Световната дигитална търговия скоро може да бъде обложена с мита

Това може да отвори протекционистична пропаст, която да срине интернет
22 фев 2024 21:00, Анисия Иванова
7
Световната дигитална търговия скоро може да бъде обложена с мита
Снимка: БГНЕС

Десетилетният глобален консенсус, който позволява на електронната търговия и нарастващата вълна от данни да преминават границите без такси, рискува да се разпадне.

От 1998 г. насам на всеки няколко години министрите от Световната търговска организация подновяват мораториума върху цифровите митнически такси. Така онлайн транзакциите - филм от Netflix, излъчен в Южна Африка, международен разговор с лекар в Индия, електронна книга, изтеглена на плажа в Бали - бяха освободени от мита през цялата ера на интернет.

Може би не за дълго. Следващата седмица СТО ще заседава в Абу Даби, а последният мораториум ще изтече през март. Най-малко три големи развиващи се икономики сигнализират, че ще се противопоставят на ново удължаване. Тъй като СТО функционира на базата на консенсус, е необходимо да има само един, който да я унищожи.

Забраната на митата спомогна за развитието на най-бързо развиващия се сегмент от световната търговия: цифровите стоки и услуги. Те са ключови за успеха не само на технологични компании като Amazon.com Inc. и Netflix Inc., но и на все повече традиционни фирми, които събират данни и извършват електронна търговия на чужди пазари.

Сега нововъзникващите икономики посочват опасения относно господството на базираните в САЩ големи технологии - и други притеснения, включително рисковете от изкуствения интелект, необходимостта от защита на личните данни и загубата на митнически приходи в ефира на цифровата икономика.

"Това още не е решено", заяви Джон Дентън, генерален секретар на Международната търговска камара, относно усилията за подновяване на споразумението. Той посочи Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, като основен въздържател, а Южна Африка и Индия вероятно ще я последват.

"Смятаме, че това ще продължи дълго", каза Дентън.

Световна търговска "шокова вълна"
Това не е първият случай, в който държави заплашват да оставят мораториума да изтече, за да получат отстъпки от големи износители на цифрови услуги като САЩ. Но този път има усещане, че те не блъфират.

Индонезия смята, че правителствата трябва да имат свободата да налагат мита в отговор на бързите промени в цифровия свят, заяви Асколани, генерален директор на митниците и акцизите в Министерството на финансите на страната. Индия е изразила подобна позиция. Говорител на министерството на търговията на Южна Африка отказа да коментира.

Една от трудностите е липсата на международна правна рамка или стандартни определения за цифровата търговия. Това означава, че не е ясно как правителствата ще прилагат тарифите - дали ще начисляват такси за транзакция, за байт или за цифров продукт като песен например.

Сумите, които биха се събрали, не са големи. Проучване от октомври на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установи, че облагането на цифровите трансфери би добавило само около 0,1 % към държавните приходи.

Все пак прекратяването на мораториума "ще изпрати ударна вълна през СТО" - организация, посветена на намаляването на търговските бариери, каза Кийт Рокуел, неин дългогодишен говорител.

"За първи път от основаването на СТО членовете ѝ ще отворят вратата за прилагане на нови мита", каза Рокуел, който сега е старши научен сътрудник на фондация "Хинрих" в Женева.

Повече от 180 бизнес групи от цял свят, включително Търговската камара на САЩ, написаха отворено писмо в подкрепа на статуквото. Според тях страните, които искат да наложат мита, ще си навредят в дългосрочен план, като изпратят негативен сигнал за своя бизнес климат и отвореност към инвестиции.

Перспективите са "несигурни"
Някои корпорации се опасяват, че администрацията на Байдън не е напълно ангажирана със защитата на забраната за мита. През октомври САЩ оттеглиха предложение за преговори от свързаните с електронната търговия преговори на СТО относно трансграничния поток от данни. По-рано те оттеглиха текста си за главата за цифровите технологии в търговския пакт със съюзници от Индо-Тихоокеанския регион.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай признава, че в рамките на СТО се води дебат относно мораториума, и очаква да работи с членовете за намиране на решение, според високопоставен американски търговски служител.

Заместник-председателят на Европейския съюз Валдис Домбровскис, който наблюдава търговската политика на блока, заяви пред парламентарна комисия тази седмица, че перспективите за удължаване на мораториума в Абу Даби "остават несигурни".

Дентън, който представлява 45 млн. компании в Международната камара, направи пътувания до Индонезия и Бразилия през последните седмици, като аргументира тезата си за запазване на мораториума.  Според него премахването му може да отвори протекционистична пропаст, която "може да разбие интернет".

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О да, нека да ви кажа, какво ще стане. Ще сложат някой мухлярник, да ръководи комапняи, прилагаща "услуги на местно ниво", а реално сървърите ще са си пак AWS, ама така ще го направим, че да си мислят, че всичко се случва "на родна почва". Това е стъпка 1. Стъпка 2 е, да кажат, че е за "Защита на системата" Стъпак 4,5,6 ще ги измилят и накрая Profit.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва се цоца. Някои нации така живеят.
4
3
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 3Отдаван е така...ти за какво мислиш че всяко имбецилскоеврогейско правителство ръкопляска на дзеленитеимбецили зашото им дават възможност да дерат повече пари от работещите...никой не използва тези пари ни за климата ни за екология....това е бездънен източник на приходи...за това се толерират зеленитепедерасти повечето от които не са засадили и едно дръвче няма значение че се водят дзиленигьотверени
3
2
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Гледам си фактурата за ток в Испания 70 евраИщ.Изхарчил съм 30 евраток.Дригуте 40 евра са зелена такса,такса пренос,такса обслужване,такса електромер,такса за подръжка на ел мрежата и още и още.
2
10
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
АМА КАК ЗНАМ ПУТИНИСИО ПРОКЛЕТА, ЧЕ СИ ТИ НА СМЯНА!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без такси ама друг път, в ЕС са царе на таксите и митата, примерно една кола в САЩ ако е 30к долара тук идва на 50к евро, преди бяха по 30к евро ама сега вече се не трае!