Европа преживява най-тежката си суша от 500 години насам

Почти всички реки са пресъхнали до известна степен
24 авг 2022 09:00, Нели Христова
80

Снимка: БГНЕС

Две трети от държавите в Европа са наложили някакъв вид ограничения, заради сушата. Вероятно това е най-лошото подобно събитие през последните 500 години.

Последният доклад на Глобалната обсерватория за засушаване казва, че 47% от континента е в "предупредителни" условия, което означава, че почвата е пресъхнала. Други 17% са нащрек - което означава, че растителността "показва признаци на стрес".

Още по темата

Докладът предупреждава, че сухият период ще удари добивите, ще предизвика горски пожари и може да продължи още няколко месеца в някои от южните региони на Европа.

В сравнение със средната стойност за предходните пет години, прогнозите за реколтата в ЕС са намалели с 16% за царевицата за зърно, 15% за соята и 12% за слънчогледа.

Обсерваторията за засушаване е част от изследователското крило на Европейската комисия. В отговор на него Комисията предупреди, че предварителните данни сочат, че "настоящата суша все още изглежда най-лошата от поне 500 години насам".

Продължаващата гореща вълна и недостигът на вода "създадоха безпрецедентен стрес върху водните нива в целия ЕС", каза комисарят по научните изследвания Мария Габриел. "В момента забелязваме сезон на горски пожари значително над средния и важно въздействие върху производството на култури. Изменението на климата несъмнено е по-забележимо всяка година."

Докладът предупреждава, че почти всички реки в Европа са пресъхнали до известна степен.

Освен очевидното въздействие върху лодките, пресъхналите реки удрят и енергийния сектор, който вече е в криза. Водноелектрическата енергия е спаднала със значителните 20%, според доклада.

"Тежка суша" присъства на много места през цялата година, но "се разширява и влошава още повече от началото на август", се казва в него. Кризата вероятно ще продължи поне до ноември тази година по европейското Средиземноморие.

Докладът предупреждава, че ситуацията се влошава в страни, включително Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Румъния, Унгария, Северна Сърбия, Украйна, Молдова, Ирландия и Обединеното кралство.

Рязкото предупреждение на изследователите следва бързо потъващите речни нива в цяла Европа, които разкриха реликви от миналото - включително така наречените "камъни на глада", предупреждаващи за потенциален глад и потъналите останки от нацистки кораби от Втората световна война.

А в Обединеното кралство, където официално беше обявена суша в няколко региона, някои дървета придобиха есенен оттенък на кестеняво - в това, което се смята за "фалшива есен" поради жегата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само умно красивите джeндъри вярват на подобни врели не кипело
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германец оооохо тваp жaлкa, ти освен че си ваксипроповедник, си и продавач на тази пирамида ли... Що ли се изненадвам, дoлното си е дoлно.
43
3
 
12
 
! Отговори
ОХОХОХО преди 1 година
До АХААХАХААХАХАХАХ преди 40 години "учените" предупреждаваха за ледников период след края на 20 век... След това понеже нищо подобно нямаше, стана на "глобално затопляне"... Сега за да се излагат по-малко изобретиха КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ - всичко работи! Пък ти си вярвай, за да има тарикати, трябва да има баламурници.
42
1
 
1
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
Поради какви причини някои хора са казвали на други хора за мен, да не се занимават с мен?!Защо искат аз да живея зле цял живот ?Къв е проблема?
41
8
 
6
 
! Отговори
АХААХАХААХАХАХАХ преди 1 година
От 40 години учените предупреждават за климатичните промени и как те ще се отразят като СУША НА ЕДНИ МЕСТА И НАВОДНЕНИЯ НА ДРУГИ. С две думи АНОМАЛИИ. Обаче ей го тука Гошо от селО Горно Нанадолнище дето не вижда каква е тая суша, като у техно село вчера е валяло. На Гошо дотам му стигат погледа и интелектуалните възможности. Е, естествено и да разкрива световни конспирации в свободното си време.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казва "глобалното затопляне е мит, земята е плоска, българите са най-умните".
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,русофобите си горят в ада докато се излекуват от фобиите,а тук прекалих май с молитвите за дъжд или и друг се е молил като мен.Само не правете магии,защото Господ се сърди.
38
4
 
7
 
! Отговори
Лена преди 1 година
каква сОша бре.. удави ни 1 седмица от вода те за сОша ми пишат.. а сега на спокойствие и Лена колко е мокра под стълбището на квадратчета напраоо не ми се мисли
37
3
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 година
your experts must to see info form NASA на схеми да огледат какви оръжия облъчват бреговете на Западна Африка,Испания,Португалия и Франция.. ИМА видим блокаж на движението на водни маси за лечение на Европа и средиземно морието от Атлантика. Биосферни охранители успяха да разблокират подаването на лечебан вода през Германия ..ДАНО да се справят..
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само доклади идват от Европа. Ама да се хванат да залесяват и да създават гори и да има закони против сечта??
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природата налага санкции на европа.
34
6
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, конна база, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.
33
0
 
27
 
! Отговори
SS преди 1 година
А зимата ще се топлим с европейските ценностти !
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе от 1000 години
31
4
 
14
 
! Отговори
Митов(е) преди 1 година
То и преди 500г. е имало идустрия да замърсява и те така... Може пък да ся яли много кисело зеле и да са пърдяли яко. Изпърдяли сте щом им се вързвате на поредните митове.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ ги наказва за гей парадите...
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Митов(е) - Пресъхнали реки, Дунава с най-ниските си нива НЯКОГА, но защото над планинск градче и град в подножието на планината имало бури, следователно казваме, че ЦЯЛА европа ЛЪЖЕ - на 0.2% от площта й валяло! ЕВАЛА ПИЧ! Е ВА ЛА! Ти си парагон на логиката, на бистрата мисъл и на здравия разум!
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли майката природа ще остави безнаказан третият пол , насърчаваното кръвосмешение ,садомия ,геноцид - основните и най важни евроценности
27
0
 
8
 
! Отговори
Специалист преди 1 година
Имам чувството, че това поредно творение е минало през гугъл преводач! Авторката се опитва да създава нова лексика в областта на екологията.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стягай се народе, тази зима ще е развръзката, приготвили са ни куп извратени изненади, ще има яко мор, който оцелее ще успее да види един по-добър свят.