56% от българи не се тревожат за финансите на семейството и за работата си

В ЕС средно 72% не се безпокоят за семейните финанси
23 май 2024 17:00, Елка Василева
103
56% от българи не се тревожат за финансите на семейството и за работата си
Снимка: архив, БГНЕС

Общо 56 на сто от българите заявяват, че не се тревожат за икономическото състояние на тяхното семейство или за тяхната работа, показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно 72 на сто не се безпокоят за семейните финанси, а 63 на сто - за работата си.

Според 67 на сто от българите и 58 на сто от останалите в ЕС обстановката в тяхната страна е лоша. По въпроса за състоянието на икономиката в тяхната страна за следващите 12 месеца у нас 24 на сто заявяват, че тя ще се подобри (21 на сто в ЕС), а 34 на сто (40 на сто в ЕС), че ще остане без промяна. Сходни са отговорите на въпроса как ще се развие пазарът на труда, а попитани как ще се промени европейската икономика, 29 на сто от българите са оптимисти (19 на сто в ЕС), 31 на сто не очакват промяна (45 на сто в ЕС), а 16 на сто очакват влошаване (26 на сто в ЕС).

Попитани кои са двете най-големи предизвикателства пред ЕС днес, участниците в допитването поставят войната в Украйна и имиграцията. Като най-голямо предизвикателство пред собствената им страна те посочват инфлацията и икономиката.

Половината (49 на сто в ЕС и 52 на сто у нас) от участниците изразяват доверие в институциите на ЕС. В националните парламенти имат доверие 36 на сто в ЕС и 17 на сто у нас. В правителствата доверието е 33 на сто средно в ЕС и 19 на сто у нас.

За 53 на сто от българите ЕС има положителен образ (44 на сто в другите европейски страни).

Попитани за най-важните задачи пред ЕС в следващите пет години, българите поставят на първо място икономиката (34 на сто), както и равенството в обществото (32 на сто) и сигурността и отбраната (31 на сто). При осреднените отговори за ЕС на първо място са сигурността и отбраната (34 на сто), следвани от опазването на околната среда (30 на сто) и здравето (26 на сто).

Попитани какво действие на ЕС би имало най-благоприятно въздействие, на първо място участниците в допитването поставят осигуряването на мир. (кор. на БТА Николай Желязков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
Спокойни са щото Тиквата и Прасето ще им правят хубавото с двеста следващите четири години...
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха , сещам се Алф как хиптозитизираже котката , ....ти си геврек , ти си геврек ..... уникална статия
33
2
 
8
 
! Отговори
Ivanoff преди 1 месец
И за какво да се тревожат? Работа има колкото си искаш. След санкциите срещу Русия тук е някаква лудница. При нас и при други колеги не можеш да си вдигнеш главата от поръчки.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София не е България . Освен това и на ,,статистика,, Ако я правиш тая статистика по Витошка ще е един резултата ако я правиш по кофите за *** къде виждам все по млати хора ще е друга . Въпрос на статистика и кой плаща за нея . Дайте некой лев и ще ви направя квато искате . Най безпрестрастните дани са дали българите се омножават от ,,прекрасния,, живот или изчезват . Там не може да се маниполира толкоз лесно .
31
1
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
ами то и аз като цапна две ракии и преставам да се тревожа...
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Половин българия е набълбукана , кой с ипотека , кой с потребителски , кой с лизинг , обаче са спокойни .В Чехия много бързо , за няколко месеца лихви по депозите станаха 6 % , а колко ли ще са лихвите по заемите в такъв случай ?
29
2
 
13
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Следваща статия ще е за ползи от еврото костовия банкерХампарцунян ще ни ги обясни
28
2
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Вероятно и толкова сте вие всички, които сте в корупционните схеми и практики на банките , съдилищата и управляващата ни върхушка. След като използвате и репресивния апарат за ваши цели и нужди , всичко е разбираемо и красноречиво доказателство за корупцията в Република България и въвличането и поробването на най-бедните и най-честните хора от български произход, които не сме пенсионери .
27
1
 
6
 
! Отговори
Страх и тревожност преди 1 месец
Страхът е обоснован от ясна заплаха, тревожността е дълбинна и подсъзнателна. Не се страхувайте от страха - той е Ваш хилядолетен защитник. Страхувайте се от тревожността - от нея полза няма, поне за Вас.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"От тези 56%, поне 95% са държавни служители. Полицаи, военни и т.н. хрантутници." - Съгласен съм с идеята ти като цяло, но с процентът (95%) не съм. Има доста хора с имоти (наследени примерно от баба - апартамент/и, нива/и, гора/и и т.н.), има хора с добри заплати работещи в частния сектор (ИТ-а и много други), дори има честни и успешни бизнесмени (невероятно, но има). Така че да, хрантутници много, но има и честни българи успели по някакъв начин да си осигурят поне нормален стандарт на живот.
25
2
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
За да ни набутат в еврото даже ще има и статии как 56% всяка година отмарят на малдивите и палма де майорка , защото не могат да изхарчат заплатите
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувам тристаен в София до 20 000 евро . Обявата ми е валидна една седмица , после купувам на 18 000 евро . Стойки , чалъми , селфита, обаче дойде време за сметката
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ипотекарите вече много са разтревожени , но няма как , ще връщат още 20 години на банката . Другите какво да се тревожат , то по голямата част са пенсионери
22
2
 
17
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Всеки втори е в заеми , как точно да вярвам на тази статистика
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тези 56%, поне 95% са държавни служители. Полицаи, военни и т.н. хрантутници.
20
3
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Откакто -герб и пп управляват никой не се тревожи за финансово сьстояние - тъй като никой няма пари и сьответно тревоги по тяхТук изключвам фирмите на -герп ,пп/дб и дпс
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
:-D Не се тревожат. Отчаяни са. Но дори да е вярна статистиката (нека да го наречем "статистика"), пак е доста тревожно. Значи 44% се тревожат. На 6 млн. това са около 2 840 000. Как звучи: Два милиона, осемстотин и четиридесет хиляди жители в България се боят за доходите си и за живота.
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия изследвания са смешни и жалки.56% не изтрезняват въобще,останалите са алкохолици.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безпокоят се кой ще има повече пари. Безпокоят се кой ще е по-успешен, кой ще е по-готин, по-известен, по-доминантен и т.н.т. Едно безкрайно състезание което води до по-големи беди и нещастия. Гордост, надменност и т.н.т. всичко това води към мн болести и е директен път за всички нас към ...
16
1
 
13
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 1 месец
Айде бе,... направо сме готови за еврото с тия заплати :)