Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС

Това ще стане през следващата седмица
21 юни 2024 19:38, Александър Попов
72
Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз ще започнат във вторник, 25 юни, съобщи белгийското правителство, цитирано от ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съвета на ЕС и на белгийското председателство за одобряването на преговорната рамка, необходима за започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, предаде Укринформ, като цитира пост на Зеленски в "Екс".

„Това е голям ден за Украйна, Молдова и Европейския съюз. Всички 27 страни членки на ЕС са одобрили преговорните рамки и практическите преговори за присъединяване към ЕС ще започнат следващата седмица“, написа украинският външен министър Дмитро Кулеба „Екс“.

Белгия е председател на Съвета на ЕС. Тя обяви, че министрите са одобрили преговорните планове за разговорите с двете страни, което позволява преговорите да започнат следващата седмица.

„Да станем член на ЕС е нашият път към мир, просперитет и по-добър живот за всички граждани", заяви в „Екс“ молдовската президентка Мая Санду, която добави, че първият кръг от преговорите ще се проведе в Люксембург.

Двете страни кандидатстваха за членство в ЕС след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

„Пътят на Украйна до днешния ден не беше лесен, включвайки революция и война. Но благодарение на смелостта на украинския народ, ние не позволихме на никого и на нищо да прекъсне историческата ни траектория", каза Кулеба.

Началото на преговорите не означава, че двете страни ще се присъединят към ЕС в скоро време. Всяка стъпка от процеса изисква единодушно съгласие на настоящите държави членки, а няколко други държави чакат вече много по-дълго.

Лидерите на ЕС официално признаха Украйна и Молдова за кандидати членки преди една година, през юни 2023 г. През декември 2023 г. те предоставиха статут на кандидат за членство на Грузия и същевременно се съгласиха да започнат преговори с Украйна и Молдова.

Останалите официални кандидати са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До СМЕХ.... Светът вече се дели на нормални , които се ръководят от интересите си и ненормални дето са обладани от евроатлантизъм Тук Русия виждаш ли я някъде , аз не .
47
0
 
2
 
! Отговори
До.Смех преди 1 седмица
Ами щото няма русофили а има само българи дето.мразят някой да им дава наклон на оная работа още по-малко тоя някой да е просяка на света
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ще започват Украйна преговори, след като държава във война не може да се кандидатира? Корупцията в Украйна е огромна и това не го казвам аз, а самия Зеленски уволни 32 висши военни точно преди десетина месеца заради корупция. А разследващия американски журналист Сиймур Хърш публикува редица разследвания, които водят до липсата на 400 МИЛИОНА щатски долари, присвоени от военни на Зеленски, които са купували от руснаците гориво с пари от помощите, за да вземат комисионни. Членство - друг път.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям праз!
44
3
 
4
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 седмица
УКРАЙНА И МОЛДОВА, ВЕЧЕ СА СИ В ЕС И НАТО, .....НИЕ СИ ГИ ХРАНИМ И ВЪОРАЖАВАМЕ...ДУГОТО Е САМО ПОДРОБНОСТ!!!
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цъ,цъ,цъ кАпейки? Що не искат да са с пРосията? Нали ЕС се разпада и що пак драпат за ЕС ве кАпейки? И що ни една кАпейка па даже и опит не направи да отиде в пРосията ве? Па даже и Волгин отиде да взима евраци ве кАпейки? Що не отиде в пРосията да взима копейки ве?
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да честитим на Русия и лично Путин, че много им помогна в това.
41
3
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
У ВОВЧАНСК И ЧАСОВ ЯР , РАШКИТЕ СЕ ПРЕДАВАТ---ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ , КАТО БЕЛИ ХОРА....ХАХАХА ....А, НЕ ДА УМИРАТ, КАТО П СЕ ТА...ХАХАХА
40
1
 
5
 
! Отговори
Игра на полове преди 1 седмица
ЕС= на подкрепата на местните бабаите като ББ в България, ограбване на Молдова и Украйна от германски, австрийски и френски банки и компании - разбирай изкупават всичко що става за нещо без да го развиват и милиони здрави и млади ще отидат да бачкат в Д Европа. България ни е конкретен пример какво ги чака тия ако въобще ги приемат.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До сега финансирането и издръжката бяха косвени , сега квоти и разни подобни и овчедушния европеец ,като безропотно добиче пряко ще издържа пропаднали държави за кефа на брюкселската малоумщина .
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да се окаже че война никога не е имало. Русия също ще отрече ще подпишат няколко хартии и ЕС ще каже ние не знаехме какво точно става там. САЩ ще си замълчи и готово. Украйна може да влезе в ЕС по бързата процедура. Какво толкова.
37
2
 
17
 
! Отговори
до 35 преди 1 седмица
Двойните стандарти са запазена марка на ЕС.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Брекзит видяхме. Скоро ще видим Фрекзит, след това кой е следващия?
35
2
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Приемането на украйна в ес и нато е напук на русия, а не че заслужава. Кога ще изпълни всички изисквания, за корупция например, нали е във война, тежко й е. Останалите защо се бъхтиха с 1000 изисквания, за да ги пуснат? И след приемането цял ес ще плаща за възтановяването й, нали ще се нарича пълноправен член. Много умно, няма що.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безумието именуващо се Урсула докога ще тегне на врата на ЕС . Корупция , безумие , алчност царстват в Брюксел . Директо ги ни натрисат да ги влачим на гръб тия две държави заради геополитическите им безумици .
33
0
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Да бе ще почват.. По-добре първо Турция, тогава тия..
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Звучи като заплаха.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво става? Приеха ли Украйна на части в НАТО? Нали обещаха на части да започне приемането?
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как да стане, преди 2г Путин им беше разрешил да ходят в ЕС, но не и в НАТО. Преди 1 седмица предложението на Путин вече изключи възможността Украйна да влиза в ЕС и НАТО. След 1г на изток от Днепър ще е всичко руско, след 2г и Одеса. Това е проста математика, пушечното месо на украинците е на привършване.
29
6
 
2
 
! Отговори
Само питаме: преди 1 седмица
ПУТИН ВЕЧЕ ЗА ПРЕГОВОРИ СЕ НАТИСКА.....ЩОТО В ДОНЕЦК, ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО УСТИСКА........