54% от младите българи заявяват, че ще гласуват на евровота

Евробарометър: В ЕС средно 64% изразяват готовност
13 май 2024 14:03, Елка Василева
84
54% от младите българи заявяват, че ще гласуват на евровота
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето млади българи (54 на сто) заявяват, че ще гласуват в предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия. За сравнение средно в ЕС 64 на сто от младежите с право на глас са изразили готовност да се включат в изборите.

Общо 21 на сто от младите хора у нас и 13 на сто от останалите младежи в ЕС казват, че няма да упражнят правото си на глас при определянето на бъдещите евродепутати.

Попитани какво очакват от ЕС, европейските младежи поставят на първо място мира и международното сътрудничество (37 на сто, 32 на сто в България), на второ място е борбата с бедността (34 на сто в ЕС, 38 на сто у нас), а на трето място са защитата на човешките права и европейските ценности (30 на сто в ЕС и 26 на сто у нас).

За 25 на сто от българските и останалите европейски младежи ЕС има силно отражение върху всекидневието, а 42 на сто в ЕС и 46 на сто у нас са на мнение, че това е така в известна степен. В България 56 на сто от младите хора (49 на сто в останалата част от ЕС) казват, че в последната година не са участвали в дейности в полза на обществото – подписки, протести, изпращане на писма до политици. Най-често онези, които са предприели подобни действия, са насочвали усилията си за защита на човешките права и равенството, както и на природата.

Попитани дали мислят, че притежават достатъчно способности в онлайн пространството, за да различат дезинформацията, 32 на сто от българските младежи изразяват увереност, че могат да се справят, а 45 на сто очакват да се справят при нужда. За сравнение в останалите страни от ЕС средно 28 на сто се чувстват напълно сигурни, а 45 на сто са донякъде уверени.

Проучването е извършено онлайн между 4 и 12 април. Отговори са дали 26 189 граждани на ЕС на възраст между 15 и 30 години.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм млад меринджей и ще гласувам само и единствено за Пеевски. Няма друга алтернатива. Той е най-умен и най-красив и най-евроатлантически.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма никакъв смисъл.Няма такъв преход 34 години ! Няма никъде такава държава . Не трябва да ме чакат да гласувам за евродепутат. Резултата от евродепутатсването на хора като Андрей Слабаков го видяхме на евровизия .
27
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
За тая еврейската партия Величие ли говориш? Всичко хубаво, вамо да не бяха намесени еврейските пари. По тоя начин минаваме в четвърта зависимост-САЩ, Русия, Турция и сега еврейското лоби по света. Не, благодаря. Аконтрябва да избирам зависимост, предпочитам Русия.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредното безсмислено проучване, не казващо нищо.
25
0
 
2
 
! Отговори
свинята преди 3 месеца
не вярвам--нямат време
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 22 Избирател. За кого да гласувам.Всички от едно котило. . . . Лоботомирай се, по-лесно!
23
3
 
7
 
! Отговори
Край на джендърите преди 3 месеца
Да, ще гласувам, за да не гледам такива изрращения като тези по Евровизия. На това трябва да се сложи край!
22
7
 
2
 
! Отговори
митко преди 3 месеца
Спасението за България е партия Величие.Всички запознати знаят за какво става въпрос.Не случайно популярността им нараства лавинообразно.Престъпното статукво пък ги атакува ежедневно.Всичко е ясно като бял ден.Апатията,отчаянието и бездействието не водят до никъде.Време е за пробуждане.
21
4
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 3 месеца
За кого да гласувам.Всички от едно котило .
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И 11 % от тях са впечатлени от победителя(-ката) на Евровизия ! Затова ще гласуват за Европата ...
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС ту за 30 години ще ги опрай ,,младите,, Само след 30 години въобще няма да има млади хора в България . Само членството *** ва опрай . На запад винаги ще живеят по добре като прз 90 те години когато западните стоки заляха пазара ни . В това верват цели посткомунистически поколения . Никой не пита тогава как китайците изкупиха толкова много скъпи имоти на зелено и без ипотека ??? Нали запада щеше да е вечен ? Защо тогава запада е все по бездомен ??? и фалирал ??? Честито членство .
18
1
 
2
 
! Отговори
От мен да не мине преди 3 месеца
Аз също бих гласувал (в Англия на разстояние 120 мили до най-близката избирателна секция), но няма финансова възможност със собствени средства да покрия пътните разходи от около £100 на човек. Ако има фонд или желаещи, които да поемат разходите, тогава можем (група от 5 души) да организираме пътуване и да дадем гласа си за, според нас, най-правилната партия.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глуписти 54 от тези които ще гласуват
16
4
 
5
 
! Отговори
Soli Invicto преди 3 месеца
Махнете нацистките сини знамена с голямата кръгла месечина по средата и украинските парцали! Само знамето с Непобедимото Слънце на Македония ще ви спаси от войната и мобилизацията! Гласувайте за Непобедимото Слънце и сложете знамето със Слънцето пред парламента и президентството!
15
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Искат да гласуват,ама не гласуват.После дъртите им криви.
14
4
 
5
 
! Отговори
Дали ще преди 3 месеца
Гласуват или не,работата е ясна.Файда няма
13
5
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Няма никаква файда от гласуването се убедих за 30+ години. И келепир няма, та вече съм пас от тия глупости.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как да гласуват младите , след като се евакуират от резервата
11
3
 
6
 
! Отговори
Еврозона, 2023 преди 3 месеца
Сигурно тези млади българи, които ще гласуват, разчитат на пенсиите на бабите и дядовцитег си. Не знам как стоят нещата с младите българки. Те и мутрата от Банкя и подобните на него, разчитат на пенсии. За това и ги увеличават. А пък, то пари в бюджетите им на тези от НОИ, НЗОК и другите като на сметната им палата или на тези от НАП, все не им стигат. Да искат от облигациония заем на Владиславчото си Горанов. Той нали ще е се кандидатра за евродепутат. Той евра не е виждал, но иска да е депутат.
10
2
 
10
 
! Отговори
Какво?! преди 3 месеца
"Проучването е извършено онлайн между 4 и 12 април. Отговори са дали 26 189 граждани на ЕС на възраст между 15 и 30 години." Вие честно ли?! От кога непълнолетните имат право да гласуват?