Орбан: Ако ни принудите да се обединим по някои въпроси, ще разрушите ЕС

Нуждаем се от сътрудничество при пазарите и отбраната, не в политиката
6 сеп 2024 20:04, Анисия Иванова
57
Орбан: Ако ни принудите да се обединим по някои въпроси, ще разрушите ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз се нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, но не и по политически въпроси като миграцията, където големите различия между страните правят това невъзможно, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Има въпроси, дори екзистенциални въпроси, на които нямаме общи отговори, това са войната и мирът, миграцията, полът, основаното на труд общество, пълната заетост", каза Орбан на конференция в Чернобио, Италия.

"Ако ни принудите да се обединим по въпроси, по които нямаме съгласие, ще разрушите Европейския съюз", предупреди той.

Орбан каза също, че посещенията му в Киев и Москва по-рано тази година, които някои партньори от ЕС разкритикуваха, са го накарали да заключи, че нито една от двете страни няма намерение да сключи мир или да договори прекратяване на огъня в момента.

Унгарският обаче лидер заяви, че линиите за комуникация трябва да бъдат отворени и от двете страни, ако Европа иска да сложи край на войната в Украйна.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия след началото на инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., от юли насам е ротационен председател на ЕС за период от шест месеца.

След като пое председателството, Орбан посети Киев, а след това направи изненадващи посещения в Москва и в Пекин, преди да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Самопровъзгласената му "мирна мисия" предизвика остри критики от страна на някои лидери на ЕС, които дистанцираха блока от действията му.

Орбан, който подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ на предстоящите избори, обаче днес посочи, че мирът никога няма да бъде постигнат, ако не се поддържат отворени линиите за комуникация както с Украйна, така и с Русия.

Орбан също така похвали "подхода на Тръмп за сключване на сделки" и заяви, че Европа ще трябва да си сътрудничи с източната част на света, за да подобри икономическата си конкурентоспособност.

"Нашият интерес е да си сътрудничим добре със Запада, със Съединените щати, и да си сътрудничим икономически колкото се може повече с Изтока, сега с Китай и дори с руснаците след войната и на териториите, където няма санкции, бих предложил да си сътрудничим дори с руснаците", заяви Орбан.

Унгария купува по-голямата част от газа и суровия си петрол от Русия, а руската компания "Росатом" строи атомна електроцентрала в страната, посочва Ройтерс.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да пристигне в Италия тази вечер, за да вземе участие в икономическия форум "Европейски дом" в Чернобио, в който участва и Орбан, предаде Франс прес. Унгарският премиер изрази надежда да се срещне със Зеленски. "Имаме добри отношения“, увери Орбан пред журналисти. "Ако няма комуникация, няма шанс за мир", посочи той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Русия
МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 1 седмица
Ми що не напусне Орбан като много знае?
46
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Добре че има Орбан за трезво говорене ,другите са нагаждачи !
45
2
 
3
 
! Отговори
Неполиткоретно преди 1 седмица
ГейрбСедересе-ДуПеСе-ПуПуДейБъ+ не харесват това!!! Не е атлантично! Не е демократично нек'си! Не е екоклиманеолибера3тично!Огорчени и възмутени,те ще се оплачат на Урсулю Фродолайнен и ще очакват новите инструкции от Козяк! Не може така! Какво си позволява Орбан?!? Иска да запази суверенитета на Унгария? Невъзможно! Всички колонии в ЕСССР са длъжни да се подчиняват на Урсулю и брюкСелските зелки,които предават точните заповеди и инструкции на колония БългЕрия, спуснати от ПиндостанЯ...
44
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ако ти спрат парите от ЕС ще пълзиш като руснак в курска област
43
4
 
21
 
! Отговори
Тома неверни преди 1 седмица
Да му спрат чета от колеги парите в коментариите.На Унгария незнам,но на нас пуделите,дето за всичко размахваме опашка,ГИ СПРЯХА.Вече сме "донори".Нашато т.н. политика по успешна ли е??
42
28
 
8
 
! Отговори
На този проZтак преди 1 седмица
EU просто да му спре парите.....
41
8
 
39
 
! Отговори
Последния преди 1 седмица
Истински лидер в Европа..Другите са самозабравили се американски пудели!
40
32
 
10
 
! Отговори
Орбан преди 1 седмица
е дърта мажоретка и нищо повече. Излезе ли от ЕС, унгарците ще го гепат и влачат като домус, дорде предаде Богу дух. Той ще е Кадафи-2.
39
3
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
Някой хора цял живот ръчкат, а други деца правят!
38
15
 
8
 
! Отговори
Хи хи до 38 преди 1 седмица
Как що стои в ЕС бе ??? Ми ръчка го отвътре, а Путин го ръчка отвънка ! Но отвътре е по добре !
37
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Орбан - голям мъж, ама що стои в Шенген и ЕС? Ама да действа! Аман от такива като него и Копейкин, много говорят, ама после нищо. Или си мъж и думата ти тежи или си ...
36
19
 
11
 
! Отговори
Неграмотен, но дебил преди 1 седмица
До 34. Папо. Унгария винаги е била зависима от Германия и Австрия и като цяло от Западна България. Нито са трудолюбиви ,като българските селяни, нито технологични иноватори. Остават си едно номадско племе ,дошло от Азия ,което живее на гърба на европейците от хиляда години.. Нямат и излаз на море, нямат туризъм. Даже Османската Империя ,когато ги е завладяла преди векове , там е било най бедното и трагично място в цялата Империя. . . Швейцария също няма излаз! Изводи по подобие са за прости!
35
5
 
12
 
! Отговори
Учи правопис бре! преди 1 седмица
До 34. Провидението. АГРЕСОРЪТ НА ЧЕЖДА ЗЕМЯ. . . . Провидението ще ти се усмихна като си купиш въже и намериш висок клон! Главните букви може да станат малки, но трябва сам да намериш как! А ЧЕЖДА се пише на български чужда с малки букви! Наблягай на правописа и след това граматика! Аман от неграмотни, но считащи, че трябва да дават съвети!
34
25
 
9
 
! Отговори
Joker преди 1 седмица
Орбанчо, не става така батко! И с едните и със другите! Ако не ти харесва ЕС, прав ти път! Само не ми е много ясно, дали унгарците ще са много ОК с това! Трябва да избираш, не да си в ЕС и да плюеш, ами излизаш от ЕС и тогава плюеш!
33
15
 
3
 
! Отговори
Папо преди 1 седмица
Унгария винаги е била зависима от Германия и Австрия и като цяло от Западна България. Нито са трудолюбиви ,като българските селяни, нито технологични иноватори. Остават си едно номадско племе ,дошло от Азия ,което живее на гърба на европейците от хиляда години.. Нямат и излаз на море, нямат туризъм. Даже Османската Империя ,когато ги е завладяла преди векове , там е било най бедното и трагично място в цялата Империя.
32
19
 
9
 
! Отговори
Провидението преди 1 седмица
АГРЕСОРЪТ НА ЧЕЖДА ЗЕМЯ, ПРИЗНАТА МЕЖДУНАРОДНО, А ДОРИ И ОТ САМИЯ НЕГО, НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ! НИ КО ГА!
31
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога няма да забравя как Волен Сидеров плюеше по руснаците от ефира на ТВ СКАТ, а сега ги боготвори. Така са проститутките, спат с който им плаща. Да не забравяме, че Волен Сидеров е единственият български политик излизал чисто гол "поПишка" на първа старница в пресата: blife.bg/pictures.volen1_400_01.jpg
30
19
 
9
 
! Отговори
ОФФФ преди 1 седмица
ОРБАНЧО ПРОУМЯ НАЙ- СЕТНЕ, ЧЕ НИТО ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ НЕ ИСКА МИР. И ОСОБЕНО - руссията.
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста въпроси и интереси биха обединили Европейските граждани! Тогава ЕС не го виждам!!!
28
20
 
7
 
! Отговори
зрелищаипасти преди 1 седмица
1евро-500форинта, инфлация - 30%, а в края на год. като резнат дружбата ша ги влачат по улиците на Буда и Пеща.