ЕК очаква по-ниска инфлация в България и ръст на икономиката

Прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт с 1,9% през 2024 г.
88
ЕК очаква по-ниска инфлация в България и ръст на икономиката
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи своята зимна икономическа прогноза, в която оценява растежа на българската икономика през 2023 на 2 на сто. Това съвпада с оценката на ЕК, представена през есента на миналата година.

Икономическата активност в България е била изправена пред редица предизвикателства, посочва Еврокомисията. Сред тях са по-слабо търсене на външните пазари (на български стоки - бел. ред.), по-високи лихвени проценти в еврозоната и продължаващ натиск заради високите цени.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да се увеличи с 1,9 на сто през 2024 г. Това представлява повишение спрямо есенната прогноза на Европейската комисия за растеж на българския БВП с 1,8 на сто през тази година. За сравнение през януари БНБ прогнозира ръст на БВП от 2,5 на сто, по данни към 11 януари 2024 г. В прогнозата на Министерството на финансите при приемането на бюджета е заложен ръст на БВП от 3,2 на сто.

За 2025 г. ЕК прогнозира българската икономика да нарасне с 2,5 на сто, което до голяма степен съвпада с нейната есенна прогноза.

Вътрешното потребление се очаква да бъде основен фактор за икономическия растеж на България.  

Европейската комисия прогнозира, че инфлацията в България, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), ще се понижи значително до 3,4 на сто през 2024 г. В есенната си прогноза ЕК очакваше годишното нарастване на цените у нас да достигне 4 на сто през тази година.
Прогнозата за годишната инфлация в България за 2025 г. е за ръст от 2,9 на сто, като тя не се променя спрямо доклада й от есента.

Като цяло през миналата година повишаването на цените у нас възлиза на 8,6 на сто. Това равнище е малко по-ниско в сравнение с предвиденото в есенната прогноза за годишна инфлация от 8,8 през 2023 г.

Инфлацията в страната се е забавила от 14,3 на сто на годишна основа през декември 2022 г. до 5 на сто през декември 2023 г., посочва Еврокомисията.

Частното потребление в България се е увеличило, особено през първата половина на 2023 г., подкрепено от силния пазар на труда, от подобреното потребителско доверие, намаляването на инфлацията и силната кредитна активност, отбелязва ЕК.

Същевременно фирмите са успели до голяма степен да запазят високите нива на трудова заетост и да увеличат номиналните заплати, макар и с по-умерени темпове.

На този фон износът на стоки се е свил значително, което е оказало натиск върху обема на промишленото производство и върху продажбите. Изправени пред по-слабото външно търсене, фирмите в страната са ограничили инвестициите си в чуждестранни (стоки и услуги - бел. ред.) и са инвестирали значително по-малко в материални запаси.

Въпреки че се очаква износът от България да възстанови своите нива още през 2024 г., неговият спад през 2023 г. оказва негативен ефект върху прогнозата за годишния растеж на икономиката, посочва Европейската комисия.
Очаква се потреблението на домакинствата в България да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г. Причината за това забавяне е фактът, че потенциалът за по-нататъшно увеличаване на трудовата заетост изглежда изчерпан, а домакинствата постепенно увеличават своите спестявания.

Очакваното увеличаване на потреблението в страната до голяма степен зависи от прогнозираните добри резултати на пазара на труда и от допускането, че лихвените проценти по кредитите няма да достигнат по-високите нива, които се отчитат в други страни.

Предвижданото нормализиране на равнището на натрупване на фирмените запаси ще подкрепи вътрешното търсене и ще допринесе за възстановяването на вноса. Инвестициите в България също се очаква да се възстановят, най-вече благодарение на по-високото усвояване на средства от Европейския съюз, посочва ЕК./БТА,
Пламен Пенчев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: екикономикаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
в билла олио калиакра удари 4 лв какви са тези прос-то-тии които се пишат помедиите ами боба нац ядене на българина 5 лв за кг защо тези с тракторите неотглеждат боб леща ориз чесън ами сега не можем да консумираме тези храни
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига сте лъгали!!! С ниски заплати , високи комунални сметки, повишени данъци и галопиращи цени няма как да се получи. За да заработи вашият план има едни 90% от населениете дето трябва да имат пари с който да подсилят икономиката . С 20 продадени Майбаха в България, няма как да мотивирате ръст на икономиката. Други са моторите , износа и масовия потребител. Масовия потребител няма пари за Майбах, а транспортните фирми започнаха фалити , защото няма износ.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Икономика без хора не става.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия се изкачи на 5 място, в брикс! !
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Урсула ше дава 1000 евро МРЗ :)))
70
4
 
3
 
! Отговори
Шваб бебеядеца преди 2 месеца
За жалост трябва да си призная че на България са и нужни много програмисти който да обслужват нарастващото ромско население .
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта е да ни заробят с дългове и да изкупят земята ни като в Украйна. Само че, там Путин ще ги спаси, а нас няма кой. Продажниците срам и съвест нямат.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 72 А пък ако не взима пари в плик, едвам ще свързва двата края и внесените от него осигуровки ще се ползват за развъждане на индийците и за подаръци на Украйна, а когато дойде ред да взима пенсия ще му дават едно нищо, без значение на каква сума се е осигурявал. Като иде в болницата ще го изнудват за пари и няма да го лекуват като хората. А пенсията ще я взима година две преди да умре защото тарикатите така ни я гласят тая работа - пенсия след средната продължителност на живота!
67
2
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 месеца
Ръст на икономиката? Та на нас ни е забранено да произвеждаме, каквото и да било. Всички производства се закриват опдиктата на колонизаторите.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия твърдят, че сме имали някаква икономика? Да не са се объркали нещо?
65
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 70, май не знаеш как функционира икономиката, а? Докато имаш пари в плик... ще има дългове, ниски пенсии и инфлация. Сега отиди и прочети няколко книги по темата и ела обясни защо!
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ръстът ни идва от фермерите зърнари!
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може въобще да правите дългове?
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Загива ща Германия, вече е трета, пред Япония!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При 20% скок на дълга след 2 г. бг ще фалира.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1,9 не е ръст а разруха. Няма откъде икономика защото сичко беше разрушено а ЕС не дава пара сега. Дават заеми. Единствено бг може сама да се оправи ако увеличи население но това не е в интерес на ЕС и натото САЩ.
59
1
 
4
 
! Отговори
Хахаааа преди 2 месеца
Съшитата стъкмистика за набутване на еврото ама до 25 то няма да оцелее
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е да инвестираме във културата , войната и бахура.
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕК очаква по-ниска инфлация в България и ръст на икономиката. Сигурно ще е така при условие че русофилите и техния вожд Радев не извършат преврат в интерес на Кремъл.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Американски форум: Питаш нещо и ти отговарят. Руски форум: Питаш нещо и теб те питат. Български форум: Питаш нещо и всички ти обясняват колко си Т+Ъ+П...!"