Раждаемостта в Япония е на рекордно ниски нива

Правителството бори проблема с приложение за запознанства
5 юни 2024 14:28, Инна Ангелова
59
Раждаемостта в Япония е на рекордно ниски нива
Снимка: Pixabay

Раждаемостта в Япония е достигнала критичната си точка и правителството на азиатската държава спешно търси ефективни методи с решаването на проблема. Здравното министерство ще преразгледа възможността за по-високи детски надбавки, отпуска за родителите, но и ново приложение за запознанства като част от мерките за стимулиране не раждаемостта, предаде АФП.

Здравното министерство публикува данни, според които раждаемостта е била 1,20 през миналата година, което е доста под 2,1 деца на жена - необходимият брой за поддържане броя на населението. Този показател се понижи от 1,26 през 2022 г. и е осмият пореден годишен спад в страната със 124 млн. души население, цитира БТА.

Служителка на здравното министерство също изказа притеснения за продължителния спад на ражданията в Япония, допълва bTV. „За спадащите стойности са виновни различни фактори, като икономическата нестабилност и трудностите при съчетаването на работата и отглеждането на деца“, казва служителкат.

На 5 юни парламентът одобри промени в законите, които да осигурят по-голяма финансова подкрепа за родителите, по-добър достъп до услуги за гледане на деца и разширяване на обезщетенията за родителски отпуск. Министър-председателят Фумио Кишида споделя, че се чувства сериозен риск за японското общество и трябва да се намери начин за стимулиране на раждаемостта.

Сред инициативите на Япония за повишаване на раждаемостта е и приложение за запознанства, разработено от градската управа на Токио, което ще бъде пуснато в действие още това лято.

От потребителите ще се изисква да представят документи, доказващи, че не са семейни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак. Ще се изисква и интервю, за да се потвърди самоличността на потребителя като част от процеса на регистрация за приложението, което е в безплатна тестова версия от края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Япониямеркираждаемост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещастна окупирана държава.
42
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Гландрагор/40 "... за Китай,където още има ограничения да се ражда само по едно дете" - в Китай няма НИКАКВИ ограничения.
41
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Ми да си внасят от Бангладеш и Индия както прави ЕС!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гландрагор Ти какъв пол си? Знаеш ли си го?
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тялото Е тогава какъв е смисъла от демокрацията като унишожава населението си. Ще внасат чуждо население ли като САЩ а ще морат техното.
38
7
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 3 месеца
Няма страна или територия по света, която дори да е забавила спада на раждаемостта. Дори пари в брой не работят. Когато жената има път към образование, кариера и свободно времем не ражда деца. Правилно неправилно, това е реалността. В страни като Япония (и БГ) единственото което можем да направим е да си изберем читави хора и да си ги внасяме, както правят САЩ.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А у нас нивото какво е?
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си вземат "индийци" като нас и ще им се увеличи населението. Питай те Магнитко за тази работа.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Трябва да се намали населението, но бизнеса реве че няма работна ръка. Япония е богта но пък било проблем, че няма население. Е кое е верно Ако няма население е проблем. Ако има население е пак проблем.
34
6
 
0
 
! Отговори
Гландрагор преди 3 месеца
Очаквам сега една статия и за Китай,където още има ограничения да се ражда само по едно дете.Хайде,лицемерните журналисти бързо да драснат една статия колко го е закъсал Китай.И да,еднополовите са проблем за България,тъй като населението ни хем намалява,хем е застаряващо.Вместо обаче да се мисли за подобряване на стандарта на живот и за увеличаване на населението чрез създаване на подходящи уловия,тук се мисли само какво да се присвои и как да се заблудят хората.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук има според мен и оше нещо - в Япония има категория хора, които се отделят от външния свят и си живеят в дома, не излизат навън. Ако останат без близки, които да им помагат, е възможно и да умрат. Това са т.нар. 'отшелници' (hikikomori). мисля, че по данни от 2019 година са малко над 600 000 в спектъра 24-39 години, но има и над половин милион поне над 39-годишна възраст. Мисля,че тенденцията е да се увеличават, като този феномен се забелязва вече и в други държави.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не стига че е пренаселена ами са пък и раждаемостта била малко, егати мало умниците. Спят в хотели-капсули, квадрат земя струва милион, а те за населението се загрижили да не намалее. Трябва да намалее драстично с поне 50% населението на света като цяло. До 100 кг желязото ще бъде изкопано, както и повечето редки метали. Те затова са се насочили към марс и луната.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лагрестин Денков като е учил демократ та какво. Провали се и сега пак го избират. И той каза че ще прави ротация след 9 месеца ама не направи нали а се провали и излъга. БАН като са все професори пък прогнозите им за времето не са верни нали. Демокрацията не трябва да се приема защото е вече провалена.
30
1
 
1
 
! Отговори
Гландрагор преди 3 месеца
До АнонименРадваме се за теб,безделнико!Когато подобните на теб изчезнат,на никого няма да липсвате.
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демографската катастрофа е обществен проблем, а не личен такъв! Ето защо жените трябва да бъдат задължени да родят поне 2 деца, в противен случай обществото загива понеже някой си е егоист и го мързи.
28
1
 
4
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
До АнонименЕ,тогава защо жените да не създават семейства,а да се шматкат по улиците?Това че едни мъже са неудачници и вместо с деца се занимават със скитничество,разпространение на наркотици,трафик на хора и т.н.,не ни засяга останалите.А това,че други мъже са свикнали да плащат на жените и че част от жените търсят подобни *** да ги спонсорират също не ни вълнува.Семейството ще пребъде,проституция и порокът ще загинат.
27
2
 
5
 
! Отговори
те са застаряваща преди 3 месеца
нация . след атомни бомби и глад , там е пренаселено. токио е 12 милиона японци . Който иска да отиде и да вземе приложения , да учи японски . По добре са от Тайван .
26
1
 
6
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
До ГризелЕ па,с какво да се занимават родните безделници по цял ден,освен с пропаганда и "остроумничене"?Дори македонците се държат по-достойно.Нашите са чуждопоклонници,натегачи и ***.Хвалят се все с неща които достойните им предци са измислили.Всяка азбука,писменост,духовност и прочие са създадени отдавна.Днешните поколения и псевдоучени са бездуховни,мързеливи и неуки хора,търсещи лесните и бързите пари и удоволствия.
25
2
 
5
 
! Отговори
до учения топанар 13 преди 3 месеца
А ходенето на училище за теб се е оказало беЗсмислен и беЗплодно. Те ти нал си много умен като си учил ама си ***, че не можеш да разбереш неучили. Май си недоучил калинка а
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бай Тошо направи България гара разпределителна за дрога, сега ама то имало проблем