Раждаемостта в Япония е на рекордно ниски нива

Правителството бори проблема с приложение за запознанства
5 юни 2024 14:28, Инна Ангелова
59
Раждаемостта в Япония е на рекордно ниски нива
Снимка: Pixabay

Раждаемостта в Япония е достигнала критичната си точка и правителството на азиатската държава спешно търси ефективни методи с решаването на проблема. Здравното министерство ще преразгледа възможността за по-високи детски надбавки, отпуска за родителите, но и ново приложение за запознанства като част от мерките за стимулиране не раждаемостта, предаде АФП.

Здравното министерство публикува данни, според които раждаемостта е била 1,20 през миналата година, което е доста под 2,1 деца на жена - необходимият брой за поддържане броя на населението. Този показател се понижи от 1,26 през 2022 г. и е осмият пореден годишен спад в страната със 124 млн. души население, цитира БТА.

Служителка на здравното министерство също изказа притеснения за продължителния спад на ражданията в Япония, допълва bTV. „За спадащите стойности са виновни различни фактори, като икономическата нестабилност и трудностите при съчетаването на работата и отглеждането на деца“, казва служителкат.

На 5 юни парламентът одобри промени в законите, които да осигурят по-голяма финансова подкрепа за родителите, по-добър достъп до услуги за гледане на деца и разширяване на обезщетенията за родителски отпуск. Министър-председателят Фумио Кишида споделя, че се чувства сериозен риск за японското общество и трябва да се намери начин за стимулиране на раждаемостта.

Сред инициативите на Япония за повишаване на раждаемостта е и приложение за запознанства, разработено от градската управа на Токио, което ще бъде пуснато в действие още това лято.

От потребителите ще се изисква да представят документи, доказващи, че не са семейни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак. Ще се изисква и интервю, за да се потвърди самоличността на потребителя като част от процеса на регистрация за приложението, което е в безплатна тестова версия от края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: япониямеркираждаемост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
До ГрийнТе пък щото днешните жени са много образовани,работливи и независими.Това една жена да пробива и да гради кариера чрез тялото си с нищо не е по-добро от това да има семейство и деца.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Япония е силно ограничена територия. От деца, нората няма къде да си карат колите. Затова и не раждат.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гризел Занимавай се с квото си искаш бе. Някой спира ли те?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде е така или ако още не е ще стане най късно до 10 години. Когато средата е токсична за хората те не правят деца. Депресираните роби не правят деца! Деца правят свободните хора и то само когато има смисъл и полза от това. В случая при тази система смисъл и полза няма. Децата се превръщат в бреме и непосилен разход. Дори само цената на жилищата да вземем, това е достатъчна предпоставка да не раждат деца. А то има още 100 неща които пречат. Хората усещат че са в капан и не искат деца.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Решението е ясо - да се забрани висшето образование за жените.
18
5
 
8
 
! Отговори
Гризел преди 3 месеца
За японците ли сме се загрижили?Нека станем над 100млн. и да сме сред водещите икономики,пък тогава да плачем за другите.Българите намаляват,затъпяват,озверяват,обаче все с другите се занимават.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Раждаемостта няма нищо общо с демокрацията. Е за Япония явно е проблем, че няма. За тебе не е и поважна демокрация. Секи с акъла си.
16
4
 
3
 
! Отговори
Грийн преди 3 месеца
Вземете пример от ислямските държави, напр. Афганистан. Това е начина, няма друг начин да накарате един мъж да съсипе живота и възможностите на една жена освен да я лиши от образование и доходи и да я прикове към имуществото да ражда. Не го подкрепям разбира се защото е връщане назад и деградация. Изисква саможертва за някой който не ти е поискал тази услуга и в крайна сметка ще умре в самота и страдание и ще плати за този дар. Изключително арогантно е да решим че имаме право да го създадем тук.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Феминизма не прощава...
14
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
И тях ли да ги мислим?Как е раждаемоста в България?
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Капитализма на Япония се оказа бесмислен и бесплоден." - А ходенето на училище за теб се е оказало беЗсмислен и беЗплодно.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Там нали не е било комунизъм а се затриват сами." - Раждаемостта няма нищо общо с демокрацията и комунизма, но явно нямаш достатъчно интелектуално ниво, за да го осъзнаеш сам. Между другото във великата Русия коефициентът е 1,49, а в България е 1,58 т.е. любимата ти държава Русия (знам, че любимата ти не е България, а Русия) е по-назад И в този показател от България.
11
0
 
5
 
! Отговори
да им преди 3 месеца
дадат по 10 000 евро детски като на българите и ще се оправи работата
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо им няма на японците.
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Що така нали нямало по-добро от капитализма и демокрацията." - Личи си, че си от плиткоумните хора. Смяташ ли, че в Сомалия се живее по-добре, защото имат повече деца отколкото финландците например? Щом пишеш такива коментари, значи така смяташ. Щом смяташ така, тогава как да не те нарека плиткоумен? Не ми оставяш избор просто хахаха
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що така нали нямало по-добро от капитализма и демокрацията.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато икономиката на страната е по-важна от хората и всички деца, особено жените, биват възпитавани да работят и градят кариера, напълно нормално е да има срив в раждаемостта.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо да помагаме ? Де ги тез Японки.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там нали не е било комунизъм а се затриват сами.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България също го борят. Вижте само 90% от обявите за работа в земедлието - работници от Непал, Бангладеш и къде ли не. Българските празни села са вече пълни с всякакви тъмни субекти