НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Столтенберг съобщи заоживени консултации между страните членки
17 юни 2024 20:00, Елка Василева
163
НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност
Снимка: архив, БГНЕС

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
В интервю пред британския вестник "Телеграф" той заяви, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране.

"Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим", заяви той пред изданието.

"Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят“, посочи генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е „най-значителната гаранция за сигурността“ на НАТО и средство за опазване на мира.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди в миналото, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да се защити при крайни обстоятелства. Тя обвини САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света на ръба на ядрен сблъсък, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се използва срещу руска територия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за ядрените арсенали, макар и да се знае, че САЩ са разположили атомни бомби на няколко места в Европа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от САЩ
Тръмп: Зеленски е опитен търговец, винаги си тръгва с пари от САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 1 седмица
Верно е ТРЕСЕ се. Бая ни тресна в Пловдив на 7 етаж съм.
52
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
НАТО няма атомно оръжие! отделни държави имат такова !!!!
51
1
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 1 седмица
Верно е трае се. Бая ни тресна в Пловдив на 7 етаж съм.
50
4
 
3
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 1 седмица
Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят, посочи генералният секретар.Да се чете -Ядрено оръжие трябва да притежава само и единствено САЩ.Нагла американска с-г а-н. Ще бъда изключително щастлив, ако САЩ се превърне в ядрен кратер.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЛАГОДАРЕТЕ НА БОГ ЧЕ СМЕ ЧАСТ ОТ НАТО. САЩ СА НАЙ ВЕЛИКАТА СТРАНА НА СВЕТА. КАКВИТО И ГЛУПОСТИ ДА ПИШЕТЕ ФАКТ. НАЙ СИЛНАТА СТРАНА И ИКОНОМИКА НА СВЕТА. РУСИЯ Е ЕДНА АЛКОХОЛИЗИРАНА ПРЕВЪРНАТА В ЗАТВОР СТРАНА ОТ ЕДНА ШЕПА НЕГОДНИЦИ ОКРАЛИ СВОЯ НАРОД. КЪДЕТО И ДА ПОГЛЕДНЕТЕ В РУСИЯ ВСИЧКО Е РАЗРУХА И МИЗЕРИЯ.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Земетресение ни удари в Пловдив. Много силно.
47
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 седмица
Краят е близо, деца.. :(
46
2
 
3
 
! Отговори
хе хе хе хе преди 1 седмица
Румънците спукаха от бой украинците с 3:0 но победата беше присъдена на Украйна, защото румънците на стадиона размахваха знамето на ДНР и скандираха "Путин, Путин, Путин" - хе хе хе хе, при това официалната позиция на Румъния е подкрепа на Украйна.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цял свят се тресе от смях на Байдън.
44
1
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Ако нато можеше да унищожи русия оъдавна щеше да го направиЦялата парлама е ясна да се запази нато защото реален враг няма след разпада на варшавският договорИ се търси плашило - естествено русия и китай
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Байдън има ново клипче в което гледа като втрещен и което стана вайръл в интернет пространството.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що, бе? Щото вчера от 160 държави само 80 подписаха измисления договор ли? Или щото страните от БРИКС, Ватикана и други не призоваха Русия да напусне Украйна? Плашат само хората. Който извади ядрено оръжие, от ядрено оръжие умира. Едва ли искат да ги заличат.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО действа екскалация по тактиката капка по капка или бавно сваряване на жабата.. Русия дейста по доктрина препълване на чашата.. Когато Русия сметне , че чапата е препълнена , ще ви думне и помен няма да остане от запада.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 11 поредни месецаА руската икономика цъфнала и вързала. Едни джапанки не се научиха да произвеждат.
39
4
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Четвърто поредно десетилетие отбранителната система Периметър стои на стража над Русия, без да се изключва нито за секунда. Десетки хиляди сензори, като нервните клетки на човешкото тяло, са разпръснати из цялата страна, хиляди ракети спят в мини, а радарните инсталации наблюдават целия свят, предавайки данни на циферблати и екрани, инсталирани в щабовете и командните центрове, където служителите дежурят денонощно.
38
0
 
3
 
! Отговори
гъзович преди 1 седмица
На европейското вървят реклами на BYD и Алиекспрес, после мита щели да слагат, майко...
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте си играли с огъня. САЩ са далеко, а ние сме на 2 крачки до войната
36
4
 
8
 
! Отговори
полски език преди 1 седмица
В ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Да вземем за пример Полша (Русия може да унищожи Полша и без ядрени оружия, това е само пример) - там има около 20 големи града. Даже ако смятаме, че на всеки град са нужни по 2 ядрени глави, това са 40 ядрени глави - това е залп на един дивизион Искандер. Време за полет - 5 минути, подготовка на заданието 3-5 минути. Тоест 10-15 минути, и Полша като държава изчезва от лицето на земята, няма поляци, няма
35
4
 
3
 
! Отговори
11 поредни месеца преди 1 седмица
11 поредни месеци икономиката на Герамния бележи спад на производството.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плаши НАТО гаргите.