Посланик Предеску: Румъния и България не спряха да се трудят за Шенген

Съвместно подготвяме втори мост при Гюргево - Русе, каза посланикът
28 ное 2023 14:39, Анисия Иванова
13
Посланик Предеску: Румъния и България не спряха да се трудят за Шенген
Снимка: БГНЕС

"Не говорим за миражи. В европейската политика говорим за много труд, който трябва да положат не само правителствата на страните-членки. Румъния и България не спряха да се трудят и да показват резултати при защитата на външните граници на ЕС". Това заяви пред БНР Н.Пр. Брандуша Предеску, посланик на Румъния в България.

Тя напомни, че двете държави заедно с европейските партньори са приложили на практика пилотни проекти по границите, оценени като модел и от други държави, които имат външни граници на ЕС.

"В Букурещ виждаме, че имаме подкрепата на всички държави и на ЕК и ЕП. Нямаме тази подкрепа, защото някой ни прави услуга. Напротив - Букурещ и София просто си вършат работата", коментира тя и добави:

"Остана като абсолютно малцинство сред страните-членки да докажат тази политическа воля, за да приключим тази тема, относно която ние повече не бихме желали да говорим, а да преминем към дела".

По думите й влизането в Шенген ще улесни и всички проекти за свързаността на двете държави.

"В края на септември нашите страни подадоха проект за техническо проучване на втори мост на Дунав при Гюргево - Русе. Другият голям проект с европейско въздействие е осигуряването на плаваемостта по Дунава през цялата година. Той е много близо до финализиране. Уверени сме, че през следващата година тези проекти ще започнат да се прилагат", посочи румънският посланик.

Н.Пр. Брандуша Предеску коментира и въпроса за регионалната сигурност във връзка с войната в Украйна.

Намираме се в период на невероятни предизвикателства за нашите държави, които са в пряко съседство с гореща война, която в други зони на Европа не се чувства така, както при нас, изказа мнението си посланикът.

По думите й Румъния и България като членки на НАТО и ЕС са гласовити в предупреждението за опасността, която представлява Русия за сигурността на целия регион. Това не е от вчера и днес, подчерта тя.

"Многобройни сигнали ни се даваха, които ние усетихме по най-директен начин, че следва много по-мащабно действие, което видяхме през февруари 2022 г.".

Н.Пр. Предеску напомни, че Алиансът е засилил присъствието си в региона.

За Ценъра за обучение на пилоти за самолетите Ф-16, който беше открит преди няколко седмици, тя обясни, че той има за цел да стане регионален център и да обучава пилоти от всички държави-членки на НАТО, както и от партньори на Алианса, на първо място от Украйна. Така, според нея, Румъния подчертава своя ангажимент спрямо колективната сигурност на Алианса. В разговорите между министерствата на отбраната беше направена оферта за обучение и на български пилоти в този център, обяви румънският посланик.

За украинското зърно Н.Пр. Предеску коментира:

"Сътрудничеството между Румъния и Украйна в този контекст се повиши и засили. Намериха се двустранни решения, одобрена формула, която да позволи Румъния да продължи да подкрепя Украйна при транзитирането на украинското зърно, като осигурява същевременно закрилата на собствените си фермери и зърнопроизводители".

Тя определи като успешен опита на Румъния с ротацията в правителството на страната. Според нея тази формула е осигурила стабилност, предвидимост, възможност да се действа ефикасно в кризисни времена. По думите й формулата произвежда положителни резултати не само за румънските граждани, но и в регионален план. С тази предвидимост ставаме силни, категоричен бе румънският посланик в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Ми да спрем да се трудим за тоя пусти Шенген. Вместо да се пънем да изпълняваме някакви измислени критерий, след като и бездруго ще останем навън, да вземем да спретнем още повече държавно спонсорирани канали за трафик на мигранти към западна Европа - хем МФ ще успее да закърпи бюджета, хем ще им го върнем тъпкано на западняците.
10
0
 
0
 
! Отговори
Помнещ преди 3 месеца
На посещение в България, здрависвайки се с Борисов, Марк Руте заяви..."Аз харесвам този човек, сигурен съм , че и той ме харесва"! В неофициален разговор , нидерландците са заявили,че Шенген е система за сигурност, и докато има превратаджии да размахват юмрук, трудно ще ни имат доверие!
9
3
 
4
 
! Отговори
Боко с дупето широко преди 3 месеца
Нидерландия ни го каза директно - докато не вкараме крадливецът Боко в затвора няма да видим Шенген.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурни ли сте, че буквите във фамилията му са подредени правилно?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Страхотна фамилия има този посланик.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Румъния и България не спряха да се трудят за Шенген" Ами, така си е. Що бежанци прекарахме и през двете страни, напът за Германия.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трудят се неуморно и напразно. Пък вече и безмислено. Шенген се напълни с граници и това няма да се промени скоро.
4
0
 
12
 
! Отговори
МАГНИТСКИ преди 3 месеца
А Шиши , и той ли се труди неуморно ?
3
2
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Заради нас румънците страдат!! България никога Няма да бъде допусната до Шенген това си го набийте във крадливите глави!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А къде загубихте баш труженика Баце ? Да не е заминал за Барселона, та да нагледа имота ?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трудят се. Пот се лее от челата на пиндос-слугите.