Как изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна срещу Русия?

Германия казва, че доставката им е твърде далечна стъпка за Запада
Обновена: 4 фев 2023 08:12 | 4 фев 2023 08:10, Йоана Цонева
435
Как изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна срещу Русия?
Снимка: БГНЕС

Какво представлява F-16?

F-16 Fighting Falcon е лек изтребител, който първоначално е проектиран още през 70-те години на миналия век. За първи път влиза в употреба през 1979 г. и е използван активно от американските военновъздушни сили в двете войни в Ирак и в Афганистан, съобщава в. "Гардиън".

Първоначално конструиран от САЩ в консорциум с Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия, изтребителят, който може да се движи със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука, се превръща в един от най-популярните военни самолети на всички времена и продължава да се използва широко. Американският производител "Локхийд Мартин" твърди, че на въоръжение в 25 държави са повече от 3000 F-16.

Днес обаче той е заменен от F-35, но все още се произвежда за продажба от Lockheed в Южна Каролина. Това е така, защото е по-евтин - струва десетки милиони - и защото САЩ не винаги дават разрешение за износ на по-модерния самолет.

Защо Украйна ги иска?

В началото на войната Украйна разполагаше с малки военновъздушни сили, съставени от самолети по съветски стандарт, възлизащи на около 120 боеспособни самолета по данни на тинк-танка IISS. Този брой намалява с напредването на войната, въпреки че, забележително, предвид броя на руските самолети и противовъздушната отбрана, експертите твърдят, че Украйна е запазила ограничен въздушен потенциал. Но с течение на времето военновъздушните ѝ сили ще трябва да бъдат попълнени.

Любопитна особеност на войната в Украйна е сравнително ограниченото използване на въздушна сила. Руската противовъздушна отбрана се смята за ефективна, докато Москва много неохотно рискува собствените си военновъздушни сили извън фронтовата линия, тъй като също иска да сведе загубите до минимум. Бившият генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлав описва ситуацията във въздуха като "взаимно отричане".

Въпреки това Киев планира настъпление през пролетта, като същевременно се подготвя да се противопостави на усилията на Москва да излезе от сегашната военна безизходица. Въпреки риска, надеждата му е, че ескадрилите от бързи самолети могат да бъдат използвани в подкрепа на пробива или поне да помогнат за притъпяването на масирана руска атака.

Какво е настоящото мнение на Запада?

Украйна първо трябва да убеди Запада да ѝ даде няколко F-16, но в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън каза "не", поне засега. Това прави изгледите за бърза доставка на изтребители малко вероятни, но мнението се е променяло и преди по отношение на други боеприпаси, като например танкове, и не е ясно дали темата е била надлежно обсъдена в системата на САЩ.

Още по темата
Въпреки това позицията на Белия дом е от решаващо значение. САЩ имат контрол върху реекспорта на изтребители и никоя държава няма да иска да не е в крак с Вашингтон, предвид опасенията от евентуални руски ответни мерки.

В понеделник Полша, една от страните, които са най-благосклонни да помогнат на Украйна да се сдобие с F-16, подчерта, че ще действа само в съгласие със съюзниците от НАТО. Великобритания и Германия също изключиха възможността да изпратят изтребители през последните дни.

Франция обаче, която сама произвежда бойните си самолети, изглежда е по-отворена. В понеделник президентът Еманюел Макрон заяви, че доставката им не е табу, стига да не може да се счита за ескалация и те да не се използват за насочване към "руска земя". Тъй като Украйна продължава да лобира, въпросът едва ли ще изчезне.

Кой ще отговаря за обучението и поддръжката?

Да се научат да летят на F-16 е работа за опитни пилоти и те трябва да бъдат извадени от войната, за да се обучават. Твърди се, че Украйна е определила 50 пилоти, които се надява да обучи незабавно. Но няма доказателства, поне публично, че се провежда някакво обучение.

Оценките варират, но обучението на пилотите до бойна квалификация може да отнеме четири или шест месеца. Изискванията не се отнасят само до пилотите: "Самолетът трябва да бъде снабден с оръжеен пакет, наземен екипаж и поддръжка", казва Дъглас Бари от мозъчния тръст IISS, което означава, че Украйна ще се нуждае от резервни части и ще трябва да обучи свой собствен инженерен състав. Това е по-сложно от това да се научиш да използваш западен танк.

Ще оправдае ли F-16 очакванията за напредък на бойното поле?

Отчасти това е въпрос на това колко F-16 може да получи Украйна. Военновъздушните сили на страната смело поискаха 200, брой, който дори щедрият Запад може да не пожелае да предостави на първо време.

Джъстин Бронк, въздушен анализатор от тинк-танка "Руси", предупреди, че силата на руската противовъздушна отбрана означава, че традиционната близка въздушна поддръжка - бомбардиране на вражески позиции - е трудно постижима, тъй като самолетите са принудени да летят ниско, за да избегнат откриване. В резултат на това предимствата им по отношение на оръжията и радарите могат да бъдат само постепенни.

"Западните изтребители със стоящи оръжия биха предложили на Украйна подобрена способност за унищожаване на фиксирани руски цели в близост до фронтовата линия от по-безопасно разстояние", пише той в Туитър, но "те ще се добавят към съществуващите възможности за нанасяне на удари като HIMARS [ракетна артилерия] и ще черпят от ограничени запаси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
6
 
2
 
! Отговори
bongo82 преди 1 година
САЩ за пореден път доказват, че с всички възможни сили се опитват да вкарат Полша, Германия и цялата "натовска армия" във войната срещу Русия. До този момент ПОНЕ изтребители се въздържат за доставка. Франция е готова да съдейства (вероятно с Mirage-2000, защото едва ли Макрон и целия военен френски генералитет ще рискуват да изпратят най-добрите си изтребители в лицето на Rafale), но това безумно действие може да означава война
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е добре бе,проблема бил руското ПВО.Руснаците нямат самолети нали,само САЩ имат.
256
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебата вече се върти около изтребители.
255
3
 
11
 
! Отговори
До 292 преди 1 година
Специалист по отбрана не съм,но съм живял в Норвегия и знам що за Викинги са.Знам,че за нищо на света няма да воюват с Русия имат обща граница,която не се охранява и никой не я нарушава.То няма и кой да я нарушава де.
254
4
 
9
 
! Отговори
Отговор: преди 1 година
Ако са като българските хартиени ф16ки, тогава може да ги рециклират и да се напечатат учебници на древен покраински език или на още по-древен мънкидондски език! Ако се окаже трудно,винаги може да се използват за WC хартия,ще е еднакво ценна съизмеримо с гореизброените учебници :)
253
3
 
7
 
! Отговори
ТЯО преди 1 година
ще им помогне да постигнат мир и любов. Следвайки демократичните завети от ВСВ, по примера на демократично бомбардираните Хирошима и Нагазаки. След това мир, благоденствие, съюз и приятелство, както между Япония и сащ. Време е за ТЯО на приятелството, по максимален брой окраински градове. За мир, приятелство, благоденствие между Русия и бивша окраина. М да. Не бива да се пренебрегват демократичните принципи. Безценно.
252
0
 
0
 
! Отговори
ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ преди 1 година
До 179........тебе какво те е.е за другите
251
2
 
8
 
! Отговори
bongo82 преди 1 година
Що за идиотска статия? Украйна имала малки ''Военно-въздушни сили" (ВВС) и те наброявали около 100-120 самолета? Моля??? F-16 "Fighting Falcon" ("Viper") за първи път (т.нар "бойно кръщение") не е от "USAF" ("ВВС на САЩ"), а от Израел през 1981-ва година, далеч преди "Войната в Персийския залив" от 1991-ва. Друго, обаче е по-интересно!!! На кой *** му дойде на акъла, че изпращането на F-16 на Украйна (независимо от количеството) ще и помогне? Този или е психично болен или слабоумен
250
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 самолета? Ние дадохме 210 милиона евра на парче. Това са 42 млрд. Как смята, украйна, с БВП в момента по-ниско от нашето, да ги плати?
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 272 - Те такива изолираи, имат навика, да бъдат изолирани след време ...
248
0
 
0
 
! Отговори
285 преди 1 година
Разбра ли, ве! ЧУваш лиии? Чиваш ли разбра ли тииии!
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До внимание 277 - Американците приказват, да въоръжават Полша (ок), РОмъния( амм ...) и после България (ахаааа ...).
246
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да го овъртаме това е ТСВ.
245
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 282 - Викинги няма от поне 900 години, a когато е имало, не е имало точно Германия ...
244
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо правило никога не се обяснявай. Дръж си на своето. Това е второто.
243
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От заглавието. Краткия отговор е никак. Сами си простите боя евроатланта.
242
1
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
До долния разбирач.За какво по дяволите са и на Норвегия танкове,като цялата е само отвесни заснежени чукари,дето и кози трудно минават.Да минеш 100 км там с кола се качваш на два ферибота и минаваш през два три тунела и няколко моста.Ама лаф да става.Купуват ги да ги подарят на Украйна.Когато Немците са отишли там викингите са избягали в горите без жените и децата.Да се знае.
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти не си И.Христов. Но той че е прав прав е няма съмнение..
240
2
 
9
 
! Отговори
до до Сата Нато преди 1 година
Ама ти ме разсмя тя Германия в момента има около 110 нови танка Леопард 2 но Норвегия щяла да купува 50. Абе от къде ги съчинявате тези ние от сащ чакаме 4 години за 6 изтребителя и не се знае кога ще ги произведат ти говориш за 50 броя. То така ставало Ангрия и тя има малко над 100 нови танка Чалънджър. НАТО се оказа един надут балон който скоро ще се спука.
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До подолно писание. Къде ги изолират бе. За К,19 ли говориш. Ами че те да не стоят в Латвия. Да се махат. Защо се унижават.