Европа не е в състояние да снабди достатъчно бързо Украйна с оръжие

На производството ще са необходими години, за да отговори на търсенето
12 юли 2023 20:30, Анисия Иванова
162
Европа не е в състояние да снабди достатъчно бързо Украйна с оръжие
Снимка: БГНЕС

"Преди имахме време, но нямахме пари", каза Томи Густафсон-Раск, ръководител на BAE Systems Hägglunds AB, отразявайки обща тема за цялата европейска отбранителна индустрия. "Днес имаме пари, но нямаме време."

Почти 18 месеца след началото на войната в Украйна европейските компании за военна техника, които са затрупани от търсене на всичко - от боеприпаси до ракети и бойни машини - са изправени пред дилема. Дали да заложат на разширяване на производството, като приемат, че войната и напрежението с Русия ще продължат безкрайно? Или да се въздържат, докато не получат дългосрочни ангажименти от правителствата, които през последните няколко десетилетия съкращават или дори намаляват бюджетите си за отбрана?

Изчисленията имат значение и извън корпоративните офиси на европейската отбранителна индустрия, която общо генерира около 120 млрд. евро приходи годишно. Украйна спешно се нуждае от повече оръжия - от артилерийски боеприпаси до системи за противовъздушна отбрана, а запасите на съюзниците са на изчерпване. Европейските столици се опитват да съживят собствените си заспали индустрии, за да поддържат доставките на оръжия за Киев и да подсилят собствената си сигурност. Освен това Организацията на Северноатлантическия договор иска да увеличи числеността на т.нар. сили с висока степен на готовност - резерв, съставен от съюзнически войски, готови да се разгърнат за по-малко от 30 дни - до 300 000 души, което е седемкратно увеличение, като всички те ще се нуждаят от висококачествени оръжия, готови за употреба.

Европейските министерства на отбраната имат дългогодишни бизнес връзки с американски производители на оръжия като Raytheon Technologies Corp. или Lockheed Martin Corp, но мощната американска индустрия не може сама да задоволи цялото световно търсене. САЩ се борят с ниските нива на запасите от артилерийски боеприпаси, което накара Вашингтон да вземе спорното решение да изпрати на Украйна касетъчни боеприпаси, въпреки опасенията, че оръжията представляват сериозна опасност за цивилното население. След като президентът на САЩ Джо Байдън призова Европа да поеме по-голяма отговорност за собствената си отбрана, големи държави като Германия, Франция и Италия искат да намалят зависимостта си от американските вериги за военни доставки и да помогнат за изграждането на собствените си национални шампиони.

Очаква се лидерите на НАТО да подкрепят проект на европейската отбранителна индустрия, който призовава за многонационални съвместни поръчки, когато се срещнат във Вилнюс, столицата на Литва, за годишната си среща на върха във вторник. Планът също така призовава страните да приемат рационализирани стандарти, за да се гарантира, че едни и същи боеприпаси работят с оръжейните системи на различни държави.

Напрежението между европейските министерства на отбраната и компаниите се върти около това кой трябва да поеме водещата роля. Дори когато поръчките започват да се трупат, в индустрията се опасяват, че може да се разшири производството само за да се установи, че когато след три или пет години се открият нови съоръжения, няма търсене. Правителствата и преди са се отказвали от плановете си, а много европейски столици неведнъж не са успявали да изпълнят целите на НАТО за натрупване на запаси или ангажимента да изразходват поне 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана. В петък съюзниците от НАТО се споразумяха за по-твърд ангажимент за постигане на целта от 2%.

Това не е неуместен страх. Някои правителства се колебаят да сключват дългосрочни договори за оръжия, защото не са сигурни дали ще имат нужда от тях в бъдеще, заяви европейски дипломат.

Индустрията, която е изправена пред недостиг на квалифицирана работна ръка и ключови компоненти, е стигнала дотам, докъдето може, за да оптимизира или разшири производството със собствени инвестиции, каза Андреа Нативи, председател на звеното за отбрана на бизнес асоциацията ASD Europe. Сега секторът се нуждае от прозрачност за това къде ще се развива държавното търсене през следващите години, каза той.

"Искаме думите да бъдат последвани от действия - истински действия", каза Нативи. Той допълни, че освен дългосрочните договори правителствата могат да предприемат и други мерки, включително пряко да подпомогнат заплащането на разширеното производство или да предоставят приоритетен достъп до енергия.

Докато някои правителства приемат, че могат да направят повече, за да подпомогнат индустрията, официалните лица също са на мнение, че отбранителните компании трябва да поемат по-голяма част от тежестта, особено за да ускорят сроковете за доставка. В BAE Systems повишеното търсене и затрудненията във веригата за доставки, предизвикани от недостига на полупроводници и други логистични проблеми по-рано тази година, означават, че сроковете за доставка на някои от бойните или бронираните превозни средства достигнаха седем години - повече от три пъти повече, отколкото преди войната. Това означава, че поръчано днес превозно средство ще бъде доставено едва през 2030 г.

"От гледна точка на бизнеса те се опитват да намалят рисковете, за да оцелеят", когато търсенето спадне, каза Грета Моника Тучкуте, заместник-министър на отбраната на Литва, за отбранителните компании. "Но мисля, че бизнесът също трябва да поеме риска. Те печелят сега и се възползват много в този момент", допълни Тучкуте, "така че трябва също така да поемат риска да инвестират в развитието на своята индустрия".

Бизнес моделът на войната
Когато през 2011 г. Густафсон-Раск първоначално поема ръководството на базираното в Швеция дъщерно дружество за бойни машини Hägglunds на BAE Systems, той трябва да уволни една четвърт от персонала. Днес компанията търси нова квалифицирана работна ръка в региона, тъй като се стреми да удвои броя на служителите си до близо 1700 до края на годината и да разшири дейността си. Прогнозите са, че годишните приходи ще се увеличат четири пъти през следващите пет години и ще достигнат 1,2 млрд. долара.

Това повишено търсене ще отнеме време, за да се отрази на балансите на компаниите, тъй като фирмите получават заплащане, след като поръчките бъдат изпълнени, но акциите в отбранителната промишленост са във възход. Германската Rheinmetall AG - производител на бойните танкове Leopard 2 и артилерийски боеприпаси - нарасна със 130% през 2022 г., което я превърна в най-добре представящата се акция в Европа, докато други европейски отбранителни компании като Thales SA, Dassault Aviation SA и Saab AB спечелиха между 60% и 80%. Печалбите продължават и през 2023 г., като от началото на годината досега процентът на растеж на компаниите е двуцифрен.

Това бележи голям обрат в европейския отбранителен сектор, който от години е изправен пред ограничаване на разходите след разпадането на Съветския съюз. През 1988 г. европейските държави са похарчили общо 343 млрд. долара за своите армии, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, който базира данните на цените и обменните курсове от 2021 г. До 2013 г. тази цифра е намаляла с една пета до 275 млрд. долара. Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. обърна тази тенденция, като оттогава разходите се увеличават всяка година. През 2022 г. те достигат 357 млрд. долара, като европейските държави изразходват големи суми от бюджетите си за отбрана за американски комплект, особено за модерни изтребители F-35.

Германия може би е най-яркият пример за хронично недостатъчно изразходване на средства за отбрана в Европа. Неотдавна, през 2018 г., недостигът на полево оборудване, превозни средства и самолети беше толкова често срещано явление, че комисарят по въоръжените сили на германския парламент обяви армията за негодна да защитава Германия и нейните съюзници от НАТО.

Европа иска да възстанови мощта на региона като център за производство на отбранителна промишленост. Но секторът е изправен пред многобройни пречки. Наред с ограниченото предлагане на квалифицирана работна ръка, изпълнителите се сблъскват и с недостиг на компоненти и бюрократични пречки за получаване на разрешителни. Някои банки не са склонни да отпускат заеми за сектора, тъй като се опасяват, че това би могло да накърни тяхната репутация в областта на ESG, твърдят представители на индустрията, инвеститори и служители на НАТО.

Държавните бюрокрации трябва да възстановят персонала си, за да проверяват и възлагат поръчки, а особено при сложните изделия служителите не могат да бързат с процеса, тъй като трябва да направят различни оценки. В Германия например Министерството на отбраната се нуждае от одобрението на парламента за всяка поръчка на стойност над 25 млн. евро, с която биха се закупили приблизително 7500 155-милиметрови артилерийски снаряда, според изчисления, базирани на прессъобщение на Rheinmetall от 2022 г. Това количество би стигнало на Украйна за по-малко от един ден, като се има предвид скоростта на обстрел от двете страни в конфликта.

Ръководството на Renk AG, което произвежда трансмисии за танкове, включително за Leopard 2, използван от много армии на НАТО, може скоро да се сблъска с недостиг на работна ръка, ако поръчките се увеличат, тъй като вече се бори да запълни поне 100 работни места. "Има конкуренция за тези работници", казва главният изпълнителен директор на компанията Сузане Виганд на монтажния етаж на завода в Аугсбург, Германия. "Трябва да предлагате добри, привлекателни работни места - това само отчасти е свързано със заплащането".

Миналата седмица Европейският съюз постигна съгласие за редица мерки, насочени към стимулиране на производството на боеприпаси и ракети в блока, включително 500 млн. евро за подпомагане на компаниите да увеличат производствения си капацитет.

Реалността, казват мнозина от бранша, е, че дори и да постъпват повече поръчки и компаниите вече да разширяват съоръженията си, на производството в Европа ще са необходими години, за да отговори на търсенето, след като свиването на разходите след Студената война атрофира мрежите за производство и доставка.

Гьорген Йохансон, ръководител на направление "Динамика" на Saab, заяви, че неговото подразделение е увеличило производството си миналата година и планира да го удвои, но разширяването ще отнеме две до три години. Едва тогава компанията ще може да се върне към предвоенните срокове за доставка. Разширяването изисква изграждане на заводи, поръчване на машини и блокиране на веригите за доставки, каза той.

    "В момента вече сме увеличили обема, доколкото е възможно", добави Йохансон в производствената база на компанията в Карлскога. "Ще са необходими няколко години, за да се постигне пълно производство на нивата, които клиентите търсят."

Забавянето, тъй като европейските фирми се борят да увеличат производството си, може да изкуши правителствата да потърсят други източници - САЩ, Израел или Южна Корея - за по-бързо снабдяване с оръжия. Полша изразходва до 15 млрд. долара за американско оборудване за противоракетна отбрана Patriot, а ръководената от Германия коалиция от съюзници планира да закупи Patriot и израелски системи за противовъздушна отбрана Arrow 3, за да създаде европейски противоракетен щит, който да противодейства на заплахата от Русия.

Полша също така се превърна в най-големия клиент на оръжия за Южна Корея от началото на войната, включително сключи споразумение на стойност 5,76 млрд. долара за танкове К2 и самоходни гаубици К9 - оръжия, подобни на тези, произвеждани от европейските конкуренти.

Това може да доведе до затвърждаване на проблема с производството на оръжие в Европа, смята Люси Беро-Судро, която следи производството на оръжие в SIPRI. "Ако бързате и искате да се снабдите сравнително бързо, това може да има смисъл", каза тя.

"Но в дългосрочен план създавате порочен кръг, в който не предоставяте пазар на европейските компании, което затруднява увеличаването на мащаба."

Средно на ден Украйна и Русия изстрелват десетки хиляди артилерийски снаряди една срещу друга - по-бързо, отколкото съюзниците могат да ги произведат. В един момент тази година Русия изстрелваше по Украйна за един ден подобно количество боеприпаси, каквото Европа е в състояние да произведе за цял месец.

Това даде важен урок на много държави: те драстично са сгрешили изчисленията си за нивата на постоянните запаси от боеприпаси, от които се нуждаят, за да бъдат добре подготвени за един конфликт.

Въпреки че целите са секретни, само Германия има за цел да увеличи запасите си над 10 пъти - от около 20 000 снаряда днес до 230 000 до 2031 г., според документ на германското министерство на отбраната.

"Европейските запаси не са достатъчни и ние трябва да произвеждаме по-бързо и повече", заяви министър-председателят на Естония Кая Калас, която наскоро изчисли, че в дългосрочен план попълването до необходимите нива на запасите от всички категории боеприпаси ще струва на Европа няколко трилиона евро. "Това е необходимо, за да подкрепим в достатъчна степен Украйна, но по-важното е, че е необходимо за издигане на собствената ни отбрана, за да съответства на новата реалност в областта на сигурността."

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бре пустата Европа каква грижа за военни доставки. Щото всичката й Мара втасала.
114
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 7 месеца
ЕС е завладян...от сателитни на кгб,държат бизнеси,служби...с едно кимване на путин и Ес се разпада...те работят с мафиоти ограбващи Народите си...да вървиш против Народи е...тотална грешка!ЕС наолага рестрикций...глад...отказ от Правосъдие,от Образование...от медицинско...финансира мафиоти през схеми държащи Народите в ИЕ...роби...децата им бягат от домовете им...робуващи в руски фирми в...ЕС!каня г-жа фон дер Лаен на гости!!!Нов Свят,Нови Обществени Договори,Народите ни не признават фашистки
113
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 7 месеца
ВСичките тези приказки за засилване воената индустри ни ГОВОРЯТ САМО ЕДНО -ГОТВЕТЕ СЕ ЗА -та СВЕТОВНА !!!
112
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 102 "Германия е достатъчно да преобразува автомобилните заводи в оръжейни и ще се залее с военна техника." - хахаха... приказките на баба ти са по-достоверни. С какво се друсаш?!
111
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Браво! ЕС ще се върне към годините, когато всеки пети е *** и се дават 10% за въоръжаване. Но европеидните про'с'таци друго и не заслужават.
110
2
 
3
 
! Отговори
сиромах преди 7 месеца
Гледайки една телевизия за животните,все едно,че гледам настоящата политика на Запада към Русия!Виждайки как лъвица,тигър или леопард улови някое животно за храна и хиената водач започва да привиква останалите си съдружници за да прогонят противника и му завоюват плячката!Ей това е и реалния живот сега,като водачът САЩ привиква все повече и и повече себеподобни хиени за да свършат мръсната работа и после да напълни търбухът!
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Контра Разузнавач: На НАТО само устата им е голяма
108
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама що пак всичко смо от Европа? Нали "целия свят" подкрепяше укрите? Значи, оказва се, че и янките НЕ МОГАТ да доставят нужното! Тогава къде са тръгнАли да се джанкат с Русия?! )))
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
отан иска да увеличи числеността на силите с висока степен на готовност да се разгърнат за по-малко от 30 дни до 300 000 души, което е седемкратно увеличение. отан иска да ги разположи в санитарния кордон от Финския залив до Босфора, в страните от Триморието, в България. Честито!
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна винаги ще бъде пограничната бразди на Русия и Русия трябва да е в НАТО, за да може и Украйна да бъде приетА.жалко за братята/сестрите украинци и руснаци ползвани от запада за личните им цели Украйна няма как да спечели, а само може да изгуби , както и Русия - двама се карат , трети печели
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
учудващо военолюбиеи се оказаха мирните европейски лидери
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До И защо сме Ще ти поясня защо.Путин приема цифрова рубла август.Всичко се юрва да си тегли парите.Спират нета и чекистите обират стадото.
103
4
 
6
 
! Отговори
И защо сме преди 7 месеца
длъжни с нещо на Покрайна?!?!?
102
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо изобщо трябва да ги снабдяваме? Да не би да са ни чукали буци на лозето? Моят дято е загинал във втората световна от фашистки куршум. Сега с моите данъци ще снабдявам аз убийците на дядо си. И на много още невинни старци жени и деца. Бандеровци нагли! Вярно, че руснаците са агресори в тази война, но все някой трябва да им види сметката на фашистите!
101
0
 
7
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 7 месеца
Че бързо не могат да и доставят дори и да си дадат тези на своите армии.Та Бундесвера има едва триста леопарда,Испания и тя 300 танка.Рязко ще спадне и броят и на търсещите западни танкове по света.Няма как и да си поставят икономиките на военни релси заради Украйна.ВСВ СССР и САЩ са произвели по 50 000 танка - Т-34 и Шърман,но са били необходими по 4 унищожени за един Тигър,а сега ще е обратното след като западните поразяват от 4 км, Т-90А от 6,а "Черен орел" от 10 км с неговото 152 мм оръдие.
100
21
 
7
 
! Отговори
Контра Разузнавач преди 7 месеца
На Русия и липсва само едно нещо -Вазелин!Защото НАТОвския е голем!
99
5
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Е как няма да имат нужда от боеприпаси, като вчера гледам украински канал, как стрелят от танк. Че той за минута нацели 10 пъти ед они също дърво, картечницата му запуши и спря да стреля. То така стреляйки по гаргите, Европа никога няма да може да им насмогне на снаряди и патрони.
98
5
 
7
 
! Отговори
Аха преди 7 месеца
Няма оружие щот Коминтерна тъй е наредил!Питайте Радев да ви обясни що гърми складовете с бомби.Пишете що Афро французите бият тамошните милиционери и палят коли!Радев да прати плюшени мечета помощ на Макарон.
97
5
 
22
 
! Отговори
Не им се занимава 2 преди 7 месеца
Колкото повече се точи войната повече далавера за оръжейните босове. Ако утре се подпише примирие ще секне кладенеца.
96
12
 
9
 
! Отговори
Не им се занимава преди 7 месеца
През втората световна САЩ от 0 танка произвеждат за 4 години 86 000 танка, 2 милиона камиона, 200 000 артилерии, 300 000 самолета. 1 самолет на час . Германия е достатъчно да преобразува автомобилните заводи в оръжейни и ще се залее с военна техника. Проблема е, че няма как да стане това без пряко нападение защото като няма какво да се ограби не е изгодно. А няма какво да се ограби защото как се напада ядрена държава за ограбване ? Всъщност най-изгодното за Европа е да се точи войната.