Как изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна срещу Русия?

Германия казва, че доставката им е твърде далечна стъпка за Запада
Обновена: 4 фев 2023 08:12 | 4 фев 2023 08:10, Йоана Цонева
435
Как изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна срещу Русия?
Снимка: БГНЕС

Какво представлява F-16?

F-16 Fighting Falcon е лек изтребител, който първоначално е проектиран още през 70-те години на миналия век. За първи път влиза в употреба през 1979 г. и е използван активно от американските военновъздушни сили в двете войни в Ирак и в Афганистан, съобщава в. "Гардиън".

Първоначално конструиран от САЩ в консорциум с Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия, изтребителят, който може да се движи със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука, се превръща в един от най-популярните военни самолети на всички времена и продължава да се използва широко. Американският производител "Локхийд Мартин" твърди, че на въоръжение в 25 държави са повече от 3000 F-16.

Днес обаче той е заменен от F-35, но все още се произвежда за продажба от Lockheed в Южна Каролина. Това е така, защото е по-евтин - струва десетки милиони - и защото САЩ не винаги дават разрешение за износ на по-модерния самолет.

Защо Украйна ги иска?

В началото на войната Украйна разполагаше с малки военновъздушни сили, съставени от самолети по съветски стандарт, възлизащи на около 120 боеспособни самолета по данни на тинк-танка IISS. Този брой намалява с напредването на войната, въпреки че, забележително, предвид броя на руските самолети и противовъздушната отбрана, експертите твърдят, че Украйна е запазила ограничен въздушен потенциал. Но с течение на времето военновъздушните ѝ сили ще трябва да бъдат попълнени.

Любопитна особеност на войната в Украйна е сравнително ограниченото използване на въздушна сила. Руската противовъздушна отбрана се смята за ефективна, докато Москва много неохотно рискува собствените си военновъздушни сили извън фронтовата линия, тъй като също иска да сведе загубите до минимум. Бившият генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлав описва ситуацията във въздуха като "взаимно отричане".

Въпреки това Киев планира настъпление през пролетта, като същевременно се подготвя да се противопостави на усилията на Москва да излезе от сегашната военна безизходица. Въпреки риска, надеждата му е, че ескадрилите от бързи самолети могат да бъдат използвани в подкрепа на пробива или поне да помогнат за притъпяването на масирана руска атака.

Какво е настоящото мнение на Запада?

Украйна първо трябва да убеди Запада да ѝ даде няколко F-16, но в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън каза "не", поне засега. Това прави изгледите за бърза доставка на изтребители малко вероятни, но мнението се е променяло и преди по отношение на други боеприпаси, като например танкове, и не е ясно дали темата е била надлежно обсъдена в системата на САЩ.

Още по темата
Въпреки това позицията на Белия дом е от решаващо значение. САЩ имат контрол върху реекспорта на изтребители и никоя държава няма да иска да не е в крак с Вашингтон, предвид опасенията от евентуални руски ответни мерки.

В понеделник Полша, една от страните, които са най-благосклонни да помогнат на Украйна да се сдобие с F-16, подчерта, че ще действа само в съгласие със съюзниците от НАТО. Великобритания и Германия също изключиха възможността да изпратят изтребители през последните дни.

Франция обаче, която сама произвежда бойните си самолети, изглежда е по-отворена. В понеделник президентът Еманюел Макрон заяви, че доставката им не е табу, стига да не може да се счита за ескалация и те да не се използват за насочване към "руска земя". Тъй като Украйна продължава да лобира, въпросът едва ли ще изчезне.

Кой ще отговаря за обучението и поддръжката?

Да се научат да летят на F-16 е работа за опитни пилоти и те трябва да бъдат извадени от войната, за да се обучават. Твърди се, че Украйна е определила 50 пилоти, които се надява да обучи незабавно. Но няма доказателства, поне публично, че се провежда някакво обучение.

Оценките варират, но обучението на пилотите до бойна квалификация може да отнеме четири или шест месеца. Изискванията не се отнасят само до пилотите: "Самолетът трябва да бъде снабден с оръжеен пакет, наземен екипаж и поддръжка", казва Дъглас Бари от мозъчния тръст IISS, което означава, че Украйна ще се нуждае от резервни части и ще трябва да обучи свой собствен инженерен състав. Това е по-сложно от това да се научиш да използваш западен танк.

Ще оправдае ли F-16 очакванията за напредък на бойното поле?

Отчасти това е въпрос на това колко F-16 може да получи Украйна. Военновъздушните сили на страната смело поискаха 200, брой, който дори щедрият Запад може да не пожелае да предостави на първо време.

Джъстин Бронк, въздушен анализатор от тинк-танка "Руси", предупреди, че силата на руската противовъздушна отбрана означава, че традиционната близка въздушна поддръжка - бомбардиране на вражески позиции - е трудно постижима, тъй като самолетите са принудени да летят ниско, за да избегнат откриване. В резултат на това предимствата им по отношение на оръжията и радарите могат да бъдат само постепенни.

"Западните изтребители със стоящи оръжия биха предложили на Украйна подобрена способност за унищожаване на фиксирани руски цели в близост до фронтовата линия от по-безопасно разстояние", пише той в Туитър, но "те ще се добавят към съществуващите възможности за нанасяне на удари като HIMARS [ракетна артилерия] и ще черпят от ограничени запаси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
5
 
14
 
! Отговори
внимание преди 1 година
Готвят запас за българските мъже в боеспособна възраст.Хора,опичайте си акъла за кой гласувате на 2-ри април.Ако това стане евроатлантическата тълпа ще изфиряса яко дим.
237
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Колко страни в Света имат капацитета, да призвеждат танкове, като британските? Много малко. Останалите трябва да купуват. ----///----- Кои са тия, които ще купуват танкове бе, ***? Дай ми един пример? Кой за последните 10-15 години е купувал нови танкове?
236
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До подолно мнение. Не си И.Христов , иска ти се но не си дорасло .
235
1
 
8
 
! Отговори
а е преди 1 година
таз военна операция не свърши ли преди 10 месеца? Още евреи фашисти ли има останали?
234
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "какво смяташ да правиш с хората които не ти харесват" Ами че той е отговорил. Щял да ги изолирва. Предполагам в концлагери демократични.
233
11
 
3
 
! Отговори
И. Христов преди 1 година
Много странно съвпада количеството русофили и табили 80%
232
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нашите ф16 - Веднага ги искаме, защото си платихме за тях. Има две големи разлики, между нас и Украйна е, че БВП-то на глава от населението ни е 3.5 пъти по-високо (и това преди беше месец преди войната), което означва, че верочтно ще имаме повече възможностии, а другата, далеч по-важна разлика - Русия не се бие с нас.
231
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с балончето ве. Пукнаха ли го в САЩ или още пълнят гащите? А колкото до ЕС, този съюз е не легитимен. А от не легитимна организация не може да произлизат легитимни решения.Та толкова за фърчилата.Да дадеш на мauмy*нa пистолет или оръжия,това означава да затриеш целия маймунски свят. Затова и САЩ-саните се въздържат от такава стъпка а само отбиват номера, докато разграбват маймунидтан(Украйнината на Русия) .
230
5
 
2
 
! Отговори
Моряка -продължиние преди 1 година
До 239И вземи прочети ако можеш да четеш изжбщо,кая е реалната движеща сила на девети юни 1923г.И се скрий за всеки случай в оная дупка,от която изпълзя.От към задната част на Пасито ,и това го знаем.
229
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с балончето ве. Пукнаха ли го в САЩ или още пълнят гащите? А колкото до ЕС, този съюз е не легитимен. А от не легитимна организация не може да произлизат легитимни решения.Та толкова за фърчилата.Да дадеш на *** пистолет или оръжия,това означава да затриеш целия маймунски свят. Затова и САЩ-саните се въздържат от такава стъпка а само отбиват номера, докато разграбват маймунидтан(Украйнината на Русия) .
228
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 262 - Преди половин година излезе инормаия, че започнали да им отнемат всякакво законно притежавано оръжие и да ги изолират.
227
1
 
3
 
! Отговори
Нашите ф16 преди 1 година
веднага ги искате, а за украинците изведнъж се светнахте че трябва дълго време обучение, инфраструктура, подръжка....
226
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизма нацизма и реваншизма набира бясна скорост в евроатлантика ....
225
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Твърди се, че Украйна е определила 50 пилоти, които се надява да обучи незабавно." - Искат 200 самолето, но имат 50 пилота готови за обучение. Това означава, че или нямат ИЗОБЩО пилоти или имат одста, дето са предварително обучени да пилотират F-16.
224
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
239 който се позовава на Латвия щял да изолирва хората демек да ги праща в концлагери може би с надпис де бе и укронациско знаме в старото Белене.
223
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 255 - Ако британските бдат заснети разпарчатосани на бойното поле, има голям шанс, цента им да падне, а друга, конкурента платформа, да им измести мястото.
222
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 255 - Какви бъдещи продажби, според теб? Колко страни в Света имат капацитета, да призвеждат танкове, като британските? Много малко. Останалите трябва да купуват.
221
1
 
5
 
! Отговори
Много просто! преди 1 година
Никак!
220
1
 
1
 
! Отговори
РамбУ (238) преди 1 година
До До 238 - Аз си мисля, че ще има чужди пилоти за тая работа, но ако не е така, става още по-зле.
219
2
 
7
 
! Отговори
Моряка преди 1 година
До Анонимника 239.А бе ***,по всички проучвания сме 80% русофили.Обратните,макар и много квичащи и агресивни,сте не повече от 10%.Само че всички ТВ са ваши,т.е.-американски.Така че,ако ви подметнем,ще ви размажем за нула време,и без това като цяло,запасните офицери сме русофили.С изключение на шепа Шаламановци около Пасито,но това са карикатури.