Ски магазин в Давос отказва да обслужва евреи

Собствениците се оправдават, че е имало поредица от досадни инциденти
15 фев 2024 21:47, Нели Христова
57
Ски магазин в Давос отказва да обслужва евреи
Снимка: БГНЕС

Швейцарската полиция разследва магазин за ски под наем, който е поставил табели, че няма да дава под наем ски на клиенти, които са евреи.

Магазинът се намира на планината Пиша в курорта Давос в швейцарските Алпи, където всяка година се провежда Световният икономически форум. Публикация в социалните мрежи от Йехуде Спилман, общински съветник в Цюрих, привлече вниманието към знаците.

Преведени на иврит, те гласят: "След поредица от досадни инциденти, включително кражба на шейна, ние вече не даваме спортно оборудване под наем на нашите братя евреи."

В първоначално изявление от магазина казаха, че оборудването често не се връща и персоналът не иска "неудобството" да намира и прибира изоставени шейни. Оттогава обаче управителят на магазина се извини, като призна, че плакатът е "лошо формулиран" и добави, че еврейските клиенти са добре дошли с незабавен ефект.

Полицията съобщи, че е започнала разследване за потенциално нарушение на швейцарския закон, забраняващ дискриминацията и подбуждането към омраза.

Джонатан Кройтнер, генерален секретар на Швейцарската федерация на еврейските общности, каза: "Плакатът е безспорно дискриминационен... Това ме шокира. Това наистина е ново ниво на дързост."

Той добави: "Това е антисемитизъм... Цяла група гости са колективно етикетирани заради техния външен вид и произход."

Първоначално той каза, че федерацията планира отделно правно действие, но Кройтнер по-късно каза, че вероятно ще отложи на регионалния прокурор да се справи с проблема.

Филип Вилхелм, кмет на Давос, каза: "Всички форми на антисемитизъм, расизъм и дискриминация трябва да бъдат осъдени. Това не е мястото в Давос".

Давос става все по-популярен сред израелската ортодоксална еврейска общност и местният туристически борд каза, че това не е първият път, когато има конфликт, с инциденти на гости, които се държат неуважително към своите домакини.

Създадена е работна група за справяне с напрежението между туристи и местни жители на фона на нарастващите случаи на антисемитизъм в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Давосевреиски магазин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
12
 
! Отговори
A преди 2 месеца
В статия се говори за евреи-ортодокси, това е определена група от хора живееща в Израил и те са известно с отвратителното си поведение било то в Израил , в Швейцария или където и да е по света.Много известно с идиотщини им, то сами я начин на живота показав колко ку-ку са те.В Израил си имат доста права и привилегии.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"ще отложи на регионалния прокурор да се справи с проблема" , "израелската ортодоксална еврейска общност " някой пак не е чел какво е сътворил гугъла :))))
39
0
 
7
 
! Отговори
Лошооооооооу... преди 2 месеца
А Ленче-Кремче откъде ще си "пазарува"?!?
38
2
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Хахаха... Сетих се за Елена Поптодорова, бивш председател на американска еврейска организация и на местно клубче на НАТУ-ту.
37
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е манталитета на руските евреи възпитани от другарите Ленин и Сталин да крадат, лъжат и мамят. Изказването ми не важи в никакъв случай за всички евреи, които много уважавам като народ който е умен и разсъдлив дал на човечеството много повече от останалите народи.
36
2
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Евреите от малки са възпитавани , че другите са им роби , а те са богоизбрания господстващ народ .
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малък индиски брикет пита баща си какво е демокрация ? Баща му отговаря - Демокрация сине това е да не работим , да лежим по цял ден и да яден и пием .. малкото се усеща и пита -тате това няма ли да дразни останалите ? Да ще ги драни , но това вече е расизъм ...
34
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съветски и руски или от Израелски евреи все там няма даде пързалят гадовете
33
3
 
29
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
И какво.. ? Частен имот, частен магазин. В Нова Зеландия неофициално се знае, че не дават визи на грозни и дебели хора, за да не им развалят генофонда :). И мен скоро един клиент ми държа тон, как така ще му отказвам. Казах му "офиса си е мои, аз си плащам осигуровките, ще работя с който аз реша" и пари съм връщал, когато нямам желание да работя с някой. За хартийки на никой не робувам
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Нашите братя ", после на няколко места се указва че точно за ортодоксалните става дума....Да не се окаже ,че надписа е сложен от светски евреин, и е просто израз на търканията между двете общности, които и в самия Израел са големи. Във форума на Дневник има един български мигрант там ,който редовно храни ортодоксите. Странна работа, това е Давос все пак.....
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде се е чуло и видяло евреин да харчи така пари за нищо?Наел е някоя шейна или ски,видял е,че си е дал парите за нищо и няма как да изкара пари,а само се мъчи, и ги е захвърлил където му падне.Чак да ходи да ги издава,че и без пари няма как да стане.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може би сте искали да напишете "израелски граждани" ако и да се подразбира че обикновено ще да са евреи, но някак си нямаше да ви излезне. Иначе не знам в пашапортите дали пише че е "евреин" ако е гражданин на друга държава. Манипулациите не върят особено добре по тоя начин. А щом са го написали значи са видели голем зор от израелските туристи, коитщо са се държали безобразно и са разхвърлили наетия инвентар където им падне без да си правят труда да го връщат защото има еврослуги за тая работа.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Номерата им на въпросните са безкрайни, но начина да се справиш с тях не е с подобни мерки а просто със специален подход спрямо тях, двойни депозити и цени примерно.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 4uфyтuтe да им забранят да ядат от жълтия сняг!
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм чул евреин да кара ски.Те само пясък имат там в Израел,сняг нямат и опитват да садят нещо като дръвчета и други с доста усилия.Ама може и да се опитват да карат в Швейцария де....Явно опитват и не успяват,затова захвърлят ски и шейни като непотребни вещи из курортите.
26
24
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
И преди да съдите човека по неговия цвят, принадлежност към народ, раса, религия, класа и местоживеене, преди всичко останало вижте ЧОВЕКА и оценете ЧОВЕКА за неговото поведение, възпитание, за неговите качества. Оценка за човек може да се дава само ИНДИВИДУАЛНО и всяко обобщение е грешно и нелепо. И запомнете - преди да принадлежите към нация, религия, раса или класа, за което вие лично НЯМАТЕ нито заслуги, нито вина, бъдете ЧОВЕЦИ и поне се опитайте да спазвате ЗАКОНА както Всевишният го е дал
25
27
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Пак повтарям, макар всяко обобщение да има изключения, Евреите спазват ЗАКОНА, даден във Ветхия Завет на ПИСАНИЕТО. Колко от нас го спазват? Или дори колко от нас се опитват да го спазват? Виждаме Евреите с диспропорционално представяне в най-сложните човешки дейности - Музика, Математика, Финанси, Икономика, Философия, Медицина, Психология, Театър, Изкуства, Медии, Софтуер и пр. и пр., които са все дейности, за които базовата подготовка е поне 20 години. Колко от нас имат силата да го правят?
24
25
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Измежду толкова много издигнати и културни народи преди две хилядолетия, когато има Римляни, Гърци, Перси, Египтяни, се ражда Йешуа Бен Юсеф - ИИСУС ХРИСТОС именно в народа на Евреите. От поне 80 поколения насам, Евреите имат почти 100%-ова ГРАМОТНОСТ. Колко са Европейските народи, постигнали 50% грамотност преди 10 поколения? Освен това, всяко дете при Евреите се подготвя от 4-годишна възраст, да умее и да знае, за да бъде полезен. Колко от нас израстват така? Евреите спазват ЗАКОНА от БОГА!
23
24
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Евреите са дали половината култура на Европа, голяма част от комерсиалните умения, голяма част от духовния мир, който познаваме. Навремето Султанът-Император е разпоредил, да се даде убежище на ВСИЧКИ Евреи, гонени в Испания 1493 год. След което, издава Ферман, в който повелява да не им се разрешава разселване в малки села и градчета, а само в големи градове - Константинопол, Солун, Измир и пр. Защото - казва той - Всички народи трябва да се учат от тях! Не вярвайте на простотии, бъдете ЧОВЕЦИ!
22
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да напише тази бележка, значи собственикът е сърбал попарата на еврейските си клиенти до втръсване.