ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай

Пекин планира ответни мерки
3 юли 2024 21:15, Стела Стоянова
165
ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай
Снимка БГНЕС

Европейският съюз планира да въведе вносни мита за всички стоки от китайските сайтове за електронна търговия, по-специално Aliexpress, Temu и Shein, включително и за стоки на цена под 150 евро, съобщи днес вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници, пише "Сега".

Според тях подобно преразглеждане на вносните мита в ЕС има за цел да се бори с "притока на голям брой евтини стоки". Европейската комисия ще предложи да се премахне сегашната ценова бариера от 150 евро, при която стоките могат да бъдат закупени без мито, се казва в публикацията. По данни на ЕК през миналата година в ЕС са внесени такива стоки за 2,3 млрд. евро.

В края на май китайските власти изпратиха писмо до Валдис Домбровскис, заместник-ръководител на ЕК, в което предупредиха за ответни мерки от страна на Китай, в случай че ЕС възнамерява да започне търговска война срещу Пекин чрез повишаване на митата върху китайските стоки. Според текста китайските власти са обезпокоени от нарастващия брой антидъмпингови разследвания срещу китайски фирми в ЕС и се надяват да възстановят нормалното търговско и икономическо сътрудничество с блока. В отговор на по-нататъшните недружелюбни стъпки от страна на официален Брюксел Пекин обмисля да повиши митата върху вноса на европейски селскостопански продукти и авиационно оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: КитайЕСонлайн стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
3
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 3 месеца
До Радослав Според тебе къде произвеждат всички автомобилни марки от Европа? Да не е в Китай? Значи за тях има специалисти, а за другото няма. Ей от де ви копат бе. И един хубаво те е питал. Ти за ASML чувал ли си? ЕДВА ли хи хи хи
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европейският съюз ще ограбва собствените си евроселяни. По-евтино от Китай пак няма да има, даже мито да сложат. Евроселяните ще обеднеят още.
83
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До Страхил: не съм чувал Хиаоми или Хуавей да им гърмят батериите докато говориш по тях. Та какво казваше за качество?
82
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До гаврил: не питам ггаврил ти маймуноподобно ли си и то отговаря уу уу, новото име може да е оператор на машина, но знанията за да я оперираш са същите бе гавриле! А тези знания се придобиват при правилно образование, което в Европа масово вече не съществува. Дали ще се казва преводач на био единици или овчар все едно, все ще превежда гаврилчета от един хълм до друг.
81
3
 
3
 
! Отговори
СТРАХИЛ преди 3 месеца
Смяташ, че Хиаоми или Хуавей продават по некачествени продукти от Епъл или Самсунг? //////// Много ясно, че са по-некачествени. Китайците яко лъжат за техническите характеристики на бoклуците си.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запада иска да замени китайските с индийски стоки. Запада се премества да краде и експлоатира по-бедна страна. В Индия няма протекционизъм, няма държавни помощи, само див либертариански капитализъм.
79
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До българин: по твоята логика като купуваш оригинал всичко трябва да е топ, е купуваш Форд турска сглобка и се разпада на втората година. С какво се различава от китайската? Искаш друг пример? Смяташ, че Хиаоми или Хуавей продават по некачествени продукти от Епъл или Самсунг?
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Радослав Можеш ли да ми посочиш ЕДИН китайски продукт, който е де факто изцяло със западна технология и който да се продава като китайска марка. Посочи и технологията, за да сме наясно за кое говориш.
77
2
 
2
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 3 месеца
До Радослав Викаш питат Хиро Накамура от Осака: Абе ти какво бачкаш и Хиро отговаря: Стругаро-фрезист съм в Тойота хи хи хи
76
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 78: ползват се, ама ти който си виждал производство само на картинка няма как да знаеш,че за да зададеш на един робот какво да прави, първо трябва да знаеш как се изработва това нещо. Може фрезиста вече да не работи на фреза както едно време и сега да е оператор на робот, но същите знания си важат, за да зададеш на робота дали да свали или вдигне главата която отнема материал, трябва да знаеш после какво ще става с този детайл и дали ще пасне към другия.
75
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Радослав "Едни и същи материали, едни и същи работници, едни и същи машини. Едно към едно са" Не, не са. Сори. ПО ДЕФИНИЦИЯ това НЕ МОЖЕ да бъде вярно и ще ти кажа защо - защото китайците Е ПРОИЗВЕЖДАТ високотехнологични продукти със западна технология които да продават като китайски. Произвеждат китайски, в които влагат някаква ЧАСТ от западан технология (обикновено много важна) но пак си остават с китайско "всичко останало" и си личи.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайската комунистическа партия дава китайски пари за нас, да ни е евтино на европейците. А ние пак недоволни?
73
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
До Радослав... Добре, вервай си...
72
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До САТА НАТО: беше преди 10-15 години, сега се правят едно към едно. Едни и същи материали, едни и същи работници, едни и същи машини. Едно към едно са. Разликата е само в надценката за марка. Изучи се китаеца, че не става само да е евтино, трябва и качество.
71
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
До Българин.... Именно. Това са някакви глупости, че всичко е еднакво, само заради щампата логото се плаща. При толкова конкурентни марки (понеже стана въпрос за Макита), те ако имат възможност да свалят цената, без да се отрази на качеството, че я свалят.
70
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Анонимен 80 "пазарна икономика" Китайските стоки ли наричаш продукт на "пазарна икономика" Хехехехе. Знаеш ли колко от техните производства не отговарят на НИКАКВИ стандарти, колко се финансират ДИРЕКТНО от държавата, в колко се ползва НЕРЕГЛАМЕНТИРАН труд, включително детски. Тия са толкова близко до "пазарната икономика", колкото и до "демокрацията".
69
1
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 3 месеца
Свободната пазарна икономика вече не ни харесва////// Прочети за китайският държавен протекционизъм и тогава давай мнения.
68
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вярно е, че на пръв поглед Запада си е виновен, че им нададоха технологии, но това може и да е било умишлено. Това е сериозна глобална игра и вие с вашите боклучета и дрънкулки от Алиекспрес и Тему не можете да я обозрете.Ако трябва да се затегне кранчето, което църцори към Китай, значи ще се затегне
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свободната пазарна икономика вече не ни харесва.
66
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Сата НАТО Даже и не се правят с една и съща технология. Преди десетина години брат ми си купи "оригинален" софтшел на Мамут. Аз имах абсолютно "същия" сао че истински, за който бяха платил някъде към 350 лева. Той си го купи неговия за 40 лева. На външен вид материята същата, емблемите избродирани правилно и дори циповете с оригиналните "капсули" с емблемата на Мамут. И ... дотам. На моя материята с Горе-текс и дишаща, неговото само отвън изглеждаше еднаква, и спаряваше като за световно.