Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада

От 50 години ние чакаме на прага на ЕС, заяви турският президент
19 сеп 2023 13:50, Елка Василева
180
Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва на Русия толкова, колкото и на Запада. Ердоган снощи даде интервю за американската телевизия PBS в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН.

Нямам причина да не им вярвам. Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия. През последните 50 години ние чакаме на прага на ЕС и в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото и на Запада, посочи Ердоган.

Още по темата
По време на продължаващата вече 19 месеца война в Украйна Анкара продължи да поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Украйна.

Винаги сме си били самодостатъчни като държава. Никога не сме се нуждаели от приноса или подкрепата на ЕС, нямаме нужда от това, посочи Ердоган, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Турският президент коментира и процеса за присъединяване на Швеция към НАТО, като изтъкна, че Швеция трябва да спази обещанията си по отношение на борбата срещу тероризма.

Все още виждаме терористи да се движат по улиците на Стокхолм, каза Ердоган.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да й окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията й.

Ердоган припомни, че искането на Швеция да се присъедини към НАТО ще бъде разгледано от Великото национално събрание на Турция и че това е мястото, където то може да бъде окончателно одобрено.

За да се случи това, Швеция, разбира се, трябва да спази обещанията си. Терористичните организации трябва незабавно да прекратят демонстрациите и дейностите си по улиците на Стокхолм. Защото за турския народ ще бъде много важно да види, че това действително се реализира. Изглежда, че Швеция е променила законодателството, но това не е достатъчно, изтъкна турският президент.

По отношение на това дали смята, че продажбата на изтребители F-16 от САЩ на Турция и членството на Швеция в НАТО са свързани помежду си, Ердоган каза, че според него не би трябвало да има връзка.

Президентът Джо Байдън каза, че Конгресът ще вземе решение по този въпрос. Парламентите взимат решения по тези въпроси. Ако Конгресът не вземе положително решение, тогава няма какво да направим по въпроса, посочи Ердоган. (Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 120..Още ли не си разбрал , че в Украйна има повече руски семейства , Зелето ги използва за жив щит , също не пуска и бедните граждани които не могат да си платят за ЕВАКУАЦИЯ / имам позната в Украйна ,която казва същото/,затова Путин не бърза , пук и за какво да бърза !Войната не е с Украйна ,а с НАТО/САЩ/ и Англия с/у Русия , Украйна е предоставена територия за военните действия , но на Зелето не му увира глаЪтЪ .Впочем ,Зеленски иска преговори , но САЩ не дават , ще играе хорото до край
94
5
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 7 месеца
Влезе с доста по-малко от 300 хил. Могат да станат 300, заедно с обиците от ДНР и ЛНР, така е. След това мобилизира 300 хиляди, а не 340. Една мобилизация на фона на над 10 украински. Каква е равносметката? Сега Путин прави втора мобилизация от 200К, а Украйна мобилизира жени. Русия готви голяма офанзива и е време зеленяка да се опомни и спре да шмърка.
93
6
 
1
 
! Отговори
Споко преди 7 месеца
Споко, в ЕС има 10 милиона украинци, от тях поне 2-3 милиона са мъже в мобилизационна възраст, които се връщат доброволно и се записват доброволци в армията, ЕС и САЩ дават пари и оръжия, зимата обучение и напролет като изсъхне почвата Украйна минава в контранаступ и до дни, дори до часова украинската армия ще влезе в Москва.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От всеки сто мобилизирани във ВСУ миналата година 10-20 души са останали живи. Тези данни бяха предоставени от военния комисариат в Полтава. Освен това мобилизационните планове са осуетени, така че украинските части остават без подкрепления. Началникът на Полтавската областна военна служба подполковник Виталий Бережной заяви, че ВСУ са загубили от 80 до 90% от личния състав, мобилизиран през есента на 2022 г.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...... толкова вярва и на Алах!
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин каза: целите ще бъдат изпълнени до край. В началото той искаше НАТО да се върне в границите до 1997г, направиха се на глухи... Сега той иска още повече - НАТО да се върне там, където беше по време на Варшавския договор, за да се създаде зона между Русия и НАТО.
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ми хареса как студения северен швед или датчанин или какъвто е там Столтенберг разгорещено и възбудено ръкомахаше емоционално с ръчички да се обяснява. Изглежда вече почва да им просветва, че тук изобщо не става дума за Украйна, Украйна може да бъде приключена за 3 дни, става дума за НАТО, и Путин им го каза, но кой да слуша тогава.
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По какво личи че сме в ЕС ? За НАТО-то личи , само плащаме и подаряваме , я милиарди за самилети , я за подаръци на Украйна ,... а за Бг -народ пак - пенсии от 420 лева , и заплати от 700 - 8000 лева . Как се гледа 4 членно семейство в тая дРъжава ...., ЕЙ ?
87
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
а на тебе никои не вярва
86
6
 
2
 
! Отговори
До до 108 преди 7 месеца
60 километровата танкова колона към Киев, беше от милионнната редовна руска армия!
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
120 хиляди опитни бойци на Вагнер последните седмици сключиха контракти с руската армия. Само за последните няколко месеца са наети на договор 270 хиляди. С предишните 330 хиляди това са 600 хиляди добре обучени и мотивирани бойци. Плюс вече съществуващите части които провеждат СВО. Русия вече разполага с реално 1 милион обучена и модерно въоръжени конрактори, с боен опит, хора които вече са усетили мириса на барут. Освен 1 милион контрактори, Русия разполага и с 1.5 милион срочно служещи които досега изобщо не са участвали в Специалната военна операция, плюс още 2 милиона запасняци.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А американските граждни ходят ли на интревюта в българското посолство когато за да кандидатстват за българска виза, или си влизат в България свободно, като че ли им е бащиния?
83
4
 
3
 
! Отговори
Извинете преди 7 месеца
Извинете, мога ли да попитам, я тука някой да каже сега, Украйна стана ли вече част от НАТО, влезе ли в НАТО? Нали 2014 година искаха да влизат в НАТО, какво стана, 10 години вече ще минат от тогава?
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия ни наложи визи, след като ние първи и наложихме такива. Това беше преди години. Дотогава се пътуваше безвизово, първата стъпка към промяна я предприе България.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За Украйна не са нужни 3 дни, достатъчни са две килимни ракетни бомбардировки над Киев и Лвов да бъдат изравнени със земята за 2 часа, и укронацистите ще се влачат по корем пред Путин да молят за милост и пощада. Кой ще се занимава цели три дни да завладява Украйна.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щото те от Русия и Запада са се затърчали да вярват на Турция!
79
2
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 7 месеца
Не му е лесно на Ердоган - архиепископ Сахак Машалян отказа да приеме жалбите на турския президент съгласно забраната, наложена от католикос Мкртич I Хримян заради малкото арменско освобождение през 1894г.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Светъ отива на злЯ :В Русия алкохол , а в Запада - дрога !
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Извинете а аз да попитам Русия завладя ли Украйна за 3 дни или ще отнеме още 3 години?
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Путин защо не дигне визите за България, а? 45 години им лизаxме гъ3овете на руснаците, а още не са дигнали визите да пътуваме свободно за Русия, а?