42 жени са отвлечени от ислямски екстремисти в Нигерия

Бунтовниците са нападнали жените, докато те са събирали дърва за огрев
25 авг 2023 22:20, Йоана Цонева
10
42 жени са отвлечени от ислямски екстремисти в Нигерия
Снимка: БГНЕС

Най-малко 42 жени са били отвлечени от ислямски екстремистки бунтовници по време на нападение в щата Борно в североизточна Нигерия. Това съобщиха местните жители пред "Асошиейтед прес".

Бунтовниците са нападнали жените, докато те са събирали дърва за огрев в квартал Джере в Борно. Местността е в епицентърът на 14-годишен бунт, започнат от екстремистката група, Боко Харам, според член на Гражданските съвместни сили за местна сигурност.

Качала Майдугу, говорител на правителството в областта, потвърди инцидента. Той е станал във вторник, но беше съобщено за него едва късно в сряда. "Получихме информация вчера, че 46 жени са били отвлечени, но само на четири е било позволено да се върнат у дома, а 42 са били задържани", каза Майдугу.

Той също така каза, че бунтовниците са поискали откуп от по 50 000 найри (55 долара) за всяка жена. Местните жители се опитвали да преговарят за по-ниски суми пари, за да платят за свободата на жените.

Отвличането е станало часове след като екстремистите са устроили засада на силите за сигурност, които защитават земеделците в района.

Боко Харам започват бунта си през 2009 г., за да се борят срещу западното влияние и да установят ислямския закон на шериата в Нигерия. Според данни на агенциите на ООН в Нигерия най-малко 35 000 души са били убити и 2,1 милиона души са били разселени в резултат на действията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боко Харам не се борят срещу западното влияние, а са рожба на неоколониалистите. Те воюват срещу православните нигерийски общини и се стремят да установят ислямския закон на шериата в Нигерия. Те вървят успоредно с Идил в Сирия, който успешно бе убит от Путин.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми все повече такива новини вече ше се чуват от там. Нали не искат западното влияние. Сега ше усетят източното и ше измрат от глад там.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А къде денахте Вуте, т.е. Костя Копейкин? Търсим го под дърво, камък и под М.О.Ч.А да го поздравим с нигерския День ПобедЬl.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ако не се намери кой да плати откуп, какво ще правят с чуждите жени? Нали трябва поне да ги хранят, да не говорим за останалите разходи, с които е свързано дамското битие.
4
1
 
0
 
! Отговори
Дядо Ви преди 8 месеца
Заблудени хора колкото искаш. Имам впредвид Динджиите. Те си знаят ама отвътре им идва.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Феминистките да гледат какво ги чака, като разрушат белите държави.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не бива да им позволяват да правят така. Днес ще отвлече жена, утре ще отвлече жена, и накрая ще вземе да пропуши.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жи вотни