За обсъждане: Без такса при теглене на пари от пенсия и заплата

Промени в Закона за платежните системи и услуги
3 сеп 2024 16:23, Петър Бойчев
27
За обсъждане: Без такса при теглене на пари от пенсия и заплата
Снимка: Pixabay

Банките да не взимат такса при теглене на пари от пенсия и заплата, предвиждат промени в Закона за платежните системи и платежните услуги, внесени за обществено обсъждане, пише pariteni.bg

Според промените, когато по платежна сметка за основни операции постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях, няма да се начислява такса за регулярно обслужване на сметката.

Освен това клиентът на такава сметка ще има право на общо до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три операции по теглене на пари в брой от терминално устройство АТМ или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Вдигат пенсиите повече от "швейцарското правило"

Правилото обаче няма да важи за теглене на пари в брой чрез терминални устройства АТМ и ПОС на доставчици на платежни услуги, различни от обслужващата банка, както и за теглене на пари в брой на каса в офис на банка.

Потребителят ще трябва да декларира пред обслужващата го банка вида на получените средства, като при промяна на обстоятелствата, ще трябва да уведоми банката, пише още в промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Страната
Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Пепа Бойчева преди 1 седмица
Фейк нюз
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Парите са пари, когато са кеш, всичко друго е ала бала. Оная НАПаст божия,щяла да иска парите за данъци,само по банков път. Айде духасково,да ви ги преведа.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато има преведени пари в картата от друг източник (освен заплата и пенсии) се губи правото за безплатно теглене. Тоест когато върнете онлайн покупка и ви върнат парите автоматично се губи правото на безплатно теглене. Или ако ви преведат пари от рента или наеми, или хонорари, автоматично се губи правото на безплатно теглене. Доколкото разбирам те (банките) очакват да имаме една карта само за заплати и пенсии и друга карта за ренти или връщане на пари от онлайн покупки. На мен не ми е изгодно.
22
0
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 1 седмица
много точно казано " Парите в брой са свобода! " . За това искат да ни ги разкарат и да нямаш контрол над свободата си. Спомнете си Канада - протести. Всеки, който подкрепи протеста (преведе пари) се събужда с блокирана банкова сметка. "Свобода!"
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Банките са толкова нагли и алчни, че едва ли ще стане. Само за тези с милионите не важат никакви правила
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 17 В УникредитБулБанк има такса 7.80 месечно само за това, че имаш там сметка и теглиш от нея чрез банкомат. Отделно е таксата 0.16% от всяка сума, която теглиш.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Теглиш в самата банка - облекчаващото правило не важи! Теглиш от банкомат - пак не важи! Кога изобщо важи?!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такса "Колониално робство" е нужна за издръжка на закъсалите европадишахи.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-вероятно е таксите да се удвоят
16
0
 
3
 
! Отговори
хъмпи преди 1 седмица
До Анонимен отдавна е в пенсия
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В чужбина има десетки банки, които не взимат такса обслужване, такса превод, такса теглене, че някой имат и лимити за превалутиране на ЕЦБ курс по 1000 евро на месец примерно. Отделно лихви по разплащатетлни сметки, депозити и касички гонят 3%. Само тука е стригане до кожа, щото финансовата култура ни е бързи кредити и лотарийни билети... Абе Индия...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това "без такса" няма да важи за Уникредит, щото Хампарцемуян си е планирал печалба и не може да падне под нея. Иначе тоя химик със средно образование ще висне по всички медии да пищи, че държавата му пречи на бизнеса и ква е тая свобода и как Путин му се меси в работата.
13
0
 
12
 
! Отговори
до Коя Такса преди 1 седмица
Имат дори такса "проверка наличност" - 50 стотинки, да си видиш налчиността по сметката от техен банкомат. Смятай все едно си похарчил 2 киловата за няма и 5 минути операция :D
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ъъъ кой тогава ще плати сметката?
11
0
 
2
 
! Отговори
Ало, Лихварчетата? преди 1 седмица
Първият коментатор - освен че си амбреажче си и банкерче, нали?
10
0
 
10
 
! Отговори
Коя такса ? преди 1 седмица
Понеже банките вземат текси за каквото се сетиш в статия пише веднъж "такса при теглене на пари от пенсия и заплата" и после "такса за регулярно обслужване на сметката". Това са две таксички смучещи парички, за кое става дума? Не сме дочели проекта или ей така си пишем нещо.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се получи че ще увеличат месечната такса за поддръжка на сметка и ще махнат таксата за теглене. То тегленето не е задължително. Даже в бъдеще може и да отпадне
8
1
 
10
 
! Отговори
Мдда преди 1 седмица
До Анонимен do 1Това, че си захапал кукичката без стръв не говори добре за теб. Иначе да, много е лесно с карта, но изчезне ли кеша, лошо се пише на всички
7
0
 
14
 
! Отговори
ДА ГО ****** БАНКИТЕ преди 1 седмица
ДА ГО ****** БАНКИТЕ и мръсните им служители
6
2
 
25
 
! Отговори
един преди 1 седмица
Парите в брой са свобода! За плащания с карта зависиш от банката (няколко пъти ни се случи да не можем да платим поради проблем на банката), интернет и ток. А и много лесно може да ти откраднат пари от картата. На мен лично ми се случи кражба от кредитната карта и ми трябваха близо 6 месеца разправии с банката и полицията докато ми върнат парите.