Вучич дава 1 млн. евро на френски екстремист да лъска имиджа на Сърбия

Обвиниха режима му, че точи пари от бюджета
26 окт 2024 07:20, Стела Стоянова
42
Вучич дава 1 млн. евро на френски екстремист да лъска имиджа на Сърбия
Снимка БГНЕС

Режимът на президента Александър Вучич ще похарчи 1 милион евро за „подобряване на имиджа“ на Сърбия и за организиране на събития в чужбина.

Smart Match Solutions спечели търга, обявен от Службата за публична и културна дипломация, оглавявана от френския крайно десен активист Арно Гуйон, за обществена поръчка на стойност около 500 000 евро за „подобряване на репутацията на Сърбия“, като подобна сума е предвидена за организиране на събития в чужбина. „Мисля, че става въпрос за източване на средства от държавния бюджет под прикритието на патриотизма“, каза Драган Попович, директор на Центъра за практическа политика. Драгиша Николич, директор на компанията Smart Match Solutions, която спечели и двата търга в началото на октомври, отхвърля това обвинение. „Ако се вземат предвид обемът на работата и общите разходи, които включват доста работа в чужбина, заснемане, постпродукция, организиране на мащабни събития в страната и чужбина, мисля, че става дума за всичко друго, но не и за източване на пари от бюджета“, смята той.

От какво ще се състои кампанията? Планираните дейности включват филм за сръбско-китайското приятелство и пресконференции за чуждестранни журналисти. Филмът ще бъде предложен „до ключ“, като компанията, която спечели договора, ще поеме всички производствени разходи, но сценарият ще бъде утвърден от бюрото, ръководено от Арно Гуйон. За посещенията на чуждестранни журналисти целта е да се организира пристигането на екипи, които „ще създадат съдържание, подчертаващо културните, историческите, научните, спортните, гастрономическите и други забележителности на Сърбия“. Фирмата изпълнител ще трябва да настани поне петима журналисти, като им осигури „цялата логистична и оперативна подкрепа“, включително въздушен транспорт, трансфери и настаняване в четиризвезден хотел. За Драган Попович това е равносилно на „плащане на журналисти, които да дойдат и да правят положителни репортажи“, но не това ще подобри имиджа на сръбските власти.

Журналистите, които довеждате по този начин, не са журналисти, те са пропагандатори. Обществената поръчка на стойност около 500 000 евро включва също така видеосъдържание за социалните мрежи, превод на книги и брошури, както и „тясно сътрудничество“ с „основните културни събития, организирани от сръбската диаспора“. Вторият договор на подобна стойност от около 500 000 евро включва организирането на събития в чужбина. Първото от тях ще се състои в Малта, където се планира да бъде открит паметник в памет на сръбските войници, паднали през Първата световна война.

Другото планирано събитие ще се състои в Дания, където ще бъде организирана изложба, посветена на дигитализацията на Мирославовото евангелие. компанията Smart Match Solutions, която спечели двата договора, е основана през 2017 г. и е регистрирана в Белград като маркетингова агенция. Досега тя е спечелила няколко търга, обявени от общините в Сърбия, Агенцията за пътна безопасност, както и от Министерството на вътрешните работи. Службата за обществена и културна дипломация вече започна своята кампания.

На 14 октомври Арно Гуйон обяви публикуването на приложение за Сърбия в цюрихския седмичник Die Weltwoche, за който Александър Вучич вече даде интервю през юни миналата година. Die Weltwoche, който има силно десен уклон, е основан през 1933 г., когато заявява симпатиите си към германския нацизъм. От 2006 г. той е собственост на Роже Кьопел, член на Националния съвет на Швейцария от крайнодясната партия Демократичен съюз на центъра (ДСЦ).

На 11 октомври Арно Гуйон обяви и сътрудничество с журналисти от италианската информационна агенция Italpress, които предстои да посетят Сърбия. Базирана в Палермо, тази агенция е много близка до крайната десница, която е на власт в Рим. Едновременно с обявяването на това сътрудничество с чуждестранни журналисти, през последните дни Арно Гуийон отново отправи обвинения към „Репортери без граници“, като я обвини, че играе ролята на „полицай, който трябва да наказва всички медии, които не се подчиняват на идеологията на глобалния Запад“.

Арно Гуйон е член на Сръбската прогресивна партия (СНС) от октомври 2023 г. Преди да заеме сегашната си позиция като ръководител на Службата за обществена и културна дипломация, той оглавява Дирекцията за сътрудничество с диаспората в Министерството на външните работи. През 2023 г. тази дирекция е подкрепила стотици проекти с публични средства, като е финансирала 342 организации от цял свят - сдружения на сърби в Босна и Херцеговина и Черна гора до културни и артистични фондации и дружества в Австралия и САЩ. Средства са отпускан и на организации, които насърчават екстремистки националистически възгледи. I БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: СърбияимиджВучич
Още от ЕС
Гръцкият държавен бюджет надхвърля целите с излишък от 8,7 млрд. евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Обичаме Сърбия, Цеца, Лепа и Драгана
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен "Сърбия, не ходете там! Дори, само за плескавица.Станала е руска колония." ---------- супер! Значи няма зелени, пеераси и либтарди по улиците! Мерси за рекламата!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Айде либтардите пак надуха афро-атлинтическата гайда - режим, патриотизъм, крайно-десни екстремисти... пълна програма за сърбите само защото не искат да играят по сфиирката на жендаристите!
32
2
 
4
 
! Отговори
От два стола-... преди 3 часа
Сърбите молят да бъдат приети в ЕС.Но искат да си имат политика различна от него(без санкции за Русия и в тясно сътрудничество с Китай).Не искат да влезнат в НАТО(братчето на ЕС),а да са в съюз с Русия.Искат те да решават за какво да харчат предсъединителните фондове на ЕС,за националистичните си цели,а не за подготовката за членство.И тъй като исканията им са несъвместими с условията на ЕС,се опитват да го рекетират-ако не ни приемете,ще отидем в БРИКС.Има да чакат да им отпуснат миларди помощ.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тези, които лаят срещу Путин са деца на комунисти. Възползваха се от всички благини на комунизма, сега от капитализма сучат. Не от капитализма, че такъв няма, а от социалките на демокрацията. Едни и същи лица скивам откак се помня, а ме приканват и да гласувам за тях. Ненаяли се ***. Не сте демократи, не сте комунисти, никви сте, дето седнали на масата и така се тъпчат, че макароните им висят из устите. Не смогват даже да погълнат количеството, което са поели.
30
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Да излъскаш имиджа на путински слуга.Мисията невъзможна.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сърбия, не ходете там! Дори, само за плескавица.Станала е руска колония.
28
1
 
1
 
! Отговори
Българска репутация преди 3 часа
не може да се подобрява, което е много просто! Това, което липсва или го няма не може да се подобрява! Излезте извън България за да го разберете! Просто е peinlich да кажеш в чужбина аз съм българче както е по Иван Вазов! Обичам България, но за съжаление това са фактите!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пеевски плаща, Бойко му лъска бастуна.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ГЕРМАНИЯ ИЗДИГНА ДОНАЛД ТУСК ЗАЩОТО КЪДЕ ЩЕ НАМЕРИ ДРУГ ТАКЪВ ОЛИГОЦЕН И ПРЕДАТЕЛ НА ПОЛША. БОЙКО СЪЩАТА РАБОТА.
25
3
 
2
 
! Отговори
Тя и България преди 4 часа
Праща на западни инфлуенсъри да се разхождат по софийските заведения на мафията и да правят ревюта на храна която твърдят че била много хубава пък в действителност немога да я открия тая хубава храна.
24
1
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 4 часа
До АнонименНа тебе пък какво ти взеха тези ***?
23
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 часа
Първо трябва да се изтърже руската плесен от Сърбия, и чак тогава да се лъска.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Дааааа, така се почва при демократите, не изпълняваш ли и почват, режима там, диктатора, не са демократични и набързо ти спретват една война и спасителите демократи идват да те спасят и освободят и ти заграбват ресурсите и не искат да си тръгват по никакъв начин.
21
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
До 23 "На нази кой ще ни лъска имиджа? Някой наемен убиец, мей би." - израелското мюре Николай Младенов като организира срещи на ислямски терористи у нас. Факт.
20
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
До 19 "ще ядеш..." + Аз от 35 години без филе Елена не сядам на масата, освен когато имам домашно дядо. Да, пак ще продължа да ги ям.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тия да не се окажат по-богати от нас. На нази кой ще ни лъска имиджа? Някой наемен убиец, мей би.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Къси кинти за евтина пропаганда, колко руско от сърбия.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Te cъpбeлuтe ca тaka, нanpuмep naтepuцuтe uм в Ckonue pegoвнo nлaщaт нa лoбucтu cpeщy нac...
16
4
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 5 часа
Сърбите са жалки недоубити комунисти.