В навачерието на изборния ден в Турция: Какво ще е бъдещето на страната?

Ердоган и Кълъчдароглу имат коренно различни подходи
12 май 2023 22:30, Нели Христова
77
В навачерието на изборния ден в Турция: Какво ще е бъдещето на страната?
Снимка: БГНЕС

На 14 май около 64 милиона турски граждани, както в страната, така и в чужбина, ще се отправят към избирателните секции, за да изберат 13-ия президент на Турция и всички 600 членове на парламента.

Първоначално беше потвърдено участието на четирима кандидати за президент в предстоящия вот: Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже и крайнодесният кандидат Синан Оган. В четвъртък следобед бе обявено, че Индже се отказва от надпреварата. Очакванията са, че основната битка ще бъде между лидерите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган и на Народнорепубликанската партия Кълъчдароглу.

Кандидатът на опозицията спечели подкрепата на останалите петима лидери на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на два големи града - Истанбул и Анкара.

Коалицията обеща да обърне тенденцията на отстъпление от демокрацията и репресиите срещу свободата на словото и инакомислието при Ердоган, като се стреми да премахне въведената от него мощна президентска система, която концентрира огромна власт в ръцете му.

Висшият избирателен съвет (YSK) на Турция публикува окончателния списък на кандидатите за депутати, които ще се кандидатират на 14 май. За място в 600-членния Меджлис (парламент) ще се състезават 24 политически партии и 151 независими кандидат-депутати.

Посланията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 20 години и използва харизмата си, за да постигне многобройни победи.

Той се стреми към нов мандат на изборите на 14 май по случай стогодишнината на Република Турция, след като години наред доминираше турския политически пейзаж като министър-председател и президент

Тези избори на 14 май обаче може да се окажат най-трудните за него, тъй като се провеждат в момент, когато Турция е изправена пред икономически сътресения и висока инфлация.

Президентът намали агресивно лихвените проценти като част от своя нестандартен икономически подход. Тези съкращения доведоха до 24-годишен връх на инфлацията от над 85 % през октомври, след което през март тя спадна до близо 50 %. Последвалата криза на издръжката на живота обхвана турските домакинства и сви доходите и спестяванията.

Освен това турският лидер се сблъсква и с недоволство заради реакцията на кабинета му на опустошителното земетресение през февруари, при което загинаха над 48 000 души в страната и бяха разрушени над 100 000 сгради и домове.

Правителството на Ердоган беше критикувано за слабата си реакция на бедствието и за това, че не е подготвило страната за мащабно земетресение. Самият той призна, че е имало недостатъци в първите дни на земетресението през февруари, но настоя, че ситуацията бързо е била овладяна.

На изборите, които ще се проведат в Турция на 14 май, ще се наблюдава съревнование между два различни манталитета и две визии за бъдещето на страната, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, като подчерта, че резултатът от тези избори ще определи следващия половин век на страната.

"Турция ще преживее исторически избори. Резултатите от тези избори ще определят не само следващите пет години, но и следващия половин век на нашата страна", заяви Ердоган по време на посещението си в Малатия, град, засегнат от смъртоносните земетресения в началото на февруари.

Той обвини Запада, че се опитва да окаже влияние върху изборните резултати.

"В същото време има инструкции, дадени от Запада. Надпреварват се два различни манталитета и две различни визии за Турция".

Действащият президент обвини опозиционния алианс, че контролира 11 столични общини, включително Истанбул и Анкара, „но не правят нищо“. Критика имаше и заради това, че НРП и другите членове на алианса се съюзяват с Народнодемократическата партия (НДП), която е политическо крило на терористичната организация ПКК.

„Те (опозицията) нямат какво да предложат, освен да разрушат и спрат нашите постижения в областта на отбранителната индустрия", каза той. През 2002 г. само 20% от продукцията на отбранителната индустрия на Турция е била национална, но сега тази цифра е нараснала до 80%, заяви Ердоган.

Съюзът има вътрешни проблеми и не може да управлява правилно дори вътрешните си работи, каза Ердоган. "Могат ли тези седем партньора да управляват 85-милионна Турция, след като дори не могат да се разберат помежду си? Могат ли тези, които нямат никакъв успех, да решат проблемите на жертвите на земетресението?", попита той.

"Турция ще даде отговор Запада" чрез предстоящите президентски и парламентарни избори в страната, които не само Западът, но и ислямският свят следи отблизо, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Западът има планове по отношение на Турция“, твърди президентът и изрази увереност, че турският народ ще даде необходимия отговор на 14 май.

"С тези избори Турция ще отправи послание към Запада... Тази страна не гледа какво казва Западът, нито когато се бори с тероризма, нито когато определя икономическите си политики", добави той.

Мнозина изтъкват приликите с предишното правителство, което се провали в реакцията си на земетресението през 1999 г., при което загинаха повече от 17 000 души.

"Работим денонощно, за да излекуваме раните, причинени от земетресението", заяви Ердоган на церемония по полагане на основи в град Адияман.

По време на проведения в неделя митинг в Истанбул, най който присъстваха 1,7 млн. души, президентът изтъкна многото постижения по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

"Истанбул е Турция", изтъкна той, като благодари на жителите на Истанбул, че продължават да го подкрепят. "Ние ще създадем века на Турция заедно с вас."

Изборите на 14 май не са въпрос на този кандидат или тази партия, а на запазване на завоеванията на Турция, посочи Ердоган.

"Ние увеличихме националния доход три пъти за 21 години. Построихме 10,5 млн. къщи и осигурихме жилища за нашите семейства", добави той.

Президентът показа видеоклип с проектите и работите, които партията е реализирала, като същевременно сподели и друг, в който се споменават бъдещите цели на президента.

"Не само ще добавим разликата в инфлацията към заплатите на нашите държавни служители през юли, но и ще увеличим социалните плащания. Надявам се във вторник да обявя пред обществеността резултатите от разговорите, които в момента нашият министър води със синдикатите".

Той каза още, че младежите ще бъдат предпочетени при осигуряването на работни места и намаляването на безработицата, като същевременно обеща нови стимули за младите хора.

Ердоган засегна и темата за опустошителните земетресения от 6 февруари, като заяви: "Премахнахме руините за три месеца и започнахме строителството на нови къщи. Първите селски къщи предадохме по време на празника Байрам. Броят на жилищата и селските къщи, чийто строителен процес започна, достигна 142 000, а броят на къщите, чиито основи са положени, достигна 59 000".

"Работим за съживяването на нашите градове с 650 000 къщи, от които около 319 000 ще бъдат предадени в рамките на една година."

Ердоган удари по шестстранната коалиция, че си сътрудничи с терористите, и каза на тълпата да не позволява на опозицията да разделя страната.

Той разкритикува и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, че не служи на Истанбул и митингува в цяла Турция преди изборите.

Кълъчдароглу е възприел коренно различен подход.

Той изтъква скромното си възпитание във видеоразговори, които записва от кухнята си, облицована с фаянсови плочки. Те редовно събират милиони гледания в YouTube и Twitter.

Кълъчдароглу се обръща директно към приблизително шестте милиона тийнейджъри, които са израснали по време на управлението на Ердоган и ще гласуват за първи път.

Други послания са адресирани към религиозните консерватори, които са в основата на подкрепата за Ердоган.

"Искам да се обърна към консервативните млади жени", казва Кълъчдароглу в едно от посланията.

Ердоган се гордее, че е премахнал религиозните ограничения в официално светската държава.

Кълъчдароглу се бори усилено, за да покаже, че неговата светска партия няма да ограничи правото на консервативните жени да останат забулени на работа или в училище.

"Ние няма да позволим вашите постижения и свободи да бъдат унищожени", казва Кълъчдароглу в посланието си към консервативните жени.

Председателят на Народнорепубликанската партия иска възможно най-скоро да възобнови преговорния процес за присъединяване на страната към Европейския съюз.

В същото време той подчерта, че Турция ще поддържа икономически отношения с Русия, въпреки че той и неговите съюзници "не смятат за правилна" войната на Русия в Украйна.

Кълъчдароглу каза още, че задачата на неговото управление ще бъде да предотврати превръщането на Турция в автокрация, да възстанови демократичните институции и да започне да решава икономическите проблеми на страната.

„Независимостта на съдебната система, свободата на медиите и свободата на изразяване - всичко това трябва да се върне. [Нашите приоритети са] свобода и демокрация“, каза той, добавяйки, че страната не може да си позволи да „загуби още пет години“ при Ердоган.

В свое послание Кълъчдароглу заяви, че „трябва да започнем с реалистичен анализ на света и Турция“. Светът е изправен пред нови проблеми като климат, енергия, хранителна и водна криза, тероризъм, миграция, кибератаки, асиметрични войни, корпоративни армии.

„Несигурността и безпокойството се глобализират, а глобалните проблеми изискват глобални отговори, следователно глобалното сътрудничество“, каза още кандидат-президентът и подчерта, че Турция ще бъде една от водещите сили на това партньорство.

Сред приоритетите на своето бъдещо управление Кълъчдароглу посочи борбата с корупцията и поставянето на квалифицирани служители на всички нива в управлението на страната. „Компетентните и квалифицирани служители на всяко ниво на публичната бюрокрация очакват да им бъдат възложени задачи. Институциите ще бъдат изградени наново с тези патриотични кадри и нови имена, които да се присъединят към тях.“

Той призова гражданското общество за по-голяма активност в управлението на страната и обеща да сложи край на едноличната система.

В посланията му се поставя и въпросът за промяна на икономическия модел и още „от първия ден ще предадем управлението на икономиката в компетентни ръце“.

„След 14 май местността ще възвърне своята плуралистична, многоцветна идентичност. Националността ще престане да бъде господство над обществото и ще придобие приобщаващо качество като общ идеал на всички граждани. Ще преминем към демокрация, която интегрира коренното население и националността с универсални ценности и човешки права“, каза още кандидатът на опозиционния алианс. Според него, това ще издигне „престижа на Турция в света, ще я направи уважавана страна и ще я направи глас в глобалните решения“.

Важен акцент е и външната политика, която „ще служи за повишаване защитата на националните интереси в синергия със съседи и приятелски страни“. „Задълбочаването на сътрудничеството, което ще създадем в нашия регион, ще направи Турция истински регионален лидер, а не само на думи.“

Кълъчдароглу подчерта и ролята на отбранителната промишленост, която съществено допринася за повишаването на международния престиж на страната. „Турция се нуждае от конкурентна отбранителна индустрия, която може да използва глобалните научни и технологични възможности. В съответствие с тази цел ние ще създадем конкурентна отбранителна индустрия, която може да използва глобалните научни и технологични възможности.“

Според него, 14 май ще бъде и отправна точка за ново разбиране на гражданството и държавата, рационален социален скок от икономиката към здравеопазването и образованието и Турция отново да стане уважавана страна на световно ниво.

Особености на изборния процес в Турция

Изборите за Велико национално събрание на Турция и за президент се провеждат веднъж на пет години в един ден.

Избирателите ще поставят две отделни бюлетини за президент и депутати в един и същ плик, който ще поставят в избирателната урна.

За да влезе в 600-местния парламент, партията трябва да привлече 7% от гласовете или да е част от съюз, за който гражданите да гласуват.

Ето защо алиансите са станали толкова важни в Турция и шестте партии от опозицията изтъкват промяната на този факт като една от предложените от тях реформи.

При пропорционалното представителство турците гласуват за партийни листи, а не за кандидати, така че броят на местата съответства на гласовете, подадени за партия, а не на съюзите.

Кандидатите за президент трябва да са турски граждани, да са навършили 40 години, да покриват изискванията за народен представител и да имат завършено висше образование.

За да спечели на първия тур на президентските избори в Турция, кандидатът трябва да получите поне 50% от гласовете плюс един. Ако на първи тур не бъде избран президент на страната, се провежда втори тур.

Турската избирателна комисия определи 28 май като дата за евентуален балотаж.

Живеещите в чужбина турски граждани имаха възможност да упражнят правото си на глас още от 27 април. Регистрираните в избирателните списъци в чужбина, имаха право да гласуват в продължение на 24 часа всеки ден, включително и по празниците.

Гражданите имат право да гласуват на митническите пунктове и в задграничните представителства. Гласуването на митническите пунктове ще приключи на 14 май 2023 г., неделя, в 17.00 часа. Крайният срок за гласуване в задграничните представителства беше на 9 май.

Извън страната право на вот имат над 3 милиона избиратели, като най-голям е броят им в Германия, - 1,5 млн. гласоподаватели. За първи път правото си на глас в чужбина ще упражнят над 277 хиляди турски граждани.

По данни на Висшия избирателен съвет (YSK) на 14 май ще имат право да гласуват 64 милиона турски граждани, като в страната и чужбина ще бъдат поставени общо 191 884 урни.

В Турция изборите ще започнат в 8:00 часа местно време и ще приключат в 17:00 часа на 14 май.

Прогнози

Кемал Кълъчдароглу, единственият кандидат на опозицията на президентските избори в Турция, изпреварва действащия държавен глава Тайип Ердоган, сочат резултатите от проучвания на няколко социологически агенции. За Кълъчдароглу биха гласували 48,9% от гласоподавателите, а за Ердоган - 43,2%.

В същото време гласоподавателите са склонни повече да гласуват за управляващата в момента Партия на справедливостта и развитието – 34,4%, а за най-голямата Народнорепубликанска партия – 29,5% (според агенция PolitPro).

Анализът е подготвен от Международния отдел на Агенция БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Великият Султан ще я води към прогрес. Ето това е бъдещето й.
45
2
 
1
 
! Отговори
Макрон преди 11 месеца
До ЕВРОПЕЕЦКакъв европеец си ти бе *** ?
44
0
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 11 месеца
До КосмонавтПич лекувай се !
43
0
 
3
 
! Отговори
Хитлер преди 11 месеца
До *** ЛютвиНе одобрява ,но за библията не съм сигурен ! Християнска Европа е родината на ЛГТБ общостта !
42
1
 
2
 
! Отговори
запознат преди 11 месеца
До Анонимен 37Цървулче още малко и ще кажеш,че турците са били 500 години роби на българите ! Пич шизафренията не се лекува !
41
1
 
0
 
! Отговори
истината преди 11 месеца
До 600?Не е 10 пъти а много повече ! България население 6,5 милиона а Турция има население 83 милиона !
40
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Идва Кемал. Турция ще бъде още по силна!
39
6
 
9
 
! Отговори
Ердоган президент преди 11 месеца
Слава на Тюркието! Нова Османска империя е единственото спасение за *** миллета и Дунавския вилает!
38
1
 
8
 
! Отговори
600? преди 11 месеца
при положение,че с над 10 пъти по-голямо население,би трябвало да имат 2400 депутати,горките
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В навачерието на изборния ден в Турция: Какво ще е бъдещето на страната? . . . . Учете турски, защото при такива граматични грешки ще ви бучнат главата на кол, но в *** стан ви заплащат тлъстии ценички!
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Учете вече турски за да имате малко нещо в бъдещето, рая!
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Kakвo ни интересува това нас, нормалните хора?
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Турците ми дават минуси, това е добре, значи съм напипал слабото им място :))) До колкото за изборите на която и да е кадъна в Турция, не ми пука колко се дуят, нееднократно сме ги сваляли на земята и сме ги гонили до Истанбул :)))
33
6
 
5
 
! Отговори
мисулманка преди 11 месеца
Знае се, че Еpдyraню е бил благословен от Бог с xeмopoид с образа на мyaмет. Той с охота го показвал на ислямските миряни, за да мoгат те да се любуват на святото чудо, галейки го и целувайки го. Xeмopoидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в името на aлъax бога наш
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българите ни бива във война, но не и в дипломация, това е доказано нееднократно през вековете :) Сега нас българите не ни интересува какво става в Турция и кой щял да ни заплаши, щото само чекаме кой да ни заплаши иначе ще се избием взаимно ако не си насочим злобата към некой друг, капиш комрад :)))
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който обещае по-евтини килимчета за религиозно п0г0 него ще изберат. Представяш ли си да биеш челото в земята и да миришеш краката и 3адника на друг ск0т пред теб, и после се чудят защо правят атентати.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Змам че не ти харесва мним полковнико, но това са фактите, май не си чувал за прусаците на Балканите и как сме ви гонили до Истанбул ту*че:)))
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До полковник Стоянов Аве полковник, доказали сме нееднократно след 1878г., че никой не може да се е*ава с България, не сме губили битка на фронта, но като си невеж ко да праиш :)))
28
10
 
9
 
! Отговори
полковник Стоянов преди 11 месеца
Турция е заплаха не само за нас!?....Както виждате и се убеждавате, Нато не е гарант че ако Турция ни нападне (както стана срещу гърците) ще ни спасява. България и без това е на ръба на оцеляването....
27
10
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
Робството е измислица на без-род-ниците от комунистическия интернационал, пропаганнда целяща да понижи самочуствието на българите, която е нож с две остриета, защото играе и в наша полза. Господ не обича горделивите, дори да са Неговият народ. Ако бяхте чели повече книжки и бяхте търсили истината, щяхте да сте свободни, защото вместо празна кутия на раменете щяхте да имате работещ квантов компютър синтезиращ истини. Няма синтез без информация или с контролирана такава.