Орбан: ЕС се насочи към "студена икономическа война" с Китай

Унгарският премиер каза, че продуктите, произведени в ЕС, ще бъдат все по-трудни за продажба
4 окт 2024 14:00, Гергана Попова
25
Орбан: ЕС се насочи към "студена икономическа война" с Китай
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди в петък, че Европейският съюз се е насочил към "икономическа студена война" с Китай, докато лидерите на блока се подготвят за основен вот за налагане на мита върху вноса на произведена в Китай електрическа енергия автомобили, пише Ройтерс.

Още по темата
Държавите-членки на ЕС ще гласуват в петък дали да наложат мита за следващите пет години до 45% върху вноса на произведени в Китай електромобили в най-известния търговски случай в блока.

При Орбан Унгария се превърна във важен търговски и инвестиционен партньор за Китай, за разлика от някои други държави от ЕС, които обмислят да станат по-малко зависими от втората по големина икономика в света.

"Това, което ни карат да правим в момента или което ЕС иска да направи, е икономическа студена война", каза Орбан в интервю за държавното радио, имайки предвид предложените мита за Китай. По-рано в петък данни показаха, че промишленото производство на Унгария спада с по-лошите от очакваното 9,5% през август, което според Будапеща се дължи на слабостта на германската икономика, дестинация за около една четвърт от износа на Унгария.

Орбан, който оглави инициативата в Централна Европа за въвеждане на китайски заводи за производство на електромобили и батерии в Унгария, каза, че страната му без излаз на море не иска да бъде притисната в нито един блок и иска да продължи да търгува и с двете страни.

Той каза, че продуктите, произведени в ЕС, ще бъдат все по-трудни за продажба, ако световната икономика бъде разделена на два блока, добавяйки, че не е ясно дали стратегията на Унгария за "икономически неутралитет" ще издържи изпитанието на времето. Тогава фирма, планираща първично публично предлагане, се среща с инвеститори, за да тества техния апетит за акции.

Един от най-големите китайски инвеститори в Унгария, CATL, изгражда завод за батерии на стойност 7,3 милиарда евро (8,05 милиарда долара) в източния град Дебрецен, докато китайският производител на електромобили BYD обяви миналата година, че изгражда първия си европейски завод в Сегед на юг на страната.

Миналият месец Орбан каза, че китайски фирми са обещали инвестиции на стойност 9 милиарда евро в Унгария досега, поставяйки ги наравно с компании от САЩ, които критикуваха стратегията на Орбан за изграждане на по-тесни връзки с Китай.

"Правенето на бизнес с Китай е свързано с определени условия и лихвите често се плащат като суверенитет", каза посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман през юни. "Всички знаем, че Унгария не може – за дълго – да има и двете посоки".

След като финансирането от ЕС на стойност милиарди евро беше спряно поради опасенията на Брюксел относно върховенството на закона в Унгария, Будапеща взе назаем 1 милиард евро от китайски банки през април за финансиране на инфраструктурни и енергийни проекти в сделка, чиито условия не бяха оповестени публично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от ЕС
Дават 10 000 евро за преместване в село в гръцката област Еврос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Aбe, я ga cu л'a'n'a'ш жълтuтe 4ypku тaм u ga нe ce oбaжgaш бe eй, Xenтeн Mekeчek...
23
7
 
3
 
! Отговори
Паню Баирски преди 47 минути
Орбан е един жалък руски слуга и не става за нищо,!
22
0
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 50 минути
1. Какво ни пука че САЩ смята че Китай е опасност2. Аз не ги смятам за опасни. Макар че съм се бил с опасни от там3. Като цяло искам да правят фабрики тук
21
1
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 1 час
Какво се запритеснявал Орбан за западните фирми.Те да му мислят . Цялото производство в Унгария е на чуждестранни филиали . Нямат нищо тяхно . Като в България
20
8
 
4
 
! Отговори
бос Порточанов преди 1 час
Тавариш Орбан дава ли си сметка, че без пазарите и технологиите на ЕС и САЩ, китайците ще се озоват там където бяха преди технологичния им бум?
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
САЩ-арите мислеха глобализацията като американизация на света, обвързаха почти всичко със себе си, особено "благодарните" им за следвоенното подпомагане западни страни. не са си и представяли, че някой друг ще посмее да стане по-глобален. И ето ти глобализацията се обърна.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Когато обърнеш продукта почти на всичко произведено в Китай(Гуандонг вероятно) пък в ЕС е пълно с някакви НПО-та, които не могат да забият два пирона, ама ни дават акъл какво да правим.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЕС използваше факта, че голяма част от странитее нямаха възможностите да създават машини и техника и им продаваше скъпо, а купуваше от тях евтино храни и суровини.С издигането на Китай като производител на техника и промилени стоки тази ножица вече не играе.СЪС самоликвидирането на евтините енргоизточници цената на каквото и да е в ЕС става десетки пъти по-скъпа даже заради цената на труда, колкото и да внасят евтини работници. В ЕС не се държат и партньорски, а конкурентно, даже вражески помежд
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пак се набихме у на МП.
15
3
 
1
 
! Отговори
Warnings CANCEr Ter преди 1 час
Warnings about Black death and cancer terror !!!More 9 000 000 000 victims MAy 2019 - September 2024 !!Експерти да докладват за диверсионно терористични оръжия вграждани вкл за дистанционни взривове.. Вижте всички с батерии..ЗАБРАНЯВАТ СЕ ПРОДажбите, вноса и производството на IT техника вкл :СМартфони,таблети, мобилни телефони,телевизори,Камери,екрани, нови автомобили и електромобили вкл. от КИТАЙ,САЩ, Индонезия<Малайзия ...и отвсякъде..
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЕС е бита карта има твърде много хора с друга култура и имат свръх раждаемост, а местните едва имат по 1-2 деца.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Според Морган Стенли и Голдман Сакс, Китай ще победи.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ами унгария да излиза от ЕС, от 2 стола, та на земята ще стане иначе
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Китай произвежда всички от до и е вертикално и хоризонтално интегриранот до, ЕС може да му седне в скута.
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много ми е интересно какво ще говори и прави Орбан, когато РФ се разпадне, а Китай вземе Сибир??? Тогава взаимоотношенията между Русия и Китай ще се влошат??? Орбан хем е поддръжник на путин, хем иска близки отношения с Китай, а когато Русия и Китай се скарат, какво ще прави Орбан???? Може би ще иска федерация с РСМ???
9
6
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 часа
Предпочитам по-скъпи,но качествени стоки,отколокото тези от Китай.Там има яка експлоатация на хората и затова им са по-ниски цените,плюс финансирането от д-вата.Орбан хем иска да цица европари,хем иска да не спазва правилата.Отдавна трябваше да го изключат от ЕС.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Правенето на бизнес с Китай по нищо не се различава от правенето на бизнес със САЩ.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ОРБАН ЗА ЕС ЛИ РАБОТИ ИЛИ ЗА КИТАЙ?
6
4
 
3
 
! Отговори
бизнес преди 2 часа
"Правенето на бизнес с ''''''Китай'''''' е свързано с определени условия и лихвите често се плащат като суверенитет", каза посланикът на САЩ в Унгария
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Еврог-ейския съюз е едно голямо менте на диктатура . Баста на еврейския съюз .