Възелът Сирия се затяга! Не искат помощ от нас, засега

Призивите за военна интервенция обаче стават все по-настоятелни
Обновена: 28 авг 2013 08:19 | 27 авг 2013 18:47,
79
Възелът Сирия се затяга! Не искат помощ от нас, засега
Снимка: Reuters

В Щаба на отбраната не е постъпвало запитване за отдаване на български военни съоръжения за евентуален удар срещу Сирия, а и няма информация в МО да е постъпило такова искане, обяви началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

По-рано днес външният ни министър Кристиан Вигенин обяви, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена на заседание на Съвета по сигурността към премиера в следващите дни.

Той припомни, че страната ни неколкократно е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

Още по темата

Думите на Симеонов и Вигенин идват в момент, в който възелът в Сирия все повече се затяга след предполагаемата атака с химически оръжия, извършена на 21 август край Дамаск, при която загинаха стотици души.

След това нападение призивите на западните държави за военна интервенция в Сирия стават все по-настоятелни.

Германия ще се включи в предвождани от ООН действия срещу Сирия, ако се докажат твърденията за химическа атака, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА.

"Ако нападението бъде потвърдено, тогава световната общност трябва да действа", настоя той.

Вестервеле обаче не уточни каква роля би играла Германия при евентуални действия срещу сирийското правителство.

Дания също обяви, че е готова да подкрепи "алтернативни отговори" за Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия заради предполагаемата химическа атака миналата седмица.

"Чуваме от нашите най-близки съюзници, че няма съмнение, че химически оръжия са били разгърнати в Сирия и че Асад е използвал химически оръжия срещу собствения си  народ", каза датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Тя отбеляза, че това подлага Съвета за сигурност на ООН на "максимален натиск" и че ако той не реагира, "ние ще бъде принудени да обмислим алтернативни отговори".

Израел ще отвърне със сила на всякакви опити да го нападнат, отсече премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме страна в сирийската гражданска война, но ако бъде направен какъвто и да било опит да ни нападнат, ние ще отвърнем и то ще отвърнем със сила", категоричен бе той.

Министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис пък изрази надежда, че разположените на острова британски авиобази няма да бъдат задействани в значителна степен в случай на нападение срещу Сирия.

Касулидис обяви, че е получил уверения от участващите в коалицията срещу Сирия, че от тяхна страна "няма да има никакви сюрпризи".

Кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу обяви, че правителството в Никозия не е  получавало официална информация за възможността да бъдат използвани британските бази на острова за военни операции в Сирия.

Междувременно британски вестници съобщават за повишена активност на територията на британската авиобаза Акротири в Кипър. През 2011 г. базата изигра ролята на команден център за координация по време на международната военна операция в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
При евентуална война в Сирия ние освен вода да им носиме на военните от коалицията не знам каква друга роля бих могли да получат- Българските супер сили със скъсаните кубинки и Макаров на кръста къде като го насочиш в главата той те уцели в краката......
69
0
 
0
 
! Отговори
Пурки преди 10 години
Защ
68
0
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Не искат помощ от нас??? Каква помощ бе брате? Имаме 2 самолета къде вместо боеснаръжение ние ги ползваме да си пръскаме лозята, един коръб къде го ползват повече за атракция и туристически цели. 90% от хората в армята са там защото не могът да си намерят друга работа, и ние помощ сме тръгнали на САЩ, помощ да даваме......
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С цялото ми уважение към Датският Премиер, но изказване от типа "чуваме как някой бил казал,че трети бил видял и т.н...." звучи нелепо
66
0
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
аз питам как разбраах че ПРАВИТЕЛСТВОТо е използвало химически оръжия. Ами ако от ОПОЗИЦИЯТА, която е в голямаат си част ИСЛЯМИСТКА и НАТО Я ПОДКРЕПИ са използвали химичесик оръжия какво правим - НОВА ЛИБИЯ И ЕГИПЕТ.
65
2
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 10 години
До стефанИма едно еврейско С.Паси което се натиска да участваме. Като иска нека отиде , защо трябва да загиват българи за чужди интереси!!!!! Ами ти си го написал бе европейско - пардон ... еврейско ко...е
64
0
 
8
 
! Отговори
Съсела преди 10 години
искат,те-искат,ама Москва не дава!
63
2
 
11
 
! Отговори
стефан преди 10 години
Има едно еврейско С.Паси което се натиска да участваме. Като иска нека отиде , защо трябва да загиват българи за чужди интереси!!!!!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оня ден Бернанке се изцепи че скоро (към октомври) пак ше ударят дифолта(ще фалират), ако не вдигнат тавана....или не получат свежа кръв...т.е. нова война! Пука им на краварите за бай "обикновен сириец", само и само да се спасят ще избиват на ред!
61
0
 
4
 
! Отговори
Novobranec преди 10 години
Istinata e che Bulgaria niama da uchavstva sreshtu Siria i ima neosporimi dokazatelstva che himicheskoto orajie e delo na amerikancite , dokazavat go dannite na ruskite specialni slujbi komentirani v SS na OON vchera ot ruskia minister Sergei Lavrov.Za neuchastieto se dogovoriha vchera minister Kristian Vigienin s Goran Svilanovch i shefa na Genshtaba gen.Simeon Simeonov sas nachalnika na generalnia shtab na srabskata armia gen.Liubisha Dikovich ,koito e na oficialno poseshtenie v Bulgaria
60
1
 
5
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До Влади-МиpА коя е истината ?
59
12
 
11
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
Може да слагате минуси колкото си щете, но истината не може да се скрие, обгазяващите вършат голям грях в Сирия .
58
24
 
8
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
Аз вече се убедих, че американците са прави. Този зарин най-вероятно е пробутан там от правителствените сили.
57
10
 
16
 
! Отговори
mig21 преди 10 години
Да живее Българо-Съветската дружба.
56
8
 
38
 
! Отговори
mig21 преди 10 години
Какво да помагаме на Американците ли? Предпочитам да метна един *** в американското посолство.
55
2
 
16
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Може България и няма да участва срещу Сирия още повече че днес на официално посещение в София бе началника на сръбския генерален щаб ген.Любиша Дикович и бивш комндир на 37 моторизирана бригада на югославската армия в Косово 1999 по покана на нашия началник на генщаба на Българската армия ген.Симеон Симеонов както и шефа на балканския пакт Горан Свиланович по покана на външния министър Кристян Вигенин и всички са на мнение че българско участие няма да има.
54
3
 
29
 
! Отговори
Заринът е намерен преди 10 години
Заринъ е намерен в ръцете на бунтовниците, след изгонването им от Сирийската армия. Имало е цял замод за приготвяне на боеприпаси. Истинате излизи, причините за нападението са блъф. Всяко действие по нататък ще повтори Иракския случай. Но има поговорка: Мътиш не мътиш водата, ще те изям - казал вълкът на агнето.
53
14
 
13
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
Американците са отврат, но за съжаление имаме съюзен договор. Ще се наложи да ги подкрепим и да пратим контингент.Няма как ;-))
52
3
 
10
 
! Отговори
до муспи преди 10 години
Все едно от София да се изстрелят няколко ракети върху твоето село!Ама ме разсмя!!!
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Намери ли са Зарин в бунтовниците!!!Американците - КО/НЕ!!!Айде сега да ги видиме къде се месят тия, наглеци!