България е сред най-добрите държави за начало на нов бизнес в Европа

Предпочитана е заради ниски административни разходи, работна ръка, географско положение
4 сеп 2024 09:00, Анисия Иванова
151
България е сред най-добрите държави за начало на нов бизнес в Европа
Снимка: БГНЕС, архив

България е сред най-добрите държави в Европа за започване на нов бизнес. Тя е предпочитан център заради ниските административни разходи, квалифицираната работна ръка, прекрасното си географско положение, съобщава „Евронюз“.

Създаването на малко или средно предприятие в Европа /МСП/ не е толкова трудно, колкото повечето хора си мислят. Въпреки че в някои страни на континента има по-строги разпоредби, които могат да затруднят гражданите на страни извън ЕС, други са много отворени и приветстват както местни, така и чуждестранни инвеститори и бизнесмени.

След пандемията от Ковид-19 и последиците от енергийната криза Европа прави повече за подкрепа на МСП. Понастоящем тя разполага с редица схеми за финансиране и подкрепа на малки и средни предприятия, като например Програмата за единния пазар, Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и „Хоризонт Европа“. ЕС разполага и с редица инструменти за знания, като например бизнес портала „Вашата Европа“, мрежата „Enterprise Europe“ и „Еразъм за млади предприемачи“.

В ЕС ще има 24,4 милиона МСП през 2023 г.

По данни на Statista през 2023 г. в Европейския съюз ще има около 24,4 млн. малки и средни предприятия (МСП), в които ще работят близо 85 млн. души. Те съставляват около 99,8% от всички действащи предприятия на континента и са гръбнакът на по-малките региони и градове.

За да преценим колко лесно е да се извършва стопанска дейност във всяка страна, означава да се вземат предвид няколко ключови фактора. Индексът на Световната банка „Лесно правене на бизнес“ ги класифицира в 10 параметъра. Те включват:

- Започване на бизнес
- Получаване на разрешителни за строеж
- Снабдяване на електричество
- Регистриране на собственост
- Получаване на кредит
- Защита на миноритарните инвеститори
- Плащане на данъци
- Трансгранична търговия
- Принудително изпълнение на договори
- Решаване на проблеми, свързани с несъстоятелност

Въпреки че не всяка страна е най-добра във всяка от изброените по-горе категории, ето някои от най-достъпните страни в Европа за започване на бизнес:

Ирландия
Република Ирландия е един от най-популярните избори за започване на бизнес в Европа, тъй като е икономика с високи доходи и силно развита в цифрово отношение. По данни на 1Office използването на смартфони е достигнало 90%, а достъпът до интернет в домакинствата - 92%, което създава добра основа за бизнес с технологични и цифрови продукти. Enterprise Ireland инвестира в около 200 стартиращи предприятия всяка година, което означава, че страната изпраща много силно и приветливо послание към предприемачите по света.

Според доклада на Световната банка Doing Business in the European Union 2020: Ирландия, няколко ирландски града заемат високи позиции по много от горепосочените параметри. В Корк предприятията могат много бързо да приложат договори и да получат безпроблемно електричество. Дъблин също се представя добре. Уотърфорд е най-ефективен при издаването на разрешителни за строеж, докато Голуей е най-добър при регистрирането на собственост, както и при започването на бизнес.

Членството на Ирландия в Европейския съюз, ОИСР и еврозоната, както и използването на еврото и английски език са много привлекателни фактори за европейските предприемачи. Това се дължи на по-голямата лекота на бизнеса, по-големия пазар в целия ЕС и спестяването на разходи, тъй като не се налага да се плащат такси за обмяна на валута или преводи.

Предприемачите от Обединеното кралство, Исландия, Норвегия, Швейцария и ЕС не се нуждаят от разрешителни или визи, за да открият предприятие в Ирландия. Страната също така улеснява дистанционното създаване и регистриране на дружества за граждани на държави извън ЕС. Освен това страната има една от най-ниските ставки на корпоративния данък в света - 12,5 %, и договор за избягване на двойното данъчно облагане с около 72 държави до момента.

България
България е изключително предпочитан център за нов бизнес в Източна Европа поради сравнително лесното справяне с бюрокрацията при създаването на фирма, което отнема само няколко седмици. Административните разходи също са много ниски в сравнение с по-голямата част от Европа, а корпоративният данък е само 10%.

Чуждестранните компании нямат законови ограничения за закупуване на земя в страната и трябва да плащат само оперативни разходи след регистрацията. Предприемачите от ЕС могат да се възползват и от евтина работна ръка, висококвалифицирана и многоезична работна ръка и сравнително ниски разходи за живот, като същевременно имат достъп до единния европейски пазар, тъй като България е част от ЕС.

Геополитическото разположение на България в Югоизточна Европа осигурява удобен достъп до други утвърдени пазари като Гърция и Турция, като същевременно открива възможности за развитие в Сърбия и Северна Македония.

България също така позволява дистанционна регистрация на дружества. Въпреки това корупцията все още остава проблем в страната, който трябва да се вземе предвид, докато се обмисля какъв тип бизнес да се създаде и в коя част на държавата да бъде базиран.

Нидерландия
По данни на Световния икономически форум Нидерландия е петата по големина икономика в Европейския съюз с брутен вътрешен продукт от около 990,6 млрд. долара (918,7 млрд. евро), което представлява около 5,96% от икономиката на ЕС.

Разположена на отлична позиция в Западна Европа, Нидерландия има изключително космополитна, високообразована и квалифицирана работна сила. Нидерландското правителство предоставя множество схеми за подкрепа на бизнеса и данъчни облекчения за нови предприятия. Въпреки че ставката на корпоративния данък е малко по-висока от някои други европейски варианти и възлиза на 25,8 %, редица собственици на бизнес биха казали, че цената си заслужава заради местоположението и достъпа до пазара.

Стимулите включват надбавка за предприемачи, както и 30-процентно решение. То позволява на работодателите да изплащат 30% от заплатите на чуждестранните таланти, без да удържат данък. Освен това правителството подкрепя научноизследователската и развойната дейност, както и иновациите, като възстановява различни разходи на дружествата, които провеждат научни изследвания или разработват нови иновативни продукти, наред с други.

Нидерландия е особено предпочитана от предприемачи с технологично напреднали компании, като например в областта на роботиката и изкуствения интелект, както и в търговията на дребно.

Швеция
С инфраструктурата и технологиите си от световна класа Швеция е класирана на второ място в Индекса за готовност за работа с мрежи 2020. Този индекс измерва доколко една страна е готова за цифрови технологии и доколко хората, предприятията и правителството на страната са готови да използват пълноценно наличните технологии.

По този начин Швеция е още един център за стартиращи бизнеси на технологичните предприемачи в целия свят, с много голям брой ранни внедрители на нови технологии. Сред известните шведски компании са Ericsson, Astra Zeneca, Volvo и Sandvik, както и Klarna и Spotify.

Тъй като Швеция е и най-голямата скандинавска икономика, тя има и процъфтяващ строителен сектор с отличен обхват в цяла Северна Европа, който привлича строителни предприемачи и допринася за отличната инфраструктура. Стабилното правителство и ниските нива на корупция също допринасят за очарованието на страната.

Великобритания
По данни на Британската бизнес банка всяка година в Обединеното кралство се създават около 360 000 нови предприятия. Създаването на дружество също е сравнително бързо, лесно и евтино, като заявленията по пощата се обработват в рамките на осем до десет дни, а онлайн заявленията - в рамките на 24 часа.

С една от най-разнообразните икономики и работна сила в Европа Великобритания също така разполага с мерки за подпомагане на предприятията през първите няколко години от съществуването им, когато рентабилността е ниска. Освен това в края на живота на предприятието се предоставят данъчни облекчения по отношение на приходите от продажба на активи.

Освен това Великобритания има силна данъчна и правна система с ефективни процеси и ставка на корпоративния данък от 25% за всички дружества с ограничена отговорност. Работната сила е висококвалифицирана и адаптивна.

Предприемачите могат да се възползват и от редица възможности за групово финансиране, рисков капитал и "ангелски" инвестиции, както и от правителствени безвъзмездни средства, финансиране и консултации чрез различни правителствени служби. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: БългариябизнесЕвропа
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 2 седмици
Имотите ми са от ваканционни вили и къщи, като минем през хубави големи апартаменти в София, къщи в полите на Витоша и по-малки апартаменти за под наем. Ниви имам, да, но наследствени- и те ми носят сериозен доход, но не ги споменах в коментара си, тъй като не съм ги купувал аз. Едно време, докато чакачите чакахте да се спука имотният балон, купих четиристаен на последен цял етаж на бул. България за 66к евро. Продадох го за 450к. Купувам, продавам и така. Запазвам смислените.
40
2
 
1
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Наш'те и те завалиите се учат на реклама и пропаганда. Щото в Европа няма по-лошо място за бизнес от България. Само като ти накацат 20 институции свързани с бизнеса, които да те дерат по-лошо и от османците, и ще ти се иска никога да не си се раждал, ще бягаш с двеста без да поглеждам назад. А пък случайно, ако ти потръгне, тогава мародери тип "Шиши", които дати откраднат бизнеса, пълно. Тръгнеш да си търсиш правата, следствие, прокуратура и съд са частни. Или накратко - никак не става у БГ-то..
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ако си плащат ежемесечно на зайчарника. който не плаща да потърси в гугъл васил божков, нексо и още безброй примери
38
0
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 2 седмици
Изреди 10 ИТ компании, които са се изнесли от тук, моля. Защото такива НЯМА. Не само, че няма, а постоянно нови и нови отварят офиси у нас заради 10% корпоративен данък. Мечтите са безплатни. Плюй си колкото искаш собствената държава, но нямаш основание. Защо говоря за ИТ сектора? Защото вече е над 15% от БВП и е светъл.
37
0
 
5
 
! Отговори
Айде да питаме преди 2 седмици
работниците дали се чувстват в най-добрата държава за започване на бизнес :D
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не са двойно паднали чуждестранните инвестиции а 6торно от 3 милиарда на няма половин милиард тая година евро... А тоя с 30те имота, кви са ти имотите ниви у Силистра ли, щото 1 милион ти е един сносен мезонет в София на зелено...
35
0
 
5
 
! Отговори
ГАД преди 2 седмици
Хахахахах егати ВИЦА !!!
34
1
 
3
 
! Отговори
До34 преди 2 седмици
Сумати чужди фирми се изнесоха от България и си оставиха по някое офисче, бе големи мрънкачи тея чужденци ве, що така, снощи гледах шеф на адвокатска кантора в Германия аъветваше клиентите си, в България инвестиция само ако можеш да я изнешвш до седмица, хахахаха големи мранкачи тва чужденците ей, хахахаха.
33
0
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 2 седмици
Хаха, първи Април отдавна мина, иначе според статистиката за тази година чуждестранните инвестиции са паднали двойно. Големите бизнеси откриват заводи в Румъния и Сърбия, нас ни заобикалят като дявол църква понеже знаят, че тук първо им искат едни милиони под масата, после всичко останало.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да пълно е с тарамбуки и финландци, ако не те окрадат, направо ще те пречукат... иначе за бачкане не се събуждат сутрин за под 5к нето в края на месеца. Ако ти се отваря бизнес с шафpaнтии и бЕло вече е друга работа...
31
3
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 2 седмици
Да, знам. Слушам 20 години как ИТ секторът се пука. През тях успях да вложа над 1м в инвестиционни фондове и да си купя над 30 имота- няколко пъти съм го написал тук. Затъваме, да. Аз мисля за пенсия вече, вие си пейте как потъваме :)
30
0
 
5
 
! Отговори
Vs преди 2 седмици
Не е много ясно защо! От едната страна на везната е брутално ниския данък(10%), но от другата (която вече 35 години седи в най-долно положение) е парите за подкуп(корупцията) и несигурната обстановка! При тези положения е съвсем видно, че статията е поръчкова, или написана колкото да я има!
29
2
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 2 седмици
Утре ако намерят по-евтино местенце с що-годе добри специалисти и ит сектора ще се изнесе от тази дупка
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да имаме много квалифицирана работна ръка тука, пълно е работници тип инжУнерите на меркел, ултра квалифицирани.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мда, очаквано поведение на неграмотни авcтpaлопитеци в коментарите. Само едно око да хвърлим на ИТ сектора и кои известни компании имат офиси тука е достатъчно да се разбере каква е бизнес средата- отлична. Ама така си е българинът- това не можело, онова- не ставало. Мрънкач цял живот. Луната, Марс, Сорос и планът Ран му пречат да успее.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова ли всички ни заобикалят!? Та дори и предпочитат държави, които не са в ЕС за инвестиция (Сърбия примерно)!?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хахахахахаххахаха
24
2
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Естественно,че България е добра за бизнес. Ултра беден народ и ултра богати евреи,които упражняват основното си занимание,а именно робовладелчеството. Включая куп типични аврамистически холокости. Хей так, харесва им да сме мъчени и нихилиране. Еврейска забава,дами и господа!
23
0
 
6
 
! Отговори
До6 преди 2 седмици
Сигурно и чуждите инвеститори като кокакола мишлен и другите са любители на парцицата, че избягаха от България.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
държавата на робите и охраняваните политици, как нема да е добра България?...