Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
6
 
17
 
! Отговори
Пепката преди 3 месеца
Хахаха. Идете да видите как се живее в Нидерландия и пак ще си говорим. Там бял човек, ако видите, ми се обадете. Всичко е мега скъпо.
273
2
 
6
 
! Отговори
Тръндафила преди 3 месеца
Я да сравниме колко партии хранят в Швеция и Нидерландия и да ги сравниме и с нашата полит деиствителност и от там да си направиме изводи ако можеме
272
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След 3 години в Нидерландия, мога да ви препоръчам да си наврат измислиците в кафявата точка. Мароконци и алжирцш и всякаква *** навсякъде. А си направил забележка или.им кажеш нещо накриво, вадят ножа. С нашите индийци ще се разбереш, ама ония са бетер ***!
271
3
 
10
 
! Отговори
Дария преди 3 месеца
Целия свят се разпада и сигурност и спокойствие никъде няма. От 1993 г. През десет години посещавах на три пъти Швеция и Австралия.Първо посещение- рай и в двете държави.Никой в кварталите където живеят близките ми не си заключва входната врата.Второ посещение- всички проверяват дали случайно не са забравили да си заключат входната врата.Трето посещение- и в двете държави всички жилища са със СОТ!А двете държави са на хиляди километри една от друга.
270
2
 
2
 
! Отговори
до 275 преди 3 месеца
До Анонименосвен че са мазохисти са и прос2ти ! и *** залсужават съдбата .....
269
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Българите са мазохисти. В Русия освен че заплатите са по 1400$ цените са по 1-2 лв. на повечето неща по магазините. Тук и цените са по-високи и заплатите по-ниски, ама целувате портертите на политиците на такива като Борисов. Ако не обичаш Борисов няма да имаш работа и ще се отнасят като с улично коте към теб!
268
1
 
2
 
! Отговори
до 265 преди 3 месеца
До Анонименсамо че не беше Виденов а Сорос и СИЕ .... ти понеже си про2ст няма как да го разбереш !
267
1
 
6
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 3 месеца
kakywto народа такава му и управията ! - демек никаква !
266
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има показател "продължителност на живота на жените в добро здраве"? Мъжете изобщо има ли ги някой за нещо в днешния свят?
265
2
 
4
 
! Отговори
американки преди 3 месеца
Верно ли !?! :-)
264
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нидерландия почти достига Русия!
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този анонимник по-долу иска да каже, че заради Бойко Швейцария е развита държава ли? По-*** сътворения не бях чувал.
262
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен И какво общо пък има банкянскип престъпник със Швейцария? Да, Швейцари я е много развита държава, но ТОЧНО, защото си нямат свой Буци...и партия ГЕРБ.
261
7
 
19
 
! Отговори
Бунгар преди 3 месеца
Живота в Хърватска може само да го сънуваме българите. Де ,да беше вярно,че живеем като тях и ние.Да,ама Не.Лъжем за миналото,лъжем за настоящето,а за бъдещето нямаме стигане.Винаги сме били последни на опашката в Европа,и сега е така.Нищо ново под слънцето.
260
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Швейцария било КОФТИ- НА 2 МЯСТО ПО ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ/ПО ООН/ Я ДА ВИДИМ НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА - КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- НА 83 МЯСТО- РАБОТНИЦИТЕ СА РОБИ...НА ТРИ МЕСТА ПРЕД КУБА- И НАШИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОЛИГАРСИТЕ ЗА ТАМ НИ ГОТВЯТ ДА НИ СГОТВЯТ, ЗА РОБИ НИ СТЯГАТ- ТЕ ЗАТОВА БАЦЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА - ДА ДЕ АМА НЕ!
259
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 255 - копейко, БГ Майдана 97-*** го докара твоя "некорумпиран" другар виденов, след като направи, така че да ограби умишлено спестяванията на народа. А заплатите по 5 долара на месец. Толкова за рушшляшката школа "икономисти" ала Р. Гечев.
258
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
грузинците си взеха поука от войната, която им отне Абхазия и Южна Осетия
257
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НО ПЪК НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ ИСКАТ ДА НИ ЗАМЪКНАТ В БРИКС-ТЕ КОМУНИСТИ МИЛИАРДЕРИ- НИЕ КАТО КИТАЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ- РОБИ- МЕРСИ АМА НЕ- 30 000 000 БЕДНИ КИТАЙСКИ РАБОТНИЦИ ЖИВЕЯТ В ПЕЩЕРИ И ДУПКИ И 800 МИЛИАРДЕРИ КОМУНИСТИ, СРЕДНАТА ПЕНСИЯ В КИТАЙ- 43ЛВ- МЕРСИ АМА НЕ- ИСКАМЕ В ЕС!
256
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Швеция се живеело най-добре? Там е най-високата престъпност в Европа. Официални статистики-погуглете да видите. Но Митове и легенди не умират лесно. В Швеция се е живеело прекрасно, но преди 30 години. И най-вече по времето на Астрид Линдгрен.1
255
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хърватия Еврозоната им разказа играта, но при нас ПП-ДБ и ГРОБ са проблемът