ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай

Пекин планира ответни мерки
3 юли 2024 21:15, Стела Стоянова
165
ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай
Снимка БГНЕС

Европейският съюз планира да въведе вносни мита за всички стоки от китайските сайтове за електронна търговия, по-специално Aliexpress, Temu и Shein, включително и за стоки на цена под 150 евро, съобщи днес вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници, пише "Сега".

Според тях подобно преразглеждане на вносните мита в ЕС има за цел да се бори с "притока на голям брой евтини стоки". Европейската комисия ще предложи да се премахне сегашната ценова бариера от 150 евро, при която стоките могат да бъдат закупени без мито, се казва в публикацията. По данни на ЕК през миналата година в ЕС са внесени такива стоки за 2,3 млрд. евро.

В края на май китайските власти изпратиха писмо до Валдис Домбровскис, заместник-ръководител на ЕК, в което предупредиха за ответни мерки от страна на Китай, в случай че ЕС възнамерява да започне търговска война срещу Пекин чрез повишаване на митата върху китайските стоки. Според текста китайските власти са обезпокоени от нарастващия брой антидъмпингови разследвания срещу китайски фирми в ЕС и се надяват да възстановят нормалното търговско и икономическо сътрудничество с блока. В отговор на по-нататъшните недружелюбни стъпки от страна на официален Брюксел Пекин обмисля да повиши митата върху вноса на европейски селскостопански продукти и авиационно оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: КитайЕСонлайн стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 120: такива като теб са ясни, носи на пиедестал 20 годишното БМВ защото БМВ било марка и предпочита 20-годишният си барутник защото имаш повече екстри от нова Дачия. Аз съм с Хиаоми и нямам проблеми нито с връзване към компютъра, нито към телевизора,нито към нищо. Пък ти си стой с 5 годишният Самсунг или Епъл защото бил марков.
124
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Сата НАТО За мен е много по-учудващо, че много драпат за китайците. И с тях ли станаха "братя". То ще се окаже, че определена група в обществото става "брат" с който и да е , който работи срещу благоденствието на страната, континента и цивилизацията ни.
123
0
 
3
 
! Отговори
До 124 преди 3 месеца
На неплебса никой не му казва къде да си харчи парите.
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 123 Плебса няма право да завлича със себе си неплебса, като дава парите генерирани от развитието на разни нелоялни конкуренти.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С други думи, плебса няма право на евтини стоки. Всичко трябва да минава през някой, който да прави огромна печалба. Гласувайте си пак за тези чepвeи.
120
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Анонимен 121 Дай някой пример. Е така колкото да има нещо, за което да се направи проучване.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайците правят и интересни и качествени неща, но те са много скъпи, колкото европейските и американските и естествено не се купуват от нашенци
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Радослав Хуавей ли са "качествените" дето в някакъв момент обявиха, че на 3 годишни телефони няма да има софтуерно осигуряване повече? Или са "качествени" защото са "по-евтини". Я ми покажи един Хаувей или Ксяоми с интеграция с операционна система на лаптоп. Хардуерната част дори няма да я коментирам - евтинджос пластмаси пълни с токсини.
117
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Радослав "за 2-3 години ще отпаднат от пазара от самосебе си защото няма да отговарят на изискванията на клиентите" ВЕрно ли? Още не са отпаднали китайските *** игли и КЪСАЩИ се конци от ефтинджос шивашките комплекти, които се появиха пред 90те години. И това са ФАКТИ, а не измислици - и иглите са *** и конците се късат много лесно. И това е най-елементарния пример за това, че нещата, които пишеш не са верни.
116
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До българин: посочих ти най масовият: Хуавей и Хиаоми. Това, че ти не можеш да четеш с разбиране си е твой проблем.
115
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 113: че да произвеждат в България и Румъния, ние не сме ли евтини спрямо Западна Европа? А не сме достатъчно евтини, за да се връзва печалбата, е да има го и това. И какъв интелектуален труд в Европа като в Европа вече не се и проектира, а само се занимават с логистика?
114
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Радослав "качеството и технологията ги установихме, че са едни и същи" Мне, ти твърдиш, че са "едни и същи", но не можа да посочиш НИТО ЕДИН продукт, с който да го докажеш. От МИЛИОНИ.
113
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Анонимен 108 Защото протекционизма пази КАЧЕСТВЕНИТЕ европейски производства от нелоялната китайска конкуренция, която също съвсем не се основава на чисто пазарни принципи, че да изискват това от Европа.
112
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До българин: качеството и технологията ги установихме, че са едни и същи, като искаш европейско качество, да се изтегли производството от Китай и Индия ида се произвежда в Европа. Тогава когато има работещи заводи на които им пречат ниско качествените китайски стоки (които според теб без технология от ЕС и САЩ за 2-3 години ще отпаднат от пазара от самосебе си защото няма да отговарят на изискванията на клиентите) да се въведе забрана. А не на гол тумбак чифте пищови.
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Радослав Съвсем забрави за какво е разговора и също така НЕ, НЕ МОГАТ. Защото познай какво - ако не произвеждат в такива страни не могат да плащат за висококвалифицирания ИНТЕЛЕКТУАЛЕН труд в Европа, който струва МНОГО пари. ТОВА е проблема, че стандартите в Европа са толкова високи, че не е устойчив бизнес модел да се конкурираш без да изнесеш поне ЧАСТ от разходите извън тази суперскъпа зона. Така че и те са притиснати от производствените разходи, не става дума само за печалби.
110
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 108: защото не могат да се преборят с чудовището което сами създадоха и отгледаха. Все едно да забраним на черните да се състезават в бягането защото печелят и са по добри. Ще правим нещо като пазар за фирми страдащи от синдрома на Даун и неспособни да оцелеят в конкурентна среда. Комунизъм 2.0. Затворен,регулиран от държавата пазар, в които оцеляват фирмите които са си купили правилните евродепутати.
109
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Радослав "Когато европейска корпорация започне да спазва европейските норми без значение къде по света и е производството, може" Ти опитвал ли си се да научиш един индиец как се почиства дориедин кухненски плот бе, приятел. Говориш така все едно нещата стават само като си ги представиш. Уверявам те, РЕАЛНОСТТА е съвсем различна. И нещо си се объркал, разговора ИЗОБЩО не тръгна от това защо някой е избрал да произвежда в Китай и колко трябва да са заплатите. Говорехме за КАЧЕСТВО и ТЕХНОЛОГИИ
108
2
 
4
 
! Отговори
Китаец преди 3 месеца
Къде е всъщност правото на хората да избират по-евтината стока? ЕС не мисли за предлагане на конкурентни на китайските стоки като цена, а за печалбите на определени концерни. Зелената икономика не е конкурентоспособна, като цялата икономика на ЕС
107
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До българин: могат, нарича се социален одит които ако не покриваш не ти дават поръчка, но това се спазва само ако искат да ти извият ръцете за по ниска цена, иначе им е все тая какво става в производството. А дали ще произвеждаш дрехи, телефони или коли е все едно и също когато целта е печалба за корпорацията. Няма значение технологията която се ползва, а колко печели фирмата за да може да плаща дивиденти на акционерите. Принципа е един и същ във всички случай.
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не мога да разбера,щом китайските стоки са некачествени,защо е тоя див протекционизъм спрямо всичко произведено в Китай,и в САЩ а съвсем скоро и в Европа?