Как да създадете дисциплина на детето?

Винаги отбелязвайте доброто поведение
2
Как да създадете дисциплина на детето?
Снимка: Istock

Съвременните тенденции във възпитанието са значително „по-меки“ в сравнение с методите, с които са били отглеждани децата преди години. Въпреки това обаче все повече родители споделят, че на днешните деца им липсва достатъчно дисциплина.

Каква може да е причината за това и как можете да се опитате да научите малчуганите на ред?

В следващите редове ще ви предложим няколко трика, които специалисти споделят.

Избягвайте битките за власт

След като сте избрали на какво да обърнете внимание, в повечето случаи вие трябва да „спечелите битката“. Разрешавайте само онези въпроси, които са наистина важни (като например относно сигурността) и не влизайте в спорове за по-маловажни проблеми. Ако е възможно, предлагайте избор, като същевременно поставяте разумни граници. Но ако проблемът е важен, трябва да се опитате да се въздържате от отстъпване пред детето си, дори ако това е „само този път“.

Ако направите това, всеки път, когато възникне този конкретен проблем, детето ви ще си спомни, че може просто да промените решението си отново и да се откажете.

Винаги отбелязвайте доброто поведение

Ако лошото поведение на детето ви няма причини за никаква вреда, като например избухване в гняв, хленчене или пък друго лошо поведение, можете да изберете да го игнорирате. В тези случаи ефективният положителен дисциплиниращ подход може да включва хвалене на доброто поведение и възнаграждаване с прегръдки, пляскане с ръце („Дай пет“) или пък по-интересни дейности като посещение на близкия парк. Игнорирането на крещящо дете е много трудно, но в крайна сметка детето ще се научи да свързва доброто поведение с положително внимание и похвала, научавайки, че лошото поведение не води до нищо.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днешните тийнейджъри са изпуснати отвсякъде! Днес в тролея се качиха една банда такива, 4-5 лигльовци, пушат вътре, изваждат ми някакви железни боксове, не знам какво си! Ми се прави на бабаит! И това са сигурно 10,11 клас! Нямам думи просто! Бой е оправията!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако по-горните не помагат, точилката ще помогне. Доказано!