Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада

От 50 години ние чакаме на прага на ЕС, заяви турският президент
19 сеп 2023 13:50, Елка Василева
180
Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва на Русия толкова, колкото и на Запада. Ердоган снощи даде интервю за американската телевизия PBS в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН.

Нямам причина да не им вярвам. Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия. През последните 50 години ние чакаме на прага на ЕС и в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото и на Запада, посочи Ердоган.

Още по темата
По време на продължаващата вече 19 месеца война в Украйна Анкара продължи да поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Украйна.

Винаги сме си били самодостатъчни като държава. Никога не сме се нуждаели от приноса или подкрепата на ЕС, нямаме нужда от това, посочи Ердоган, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Турският президент коментира и процеса за присъединяване на Швеция към НАТО, като изтъкна, че Швеция трябва да спази обещанията си по отношение на борбата срещу тероризма.

Все още виждаме терористи да се движат по улиците на Стокхолм, каза Ердоган.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да й окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията й.

Ердоган припомни, че искането на Швеция да се присъедини към НАТО ще бъде разгледано от Великото национално събрание на Турция и че това е мястото, където то може да бъде окончателно одобрено.

За да се случи това, Швеция, разбира се, трябва да спази обещанията си. Терористичните организации трябва незабавно да прекратят демонстрациите и дейностите си по улиците на Стокхолм. Защото за турския народ ще бъде много важно да види, че това действително се реализира. Изглежда, че Швеция е променила законодателството, но това не е достатъчно, изтъкна турският президент.

По отношение на това дали смята, че продажбата на изтребители F-16 от САЩ на Турция и членството на Швеция в НАТО са свързани помежду си, Ердоган каза, че според него не би трябвало да има връзка.

Президентът Джо Байдън каза, че Конгресът ще вземе решение по този въпрос. Парламентите взимат решения по тези въпроси. Ако Конгресът не вземе положително решение, тогава няма какво да направим по въпроса, посочи Ердоган. (Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В ЕС сега в най-критично положение е Германия. А най-критична в Германия е автомобилната индустрия. В Германия вече се подготват за рухването на Фолксваген, а след това и унищожението и изчезването на цялата останала автомобилна индустрия, основата на немската икономика - а какво ще правим тогава когато вече няма да произвеждаме автомобили, е, Мерцедес пак ще си прави скъпите луксозни автомобили, но останалите какво ще правят? Икономиката на Германия е на ръба на пропастта.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И на тази империя, ще и дойде края. Америка и Европа да изтегли производствените си мощности обратно и да изтласка Турция от балканите. Тази земя е на Гърция и България.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не бе, бе бе, тези 90% българки които работят в Германия не са българки, те са индонезийки, не са българки, българките са чесни...
32
2
 
2
 
! Отговори
селянин преди 7 месеца
do32 само преди 7-8 години турция беше 10 икономика в света сега не съм се интересувал но има собствено корабостроене самолетостроене да не казвам колко автомобилни завода се преместиха там
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има и женени, и учителки, даже с висше образование. Обслужват немски клиенти с турски произход. Фикен унд блазен - 40 евро - най-евтините. Да си хранят безработните мъже и децата в жалката мизepна България където няма работа.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПОСОЛСТВОТО:Пътво ще бъде приета РСМакедония в ЕС и Шенген , после Бг и Румъния , защото Бг и Румъния вече са ни в ръцете .
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
САЩ създадоха диктатурите Китай и Турция за борба със СССР. Ако нямаше търговия със запада, сега в Турция и Китай щяха да броят колко зрънца ориз и колко обелки от картофи могат да изядат днес. Тази политика на по-малкото зло и подкрепа на враговете на твоите врагове в дългосрочен план излиза много солено.
28
0
 
5
 
! Отговори
Не вярваш,а преди 7 месеца
Но си държиш парите в долари...
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз много обичам да живея на запад, тука на запад се живее много добре.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И двете страни - Русия и Турция са доста назад по развитие. Русия е на 63то място по БВП на глава, докато Турция е на 71во място. Не бъркайте общия продукт, с този разделен на населението, който е истинският показатл за индустриално развитие. Впрочем България е на 60то място, САЩ на 7мо, а на 1во и 2ро са съответно Люксембург и Ирландия.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то пък Запада , има ли думата ? Шефовете са от Англия и САЩ , ПЕЧАЛБАРИТЕ , останалите са СЛУГИТЕ ИМ !Запада е много добро място за живеене , но без намесата на САЩ и Англо-саксите ! САЩ и Англия НЯМАТ ПРИЯТЕЛИ , а само ИНТЕРЕСИ .
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Европа няма турски гастрарбайтери. Но в Германия 90% от пpocтитутките са българки, и обслужват клиенти с турски произход, които са родени там и са с немски паспорти.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Демек еднакво НЕ вярва нито на едните, нито на другите! И всъщност е прав
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А когато ЕС се разпадне, кой ще приеме Турция? Или ЕС няма да се разпадне?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердоган заяви, че Турция може да се "раздели" с ЕС, ако е необходимо.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Просто дразни Запада за да ги приемат в ЕС, но докато не приеме условията на ЕС никога няма да влезнат. Голямо население са а и този е националист, в ЕС няма място за националистически лидери. Ако искаме да сме като САЩ не трябва да допускаме в ЕС такива като Англия и Унгария.
19
5
 
7
 
! Отговори
на всеки друг мангал преди 7 месеца
Вярвам колкото и на ерджолан! На турчин вяра нямай, турчин вяра няма !
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голяма грешка е , да вярваш изобщо на запада !
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турция е по-силна от Русия и няма нужда от нея.
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се обаждай ве, фанатичен фес скапааан! Вие турците сте били винаги лицемери. Даже и нашите потурчени българи са прихванали от вас лицемерния ви манталитет. Живял съм 15 години сред потурчени българи в моето село и разбрах едно- турчинът ще те нагости, ще те почерпи,ще ти се прави на приятел, но винаги в душата му ще си остане копнежа един ден тук да стане турско- Турция да ни завладее като територия.