Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция

Адвокат: Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас
22 фев 2024 17:45, Анисия Иванова
224
Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана, това коментира Диана Радославова, главен адвокат и съучредител на фондация "Център за правна помощ - Глас в България", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

След решението за приемане по въздух и море на България в Шенген правителството предложи промени в Закона за убежището и бежанците, като се цели да се синхронизира нашето законодателство с европейското.

Общественото обсъждане за закона свърши, като е с оглед на бъдещото преструктуриране на европейския пакт за убежище и миграция, като у нас се цели процедурите по границите да са по-бързи и всичко да се извършва в по-кратки срокове, каза Радославова. Европейските промени, който целят сигурност, защита и превенция на нелегалната миграция, идват в ущърб на човешките права, като в България е нямало правителство, което да постави въпроса за миграцията на дневен ред, за да се дискутира по-широко.

В България никога не е имало добро ниво на интеграция. У нас се наблюдава и значителна вторична миграция на украински бежанци, които след престоя си тук са се отправили към други европейски държави.

Новите промени се отнасят за връщането на мигранти и релокацията им, като не се говори за интеграция. Тенденциозно е да се разглеждат пребиваващите на отделни групи като: бежанци, трудови мигранти и тн. Яуари излязоха проучванията на Агенция по заетостта, където се казва, че България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. Има много законодателни празнини, които трябва да бъдат запълнени, не само в Закона за убежището и бежанците, а и в Закона за чужденците, за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи.

"Друг голям проблем е хората, които вече са на територията на страната – тласнати в така наречения сив сектор, защото те са невидими, защото са без документи по една или друга причина, техният брой никой не знае – той постоянно се увеличава.У нас липсва регулаторен механизъм, с който тези хора, които са в България да имат достъп до трудовия пазар, да излязат, да се покажат, ако ние въведем система едва тогава ще видим каква реалната бройка на тези хора, защото те ще се покажат на повърхността, ще платят такси, ще започнат да плащат данъци и по този начин се мисли – как миграцията да бъде менажирана, защото ние се нуждаем от миграция. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана“, обясни гостът.

Адвокат Радославова добави, че има нежелание целият процес да се разгледа комплексно. Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас, който да свързва и улеснява комуникацията между институциите.

Все още няма данни за бежанска вълна вследствие от войната в Близкия изток, но е конфликт, който е на ръба да излезе извън пределите на Газа.

"Трябва да гледаме този конфликт в контекст на останалите, които се разразяват, които са извън територията на Европа, но и тези, които вече са на територията на Европа. Така че очакването тези конфликти да се успокоят и да намалее притокът на хора към ЕС и конкретно към България е никакъв, ние трябва да сме готови за тази солидарност, която трябва да покажем към хора, които търсят закрила“, допълни тя.

Нарушаването на човешките права на мигрантите у нас започват от идването им на границата, където често биват изтласквани и много често това се случва със сила. Според Хелзинския комитет за 2022 г. е имало около 6000 отблъсквания, като това число за 2023 сигурно ще е по-високо. След преминаването на границата в България се сблъскват с един от най-рестриктивните системи за закрила, като гостът обясни, че желанието на мигрантите да напуснат страната ни за друга европейска такава не е случайно. Цели се да се унифицират системите из Европа, за да може хората да имат гарантирани права.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това може би се дължи на нежеланието на "бизнесмените" да заплащат адекватно . А това с вноса на бежанци е пълна глупост . Велика тъпотия , безотговорно и определено опасно . Въпроса не е този. Трябва да се насърчава раждаемостта тук на място ,отколкото да се правят разходи за отглеждане на незаконно влезли в страната престъпници .
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгонихте,плюйте и обиждахте 60000 украински бежанци,бели,образовани хора,не приемате българи от другите краища на света сега ревете!Кой ще дойде в русоглистката *** наречена България!?
190
0
 
1
 
! Отговори
Някоа преди 1 месец
Що ни промивате мозъците ***.Ние не можем с боко тиквата да се справим, та ни предлагате хаос, така ли.Ще храним диваци.
189
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мчи тя държавата омряла, ***!
188
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 190 хахаха това ли си казвате всяка вечер избягалите некадърници, за да заспите всяка вечер след тежък ден на миене на чинии?
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 191 Леле как искам да пратят някой всезнайко като теб в руанда или Афганистан да видиш какво е. Ще зацвилиш като малко дете на 2рия ден.
186
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Из селата в северозапада е по зле от руанда и афганистан, а и жителите са особняци, не съм сигурен дали ще има мераклии дори от сомалия да се заселят там.
185
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито един нормален човек не иска да живее на тази прокълната балканска територия.
184
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че свинщината, корупцията и мизерията на тая територия кара гаждалите да ни подминават като малка гара...
183
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А сред представителите на един тъмен етнос има доста безработни, карайте ги да работят, бе! Те тръгнали тарамбуки да внасят про ста ците
182
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 176 Ти като си завършик право в друга държава как очакваш да можеш да го практикуваш извън нея? Боже, божеее колко мъка има по тоя свят
181
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Теза хора искат война :(
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мен в линкедин ме заливат с оферти за работа, даже едвам смогвам да им отговарям. Тук някакви неадекватни седнали да си оправдават собственото некадърие и мързел с държавата. Те рииш са перфектни ама никой не ги бил оценил хахаха извинения на недорасли деца.
179
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 176 Ти сериозно ли си очаквал че през бюрото по труда ще си намериш работа по право? Съжалявам ама държавата не ти е виновна че си неадекватен в живот.
178
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нови бизнесмени са нужни за страната. По-лесно е да внесем нови бизнесмени. По-евтино е. Ето, отнемат имотите и парите на руските компании и бизнесмени. Ще се смени собствеността по примера на Промяната. Не е страшно и Промяната го направи напълно обществено и европейски приемливо.
177
4
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Измислен предтекст за да вкарат едни тикви ,за да вземат едни пари.Как ще има хора за работа като всичко бяха навън,тия кръндели се чудят само как да "скубят"народа
176
3
 
3
 
! Отговори
Рико преди 1 месец
Сервитьори предполагам
175
0
 
11
 
! Отговори
Бако преди 1 месец
Румяна Радославова се нуждае от въже.Нека и помогнем
174
4
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Вова Шаломович и неговите приятели руските олигарси Авен,Чорни,Милер,Ротенберг, Абрамович,Микелсон,Дерипаска, Мордашов и Фридман са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
173
11
 
10
 
! Отговори
Спасов преди 1 месец
Най-голямата тайна на африканска България е че има работни места само за хигиенисти. Вашето образование най-малко ги интересува.