Ще скочат ли цените на колите в Европа заради търговската война в сектора?

Европейските компании, които произвеждат коли, буксуват
26 юни 2024 15:35, Анисия Иванова
47

Европейската комисия наложи допълнителни мита до 38% върху вноса на електрически коли от Китай. Мярката влиза в сила от 4 юли. Пекин предупреди, че митата ще предизвикат "търговска война". Очаква се след мярката Китай да търси възможност за разполагане на заводите си в Европа.

"Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на цените, което ще има негативен ефект както върху крайния потребител, така и върху всеки един, който е засегнат в търговската верига. Европейската икономика се стреми да защити своите производствени продукти, осъществявайки увеличаване на митата на продукти, които имат прекомерен импорт, играещи роля на заместващи такива - в случая говорим за електрически автомобили, внасяни от Китай. Когато се осъществи нещо подобно, е логично да има ответна реакция от Китай. Това може да доведе до "търговска война". Само преди няколко месеца САЩ повишиха митата върху електрическите автомобили, произвеждани в Китай, със 100%", коментира финансовият анализатор Климент Робев в предаването "България сутрин".

По думите му само за 4 години броят на електрическите автомобили, произвеждани в Китай, е нараснал десетократно. Робев обясни пред Bulgaria ON AIR, че САЩ искат да запазят своята независимост от китайски продукти. Финансовият анализатор отбеляза, че Китай е на-големият износител на стоки и услуги в света и е добре Европа и Китай да търсят път за сътрудничество.

"Европейците се надяваме, че поради тези мита китайците ще инвестират в заводи. Китайците трябва да си направят сметките. Средната работна заплата в Китай е в пъти по-ниска от тази в Германия. Китай може да лавира и на други пазари, ние сме по-зависими", добави Робев.

Той посочи, че европейските компании, които произвеждат автомобили, буксуват - не могат да произвеждат на ниски цени и да създават качество. Важно е да се търси алтернатива как да се балансира пазарът. Според него субсидиите от страна на държавното правителство към китайските производители изкривяват пазара. Ситуацията е динамична.

"Една трета от колите, които се произвеждат в Германия, се продават в Китай. Втората държава, която със сигурност ще има негативен оттенък върху нейната икономика, е Словакия. Всяка година изнася автомобили на стойност между 4-5 млрд. в Китай", заяви Робев.

Анализаторът е на мнение, че диалогът между унгарския министър-председател Виктор Орбан и Китай е сравнително добър, тъй като се правят сериозни инвестиции от страна на Китай в Унгария.

Робев прогнозира, че най-вероятно автомобилите у нас ще поскъпнат. Ако има сътресения в автомобилния сектор, това може да се отрази и на заетостта в целия континент.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: цениколиBulgaria ON AIR
Още от Коли
Войната между правителството на Италия и Fiat: Епизод пореден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
До 12-Аз съм на 18К преди 4 дни
Сигурен съм .че 18,000 си виждал само на снимки или по телевизията!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Европейските управници ги тресе яко шизофренията. Искат да спират ДВГ, искат електрички, ама слагат огромни мита точно на електричките и по този начин отказват купувачите от електрички и те се насочват обратно към ДВГ, което пък производство ще спира след няколко години... Пълна шизофрения е това управление и в резултат се гърбят обикновените хора. Ама на тлъстите еврочиновници им е все тая с няколко десетки хиляди евро заплата...
22
1
 
12
 
! Отговори
FuckOFF BG Shame преди 4 дни
С тия заплати под африканските за цял живот неможеш нова кола да си купиш!!!!!Копуват си само ДДС измамници и други крадци!!!!И корумпирани Ушеви!!!
21
0
 
12
 
! Отговори
Защо държавата преди 4 дни
Помага на българските работодатели с купони за работниците ?!Които не ги дават на работниците над заплащането а в заплащането и не плащат данъци на тези пари а работника го принуждават да дава парите си за храна в фирмите на монополите!България е Мафия!Е бана държава Содомитска!Позор!!!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
До "Точно!" преди 4 дни
Комунизъм? Комунизмът е само една дума за плашене на гарджетата, където сме ние вирее само фашизма!
19
1
 
4
 
! Отговори
Национал-либерал преди 4 дни
Негативния ефект за крайния потребител и мед за душата ни! Автомобилите трябва да бъдат с привилегии и само за избрани или послушни!
18
0
 
12
 
! Отговори
Точно! преди 4 дни
Нали когато имало конкуренция качеството се вдигало и цените падали! Как така щяли да се вдигат цените на колите и ще се налагат по високи мита на конкуренцията?Тоз капитализъм в Европа го обърнахте на комунизъм!
17
0
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 4 дни
Тоя форумен драскач ако изкарва повече от 1000 лева на месец ще е чудо.
16
0
 
9
 
! Отговори
Така беше и Япония! преди 4 дни
Средната работна заплата в Китай е в пъти по-ниска от тази в Германия. . . . И като отидох в Япония разбрах, че е лъжа, защото японците получаваха 1,5 до 2 пъти по-високи заплати от в Германия! Имам колеги - германци, след като са живяли 3 г. в Китай им се връща отново там - заради парите! Не го слушайте този неспециалист! Виждал е Китай на картичка. Със сигурност има хора получаващи по ниско възнаграждение от в България, но са далеч от цивилизацията накратко на село! Апропо с колко живеят нашит
15
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 4 дни
Ти сега хвалиш ли се, искаш да ти завиждаме ли или ни разказваш мокрите си сънища? Много сте забавни тези с доходите от 30 "К" на месец, които ги споделяте из коментарите.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ЕТО ЗАЩО КИСЕЛОТО МЛЯКО Е:: ПЪРВО - ФАЛШИВО; ВТОРО - С 3 ДО 8 ПЪТИ ПО ВИСОКА ЦЕНА ОТ ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ - ЗАРАДИ ТЪРГОВСКАТА ВОЙНА,ВОДЕНА ОТ ЕВРОПА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!!!...
13
3
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 4 дни
от високо най лошо се пада. иде криза, ще ви видим и теб и жена ти, и инвестициите в апартаменти, и къщи в гърция, и био ферми и жипките. когато хората около теб огладнеят и почнат да обикалят с ножовете да търсят пари и храна. и няма да са бели българи а от индийците. радвай се на това което имаш докато го имаш, гледай си живота и не идвай да дразниш бедните.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Китай прави най-добрите автомобили, вече превъзхождат немските по всички показатели. Китай започна да прави коли едва от 20 години, преди 20 години в Китай всички караха колела и ходеха с еднакви сини дрехи. Германия прави автомобили повече от 100 години, над 100 години опит и know-how в автомобилостроенето. Освен това в Китай няма политически партии, в Китай не се провеждат избори, в Китай няма демокрация.
11
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз съм на 18К а жена ми е ейчарка на 12К. Общият доход в нашето семейство е 30К. На джипки сме, аз съм на джиели 4матик, а жена ми е на кътримен.
10
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
Инвестира
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Добре де, нали като минем на електрически коли ще спасим Земята, що ЕС политиците ни пречат да спасим Земята. Тия искат да си караме старите немски коли на дизел дето унищожават Земята!?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нали когато имало конкуренция качеството се вдигало и цените падали! Как така щяли да се вдигат цените на колите и ще се налагат по високи мита на конкуренцията?Тоз капитализъм в Европа го обърнахте на комунизъм!
7
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
Да скачат. ЕС про'с'таците са некадърни и освен гей знамена друго свястно не могат да правят. Китай от години и честита в пъти повече от ЕС в технологии.Факти.
6
0
 
14
 
! Отговори
хе хе хе преди 4 дни
Скок-подскок на всякакви цени, из цялото ЕС. В коментарите под такива новини разни милионери ни обясняват, че това няма значение и всичко е ОК. Милионери, които по цял ден пишат коментари за 50 лева:)))
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
новите коли в европа - 60 палки за комби направено от меки ламарини и пластмаса дето един фар уж струва 6 хилки. да го карам ли, в музей ли да го държа. застраховки, чупене, лампички, сензори, айде у лево.