НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Столтенберг съобщи заоживени консултации между страните членки
17 юни 2024 20:00, Елка Василева
163
НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност
Снимка: архив, БГНЕС

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
В интервю пред британския вестник "Телеграф" той заяви, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране.

"Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим", заяви той пред изданието.

"Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят“, посочи генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е „най-значителната гаранция за сигурността“ на НАТО и средство за опазване на мира.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди в миналото, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да се защити при крайни обстоятелства. Тя обвини САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света на ръба на ядрен сблъсък, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се използва срещу руска територия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за ядрените арсенали, макар и да се знае, че САЩ са разположили атомни бомби на няколко места в Европа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от САЩ
Тръмп: Зеленски е опитен търговец, винаги си тръгва с пари от САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
инсектофаг преди 1 седмица
Ще ядем бубулечки, но ще правим ядрени ракети.
32
3
 
8
 
! Отговори
гъзович преди 1 седмица
В договора пише, неутрална Украйна , има Украйна. Влиза във военен съюз , няма Украйна. 2+2=5
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До July Е, и? Как по-точно да те слушаме. А и никой май не спори с тебе.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ столетия наред бяха морска крепост, никога не са воювали на своя територия, практически беше невъзможно някой да ги напада по вода с кораби. Вместо да харчат за отбрана, те харчиха военни средства да водят войни по целия свят. Но това вече не е така, днес в сравнение с военната мощ и военните технологии на Русия, САЩ вече не са остров крепост, ами малко островче, което може за часове да се превърне в пепел, независимо с колко броя ядрени ракети разполага, няма да има време да ги изстреля.
29
3
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Четох за мьртвата рака система позволяваща нанасяне на контраудар по нато в случей , че русия бьде ударена и унищожена от изненадващ ядрен удар
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде ще ги поставя? Да си ги слагат в Белия дом! Всичко е заради Америка.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мда Мерси за страхотната "истина".. Преди две години и четири месеца съвсем друга песен пеехте. И резултатът ще бъде сега ВЕЧЕ точно това, което си написал Както си спечелиха и два нови натовски съседа: Финландия и Швеция.
26
4
 
10
 
! Отговори
July преди 1 седмица
Каквото и да пишете тук, ако има ядрена война България ще бъде заличена от Земята, и много други. Отдавна го казвам, но никой не слуша.
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Die Fahne hoch 22. Пълни тотални абсолютни глупости. Земи пий некви апове.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Започвайте да четете как се действа при ядрен взрив на 3000 км.
23
4
 
3
 
! Отговори
До онези 70% преди 1 седмица
На есен гласувайте,че видяхте сега какви папагали като полковника и приятелката му от величие успяха да се докопат до парламента!
22
12
 
8
 
! Отговори
Die Fahne hoch преди 1 седмица
Американците да въоръжат ударно немците. Освен тях, в Европа няма добри войници. Да им дават ядрено и ударно да въоръжат и оставят вермахта и луфтвафе да работят. Само така Европа ще в спокойна. Дефакто навремето, руснаците са спасени от американската помощ, но виждаме, храни куче да те лае.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те сега сигурно пък не са в готовност.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е такива льольовци ще ни затрият, бездетни чворове.
19
6
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Войната се води за да не се позволи на сащ да разположат ядренни бомби в украйна срещу русияНо тук никой не пише за това
18
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войната е предизвестена. По-добре да сме с НАТО, отколкото в нищото. Илюстрация е това, което стана с Украйна, или пък с Грузия и Армения. Русия означава материална и духовна нищета. Който си прави илюзия, има много сериозен ментален проблем.
17
2
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 1 седмица
Самолетен билет и някъде из тихия океан
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1Руснята ти заплашва вече трета година с ядрени удари. Мен западняк не ме е заплашвал, оня лалугер Медведев го прави. Та си помисли кой иска та запали света, не е на запад.
15
7
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Защо се страхуват целокупния нато, барабар с ес? Да не би защото се намесиха в чужда война?
14
10
 
9
 
! Отговори
манол преди 1 седмица
Путин са наака.