Пострадалата от наводнения Централна Европа ще получи милиарди помощ

Потопите причиниха големи щети от Румъния до Полша
20 сеп 2024 13:33, Гергана Попова
20
Пострадалата от наводнения Централна Европа ще получи милиарди помощ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз ще предостави милиарди евро, за да помогне на Централна Европа да се възстанови от тежките наводнения, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като обеща подкрепа за региони, които са били опустошени от потопът, пише Ройтерс.

Най-лошите наводнения, засегнали Централна Европа от най-малко две десетилетия, причиниха големи щети от Румъния до Полша, като убиха най-малко 24 души, разрушиха мостове, потопиха автомобили и оставиха градовете потънали в кал и отломки.

Наводнението е причинено от проливни дъждове, които започнаха миналата седмица и продължиха няколко дни, което накара реките да излязат от коритата си в няколко части на региона.

"Тук съм, за да ви уверя, че Европа е до вас", каза тя на пресконференция в полския град Вроцлав, застанала до лидерите на засегнатите страни. "Това е момент на нужда, на природно бедствие и всички ние трябва да сме заедно, за да преодолеем предизвикателството".

Фон дер Лайен каза, че 10 милиарда евро (11,16 милиарда долара) ще бъдат предоставени от кохезионните фондове на ЕС и че някои от условията, които обикновено се свързват с такива фондове, като съфинансиране от страните членки, ще бъдат премахнати, за да се направи реакцията по-бърза. Тя каза още, че парите от Фонда за солидарност на ЕС, който подкрепя страните членки, засегнати от природни бедствия, ще бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата.

Полският премиер Доналд Туск каза пред частната телевизия Polsat News, че Полша може да получи 5 милиарда евро.

"Това, от което се нуждаем сега, е бързо да изградим, ремонтираме инфраструктура, това ще струва огромни суми пари, ще бъде трудно да се справим с това от националните бюджети", каза чешкият премиер Петр Фиала, добавяйки, че е благодарен за конкретните предложения на фон дер Лайен за помощ. Чешкият министър на финансите Збинек Станджура каза по-рано в четвъртък, че правителството ще предостави 30 милиарда крони (1,3 милиарда долара), около 0,38% от БВП, в изменение на бюджета за 2024 г. и ще задели още 10 милиарда крони в бюджета за 2025 г. за подпомагане на щетите от наводненията.

Още по темата
Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан каза, че повечето електрозахранвания трябва да бъдат включени отново до петък.

В страната се провеждат регионални избори този уикенд и властите казаха, че сателитна връзка е създадена на места, където липсва мобилен сигнал, за да може гласуването да продължи.

Междувременно защитата срещу наводнения в третия по големина град в Полша Вроцлав изглеждаше стабилна.
Вълната от наводнения, която заля полско-чешкия граничен регион от уикенда, достигна Вроцлав през нощта, но няма признаци за сериозни щети.

"Градската система издържа и поема основната вълна от наводненията, които удрят Долна Силезия и съседните региони от седмица", се казва в изявление на местните власти във Facebook. Властите обаче предупредиха, че по-големи от обичайните нива на водата ще продължат да текат през града през следващите дни.

44-годишната Агнешка Попов-Возняк, служителка в клиника за ин-витро, която е обиколила града с велосипед, каза пред Ройтерс, че ситуацията изглежда по-добра от очакваното, добавяйки: "В момента няма наводнения в центъра на града."

Армията заяви, че 16 000 войници помагат в региона, заедно с полицията и хиляди доброволци. Премиерът Туск каза, че служители от Агенцията за вътрешна сигурност на Полша (ABW) са арестували човек, който се е облякъл във войнишка униформа и е излъгал жителите на града, че защитните съоръжения срещу наводнения ще бъдат взривени.

Полша предупреди гражданите да бъдат нащрек за дезинформация за наводненията.

В Унгария градовете се справят с покачването на река Дунав и премиерът Виктор Орбан каза, че нивото на водата в Будапеща се очаква да достигне пик в събота следобед или вечерта, но ще бъде по-ниско от рекордните нива, наблюдавани през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: наводненияЕСПолша
Още от Русия
Русия атакува украинската енергийна и гражданска инфраструктура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
... преди 10 минути
БоКо, Пеевски-прасето и Кирчо простото плачат защо не е станало това тука за да усвоят още парички....
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
А пострадалата от своите политици България ,не може да получи полагащите се фондове! Как не пострадахме от природата и ние,та да се видим с евросредства?
17
0
 
3
 
! Отговори
УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО преди 1 час
НАТООВЦЕ , ПЕЧАТЕНЕТО ДА ЗАПОЧНА СЕГА !!! 800 МИЛИАРДА ИСКА МАРИО ДРАГИ ЗА ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА СКАПАНАТА ЕВРОПА ЗА ГОДИНА , 120 МИЛИАРДА ИСКА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ ЗА ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА СКАПАНАТА НАТОВСКА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА , ...... ПЕЧАТИ УРСЪСЕЛА !!!
16
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 час
Урсуската ще даде помощи на страните от централна Европа със пари,взети от страните от централна Европа...Хитро,не ли?...Или подло?.
15
0
 
8
 
! Отговори
Централна Европа ще преди 1 час
получи милиарди помощи, ако просроченият Зе-клоун не ги изпроси за режима си.
14
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
До 7 "... а нас като ни наводни на горкичките хора от селата в Бг.по 600лева" - а ТИ какво искаш бе, нали 85% гласуваТЕ да СТЕ в богатия ЕС.
13
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
До 8 "А тука дето сме пострадалите от Урсула кога ще ни освободят от нея?" - КОЙ да те освободи? Преди 3 месеца 25% гласувахТЕ Урсулата да ви управлява.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хората и от наводнения пачки праят, ний лапаме мухите да го е...!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Еврогей преди 1 час
Ама как така бе? Дайте ги на Украйна, за да атакува Русия дълбоко навътре!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кога? След 2 години? Не е за вярване, че Украйна не е изврънкала и тези пари все още
9
0
 
8
 
! Отговори
ъцз преди 1 час
Урсула колко даде на България след наводненията? Иначе нашите политици се надпреварват да се докажат като верни на Урсула...
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А тука дето сме пострадалите от Урсула кога ще ни освободят от нея?
7
1
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 час
Урсула Урсула, а нас като ни наводни на горкичките хора от селата в Бг.по 600лева голяма справедливост и солидарност в тази Европа,но Бог вижда !
6
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
"... ще бъдат предоставени от кохезионните фондове на ЕС" - демек ПАК брюкселски фалшификации. Кохезионните фондове си имат съвсем друго предназначение. За наводнения си има Европейски Фонд за Солидарност, който е празен, защото Брюксел го източи за Украйна. Факти.
5
0
 
6
 
! Отговори
КВО?! преди 2 часа
На нас никога не ни помогнаха! Нито при наводнения, нито при пожари!
4
1
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 2 часа
Хубаво ще ги НАПЕЧАТЯТ, но, обръщението и без това е наводнено. Чака ни нова вълна на инфлация. Така става, когато имаш само хартия, без нищо материално, което да стои срещу нея.
3
0
 
0
 
! Отговори
Добре, че няма преди 2 часа
щети у нас, щото за пореден път щяхме да станем свидетели на кражба на евро средства.
2
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 часа
ние някога да сме получили нещо от ес
1
4
 
3
 
! Отговори
Тиквата преди 2 часа
жалко ,че в България нямаше наводнения и ние да получим.