Турция пред важен избор: Кои са кандидатите за президент?

Кемал Кълъчдароглу е основният съперник на президента Ердоган
Обновена: 13 май 2023 21:54 | 13 май 2023 21:32, Красимир Ангелов
125
Турция пред важен избор: Кои са кандидатите за президент?
Снимка: БГНЕС

Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изложено на риск тази неделя, 14 май, когато той ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозицията, на исторически избори за президент в Турция, пише Ройтерс в свой материал за кандидатите.

Проучванията показват, че Кълъчдароглу има преднина за първия тур на гласуването. Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе втори тур между двамата водещи кандидати.

Още по темата
Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, разчита на Партията на националистическото действие (ПНД) като свой основен съюзник. Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически формации формираха опозиционен алианс, който се очаква да получи подкрепа от основната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН).

В надпреварата за президентския пост остават само трима кандидати, след като Мухарем Индже, представляващ малка партия, се оттегли. Следва справката на Ройтерс за тримата кандидати за президентския пост:

ПРЕЗИДЕНТЪТ Реджеп ЕРДОГАН

69-годишният Ердоган дойде на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от период на бурна инфлация, с обещания за стабилно правителство, след като тогавашната правителствена коалиция беше обвинена в лошо управление. В разгара на неговия успех Турция се радваше на продължителен икономически разцвет и повишен жизнен стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният лидер на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за преврат през 2016 г. Той оформи страната според своята визия за благочестиво, консервативно общество, превръщайки я в настъпателен регионален играч, макар критиците да твърдят, че използва съдилищата, за да потиска инакомислието. По време на предизборната кампания Ердоган се опитваше да повлияе на избирателите, представяйки големи инфраструктурни и строителни проекти, изтъквайки индустриалните постижения на Турция и предупреждавайки за хаос в правителството в случай на победа на опозицията.

ЛИДЕРЪТ НА НРП КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ

Кълъдароглу, 74-годишен, ръководител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше обявен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март. Заклещен в сянката на Ердоган, той не успя да намали разликата с ПСР на парламентарните избори, откакто пое лявоцентристката HPП през 2010 г.

Бивш държавен служител, Кълъчдароглу влезе в парламента през 2002 г. с HPП, която е създадена от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се опитва да достигне отвъд рамките на своя традиционен светски електорат към консервативните гласоподаватели. Той се опитва да привлече избиратели, разочаровани от реториката на Ердоган и смятаното за лошо управление на икономиката, като обещава икономически просперитет, както и по-голямо зачитане на човешките права и върховенството на закона.

СИНАН ОГАН

55-годишният Синан Оган има малки изгледи за победа. Бивш академик, създал мозъчния тръст ТЮРКСАМ, той влезе в парламента през 2011 г. от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД). Оган поде неуспешна кампания за ръководството на ПНД през 2015 г. и впоследствие бе изключен от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
9
 
3
 
! Отговори
МОСТЪТ преди 11 месеца
Сухоземният МОСТ на египетските мамелюци разгромил и изнасилил Западна Европа сверзващ АЗИЯ със АФРИКА довежда и турските диваци и главорези в Европа и той е нарисуван зад Мона Лиза на Леонардо да Винчи който Ви каза турци:"Аз съм като Кольо Фичето и мога да построят мост над Босфора а Вие турците само взривявате мостове"................Римският Папа избиващ "геноцидно" мюсюлмани е 1099 а числото на Ислям 999......Един Мост срещу Друг Мост и Червен Папохитлеризъм от 1099 година
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Румен Радев и Румен Радев.
60
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БЪЛГАРИТЕ СА ТЪРГУВАЛИ В ЦЯЛАТА ИМПЕРИЯ И ЦЯЛА ЕВРОПА!ВСЯКО СЕМЕЙСТВО Е ИМАЛО СВОЯ ЗЕМЯ СТАДА С ОВЦЕ!ПРОДАВАЛИ СА НА АРМИЯТА ХРАНА!ПЛАЩАЛИ СА 10% ДАНЪК!НЕ СА ВОЮВАЛИ В МНОГОТО ВАЙНИ НА ИМПЕРИЯТА!НЕ СА ГЛАДУВАЛИ КАТО РУСНАЦИТЕ!НЕ СА БИЛИ КРЕПОСТНИ!УЧИЛИЩА,ЧИТАЛИЩА И ЦЪРКВИ!
59
8
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Тогава Времената са Били Такива , Цяла Европа е Била 70 милиона ( по едно време 25 милиона са измрели от Чума) а сега е 700 милиона , България е Била 3,5 милиона, Турция е Била 30 милиона- сега 85 , Тогава Времената са Били Така - Слаба Медицина, Болници, Лекарства, Технологии.....Но - Ние Тука Сме Били Най-Добре , Тогава Европа и Русия и Китай са Били - Колиби, Даже и Френския Крал е Нямал Баня - Къпел се в Леген, а В България- Обществена Баня, Османската Империя - Била Център на Цивилизацият
58
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българите преди да попаднат в Османската Империя са били около 1,5млн души. През 1878г. българите са около 3,5 милиона души. Много ми е интересно как турците са клали българите, след като българите като етнос са се увеличили 3 пъти.
57
4
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Вчера пишеше, че Българската Нация Изчезвала- Щяла да се Затрие :( , Пазихме Ви 500 години - от Всякакви Бедствия - За Времето си Живеехте Много по Луксозно и Богато от Европа и Русия и Китай , Язък за Труда да Ви Опазим - За Отрицателно Време - Вие се Самоликвидирате ........:)
56
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Турската империя е третата най-велика след САЩ и Великобритания. Турците са ни дали много неща като мусака, шкембе чорба, обогатили са ни езика с много думи които използваме и до днес.
55
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Гърция не е Ваша :) Продадохте Всичко на ФАЩ и Германия и Живеете там под Наем :) А Спасителните Екипи които Отидоха при земетресението- После ги Обискираха и Арестуваха за Кражба на Летището - Опитали се да Откраднат Исторически ценности :) Но, Благодаря Все Пак , Лично Ти Не Си Виновен .....:)
54
17
 
6
 
! Отговори
АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ преди 11 месеца
Чакам 12-ста степен по Рихтер при турчоците, и после да реват и да се молят на Майка Гъцрия за помощ , и за хляб и вода .
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разбира се, че са шизофреници. Според тях България се управлява от САЩ. Само не е ясно защо тогава от 34 години навсякъде по икономиката и властта в България е пълно с кадри от Държавна Сигурност. САЩ ли ги слагат? На хората от списъка Магнитски в България реално нищо не им се случи. Щеше ли това да е така ако реално САЩ управляваха България?
52
7
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Тези Избори Наистина са Много Важни за Всички:) Турция 70 години е Била Дясната Ръка на ФАЩ в Региона , Но Сега ???? От Турция Зависи - Бъдещето на Кавказ, Близкия Изток, Северна Африка , Балканите , Даже и Русия и Украйна ( Портата , Вратата на Русия в Момента е Истанбул- Заради Ембаргото) и Бахмут даже от това Зависи, Даже и Радев Мандата го Дава Утре, а ПП ще отговори във Вторник:) Ако Спечели Кълъчдароглу- Турция Остава в Западния Блок, Ако Спечели Ердоган - Турция е Независим Играч.:)))
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
'' Турция пред важен избор '' ..................................... в Турция поне има нещо като демокрация, за разлика от путинска русия, а най-смешни са ми българските и турските селяни в спор - на кого потурите са по-миризливи ...
50
1
 
5
 
! Отговори
помашките мелези преди 11 месеца
ще подкрепятПримата с мустачките....прогреса за тях са курнишоните.
49
0
 
7
 
! Отговори
козоеба ще продължи преди 11 месеца
при грузинеца....това е сигурно.
48
6
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Кълъчдароглу е от Малцинствата- Сам си го каза - За него ще гласуват - Арменци, Гърци, Кюрдите от ПКК - Няма Никакви Шансове - Утре ще Видите :) Той е Опасен за Националната Сигурност на Турция :) Утре даже и Случайно да Спечели - Турските Националисти - Скоро ще му спрат Въздуха - По Скоро Се Бори за Депутатски Места в Парламента - Това е Играта - Повече Депутати в Парламента :) ..........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
47
5
 
9
 
! Отговори
100 % TURK преди 11 месеца
Новия е бивш комунист.Последния месец се заигра и с ЛГБТ. Щял да им гарантира правата. Сякаш в Турция ги карат да работят в рудодобивни мини.Новия го мразят всички.Ердоган се майтапи с него,че не му стиска да каже на терористите терористи.
46
2
 
10
 
! Отговори
100 % TURK преди 11 месеца
Ще ги смачкаме.
45
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Преди 2 дена - Кълъчдароглу каза , че ще Налага Ембарго на Русия :) - И Половин Турция Скочи да го Застрелят - в Турция идват 6 милиона Руснаци туристи Годишно, има Газ, Петрол, Стомана, Износ на Стоки , Плодове, Зеленчуци за Русия - от това Милиони Хора си Изкарват Хляба ....и Кълъчдароглу от 2 дена ходи с Бронежилетка ...ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА ....Той няма да го бъде дълго ........
44
1
 
5
 
! Отговори
Мъск е виновен преди 11 месеца
Който и да е, Мъск е виновен. Ах това лошо американче Мъск, което насочва със сателити лазери към Турция и прави земетресения.
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Диктатора Ердоган,му е време да си ходи утре!-:) И ако някой си мисли,че падне ли Ердоган,и следващият ще клекне на Американците,жестоко се лъже! Ще дойде следващият " Ердоган"! Както и в Русия.Падне ли Путин някога,ще дойде следващият " Путин"! Политиката на държавите е една и съща! Просто се сменят " героите на деня"!-:))