7 месеца
Насоли ги брат, ти поне не си оставяш магарето в калта, като нашите г....ъзолизци в България.
12
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ЕРДОГАН СЕ ПОДИГРАВА С РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ! И КАТО СЕ ИМА НА ПРЕДВИД КОЛКО НЕЗНАЧИТЕЛЕН Е ЕРДОГАН ЯВНО ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ВЕЧЕ НИКОЙ СВЕТОВЕН ЛИДЕР ГИ НЯМА ЗА НИЩО ДОРИ АФРИКАНСКИТЕ!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турците нямат скрупули да свалят руски самальот, да доубият с камъни пилота, а после и посланика.
10
2
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
На Турция не и пука за трети март. Натегачите са други.
9
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Който...седи на два стола,често...пада на земята. ( турска...поговорка)
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е Ердоган. Гледа си интереса човекът. На никого не се вярва. Даже бих казал, че Западът лъже повече от Русия.
7
3
 
5
 
! Отговори
Вервай си преди 7 месеца
Само че държавата ти е заобиколена от врагове и никой не ти вярва.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тучин вярва само на аллах :)))
5
9
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Абе Ердоган Ербап, ама едни леки санкции от Запада в автомобилната промишленост и Турция умира в хиперинфлация и бунтове.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чyвcтвaтa ca взаимни..
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно, всеки гледа своето. Само ние се даваме на всички...
2
7
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Представяте ли си какви протести ще раздерьт турция ако ердоган вкара украинската плява , на мястото на техните производители
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом си в НАТО все пак вярваш на едната страна маааалко в повече. :)))))))))))))))