Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?

Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин
24 май 2024 13:28, Александър Попов
287
Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море.

"Сигурен съм, че Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на Готланд. Неговата цел е да наложи контрол над Балтийско море", заяви Биден пред германската медийна мрежа RND, цитиран от "Дойче Веле".

"Ако Русия затвори Балтийско море"

"Ако Русия поеме контрола и затвори Балтийско море, това ще има много силно отражение върху нашия живот - в Швеция и в другите крайбрежни държави. Не бива да го допускаме", казва още главнокомандващият. "Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин, на което той да всява страх и ужас сред членовете на НАТО."

От Готланд Швеция би могла да помага за сигурността на другите натовски държави в региона, казва още Биден.

"Но ако нахлуе на Готланд, Путин би могъл да заплашва натовските държави по море. Това би означавало край на мира и стабилността в северните и балтийските региони."

Във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО Путин беше заплашил с последствия. Засега заплахите не са били последвани от дела.

"От присъединяването насам не сме забелязали от страна на Русия по-активна дейност, отколкото преди", потвърждава Биден.

Швеция не изключваше вероятността Русия демонстративно да покаже мускули.

"Но към нито един момент не сме се опасявали от инвазия и навлизане на пехота", отбелязва Биден пред RND. Движения на пехота са били забелязвани, но не в непосредствена близост до шведската граница. "Те провеждат там учения, но само на очакваното ниво."

Но "невоенни провокации" като дезинформация, клеветнически кампании и кибератаки определено са били очаквани. "Имаше сериозни кибератаки, само че е трудно да се каже кой точно стои зад тях", посочва Биден.

Главнокомандващият на шведските въоръжени сили предупреждава и за друга опасност - за риска от голяма катастрофа по линия на старите руски нефтени танкери в Балтийско море.

"Русия може да причини природна катастрофа точно пред вратата ни и да се погрижи това да изглежда като инцидент. Последствията за природата биха били ужасяващи", посочва Биден.

Според него руските нефтени танкери са "истинска заплаха за природата в Европа". Но Русия би могла да използва тези кораби и по друг начин, смята Биден.
"За Русия няма по-добра възможност да се промъкне близо до нас. Под прикритието на тези стари нефтени танкери тя би могла да подслушва нашите комуникации, тайно да превозва едно и друго или пък да ги използва за подводен саботаж."

Страх от война

Още през януари шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин привлече вниманието, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има "война". Малко след това и Биден каза, че хората в страната трябва "психически да се подготвят за война".

След края на Студената война през 1990-те години Швеция поизостави задачите си, свързани с отбраната на страната - и започна да инвестира отново в сигурността си едва след руската анексия на полуостров Крим през 2014 година.

Миналата година правителството обяви, че през 2024 военните разходи ще надхвърлят целта от 2% от бюджета. По данни на шведската информационна агенция ТТ за тази година са предвидени разходи в размер на около 6,5 милиарда шведски крони. Но според шведската Агенция за извънредни ситуации е необходима тройно по-голяма сума, за да се покрият потребностите, съобщава германската обществена медия АРД.

През април 2024 - месец след присъединяването на Швеция към НАТО - правителството оповести, че ще вложи 385 милиона шведски крони (около 33 милиона евро) в гражданската защита и възстановяването на бункерите за защита от въздушни нападения, като обоснова това с влошеното положение със сигурността. Има сведения, че средства ще бъдат вложени и в укрепване на спасителните служби, в натрупване на запаси от медикаменти, както и в киберсигурността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано да опита, бих казала..че да видим тогава магаре боб яде ли?
62
3
 
4
 
! Отговори
Малее преди 3 месеца
Какви перални и тоалетни има на Готланд.......
61
4
 
5
 
! Отговори
Путин преди 3 месеца
За какво и е на Русия този остров? Само един остров? Хвърлил съм око на цяла Швеция!;)))
60
3
 
5
 
! Отговори
горд янки преди 3 месеца
До Анонимен "А яйца пуснаха ли, пуснаха ли по магазините?" ------------ пуснаха, даже пищялки срещу кражба им сложиха
59
1
 
4
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
Чета коментарите тук и се чудя, има ли място на Земята, което не е на раша? Ще си я поделят с макетата, вероятно:)))))))))
58
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
те японците се стегат да затварят владик, нашия е решил да праи шах-топ на финландците. да му мислят кацапите, че ще требва да разменят ядрено оръжие за хлеб при следващата перестройка.
57
1
 
1
 
! Отговори
Белоусов преди 3 месеца
СВО,, Готланд"
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Ще напълни един танкер с мобики от Непал и Шри Ланка!" ------------------ за кво чак от там.. достатъчно е един влак руски мужици, дето да викат "алла я в бар" и да се обяват за имигранти, соевите шведи ще ги приемат с отворени обятия, даже шведките доброволно ще вдигат полите. Ще ги настанят, ще ги нагостят, ваучери за коооорви ще им дадат.. всъщност като се замисля, именно имигрантите може най-голям отпор да дадат, че някой да не им развали шведския халифат
55
3
 
9
 
! Отговори
Ей преди 3 месеца
Путин на снимката гледа към космоса а вие за някакви острови пишете?!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А яйца пуснаха ли, пуснаха ли по магазините?
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва накрая да се намерят историци и да въведат в учебниците по История, че Русия не е никакъв приятел на България, нямаме общ произход, те не ни помагат а целят свои интереси, не 200 хиляди убити, а 20 хиляди, имаме поруосвобождение на 20% от земите ни, че сме си променили историята защото сме били ръководена от СССР държава без право на мислене, и че сме ръководени от национални предатели Димитров, Червенков и Живков!
52
2
 
5
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
Стигасте пускали вицове и лъжи.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 48 кикой не го интересува твоите договори. АКО не бяха Англия и САЩ днес русия щеше да говори немски . Да не говорим колко има да плаща на САЩ за доставка на оръжия за да излезе от москва , където беше е наритал Хитлер. Така че тея нищо нямат и нищо не е тяхно.
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Нали в Укрия няма въобще КОРУПЦИЯ" ----------------- мани укрия, това е руски проблем.. то скоро въобще укрия няма да има.. ама мурсула-фазера пак се гласи да е шефче на есср, да продължи схемите. Целият есср се крепи на корупционни схеми и нашите боко, шиши, пр0100то, мустака, скутаджията и т.н. само събират трохите дето падат от масата..
49
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Нямат край глупостите...
48
10
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 месеца
Руснаците от Глад - Вече Пасат Тррева.....Лъъжливотто Джжудже Съсипа и Ликвидира Руусия.........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА......*** Когато Врагът Ти Греши - Не Го Прекъсвай *** - Наполеон Бонапарт.....
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много лесно ще го превземе! Ще напълни един танкер с мобики от Непал и Шри Ланка! Като дебаркират, ако шведите се усетят, ще минат за бежанци!
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво да хвърля око бе при ми тиви, четете историята, според договорите след ВСВ островът трябва да е поделен, но тази клауза никога не влиза в сила, защото поради неутралността на Швеция не е заплаха за РФ. Сега вече реалностите са други и руснаците ще си потърсят дължимото.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не беше ли Ленин подарил острова на Швеция. Историците да кажат.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен---39 В Русия има алкохолизирани , А НЕЩО ДА КАЖЕШ ЗА ДРОГАТА В ЗАПАДА ... И къде е разликата ???В Запада ---дрога , а в Русия алкохол !